Lindino vánoční cukroví
Vánočnímu pečení nikdy moc nedám, maximálně spatlám linecká kolečka a pár vanilkových rohlíčků, obvykle až mezi svátky upeču vánočku, dřív to nestíhám, a koupím po balíčku od různých dánských cukroví. Ale letos peču. Asi je to konstelací hvězd, ale já mám všechny 3 prosincové víkendy volno, takže zdobím, peču a kdo ví, možná že i poprvé v životě před Vánocemi vygruntuji, i když Tessie s Millie budou asi jiného názoru, a jak já budu uklízet, ony ve stejným tempu (ne-li rychleji) budou demolovat.
A teď zpátky do kuchyně. Od kolegyně jsem vyškemrala vyzkoušené recepty, ale (proč sakra u všeho dánského musí být ale?) musím je pro vás trošku počeštit. V Dánsku poměrně lehce sehnatelné koření v Čechách neexistuje. Za pomoci internetu a několika slovníků jsem si opět rozšířila znalosti. Třeba takový nevinně vypadající nelliker, sakra to jsou přece karafiáty. To ani ti praštění Dánové nemůžou vymyslet, aby do vánočního cukroví přidali půl lžičky sušených namletých karafiátů! No jo, až ve třetím slovníku byla zmínka, že vedle karfiátu je to taky hřebíček. To už zní poživatelně.
Hotová kořenící směs na pepřové kuličky se v nouzi dá taky podomácku namíchat, prima. A největším oříškem zůstává hjortetaksalt. V doslovném překladu je to rozdrcený roh jelena. Hmm ve středověku pravděpodobně běžná surovina, ale dneska? Ne, to jsem určitě jenom blbě přeložila. Tak jsem zapátrala po internetu, co že to vlastně je. Až na stránkách ministerstva pro kontrolu potravin jsem našla, že je to na jemný prášek rozdrcená směs nepoživatelných částí vysoké zvěře – kosti, parohy, chrupavky a tak, používající se převážně do cukrářských výrobků, aby vydržely dlouho křupavé... To jsem se zase poučila.
Takže jsem zaexperimentovala, upekla jsem polovinu dávky cukroví podle receptu a druhou polovinu bez této záhadné ingredience a donesla oboje chlapům do práce na ochutnání. Chuťově v cukroví žádný větší rozdíl nebyl, to podle původního receptu bylo křupavější a ani po několika dnech nezměklo. A při pečení se z trouby linul jemný smrádek čpavku, kolegyně mi potvrdila, že tak to má být, když se ten jelení prášek zahřeje, prý smrdí po čpavku.
Hmm, prima, vždycky jsem si myslela, že při vánočním pečení voní být vanilkou, skořicí a tak. Mám smůlu, peču v Dánsku a barák mi smrdí čpavkem. A to už vůbec nemluvím o záhadnosti jménem potaske, ve slovníku to neexistuje a přítel Google to přeložil jako potaš, což, jak mi jedná šťastná žena vysvětlila, je přídavná surovina pro výrobu skla/porcelánu. Ať dělám, co dělám, tak z toho cukroví neupeču, a tak jsem tuto záhadnou ingredienci v českém překladu vypustila.
Brunekager – hnědé koláčky (nevím proč, ale děti je milují)
625 g i míň hladké mouky
375 g tuku na pečení nebo másla
250 g tmavého cukru (v případě nouze lze nahradit bílým cukrem)
asi 1,5 dl tmavého sirupu (a opět lze nahradit světlým sirupem a nebo v nejhorším případě medem)
1 lžička skořice
1 lžička mletého hřebíčku
2 lžičky natronu (=jedlé sody)
nastrouhaná kůra z jednoho citronu nebo pomeranče
nasekané mandle v množství dle chuti
... a 10 g suroviny pro výrobu skla (nemusíme mít všechno, a tak to vynecháme)
Všechno smíchat dohromady, pozor s moukou, občas se nespotřebuje všechna, podle toho, jaký sirup/med použijeme. Z těsta vytvoříme váleček o průměru asi 5cm a dáme ho ztuhnout do lednice do druhého dne. Po vyndání z lednice nakrájíme váleček na 3-4 mm silné plátky a pečeme na 175 °C asi 15 minut, ale doba pečení závisí na tloušťce koleček.
Vanillekranse – vanilkové věnečky
260 g másla
185 g cukru
375 g hladké mouky
2 vanilkové lusky
vanilkový cukr dle chuti
1 vejce
sekané mandle dle chuti
... a sem by měla přijít špetka sušeného paroží
Rukama rozdrolit máslo do mouky, přidat obsah vanilkových lusků a zbytek ingrediencí. Vypracované těsto dáme přes noc do ledničky. Druhý den vyrobíme z těsta, buď ručně, nebo pomocí nástavce na masovým strojku, věnečky. A pečeme na 175 °C.
Jødekager – židovské koláčky
300 g hladké mouky
200 g másla
125 g cukru
… a jedná lžička sušeného paroží
1 vejce na potření
Z mouky, másla a cukru vytvoříme těsto, které vyválíme na hodně tenko, skleničkou vykrajujeme kolečka, která pomažeme rozkvrdlaným vejcem a posypeme cukrem, skořicí a sekanými mandlemi. Pečeme opět na 175 °C.
Těsto můžeme opět nechat uležet v ledničce do druhého dne.
Pebernoedder – pepřové oříšky
2,5 dl vařící se vody
500 g cukru
375 g másla
... a jak jinak opět lžička sušeného paroží
2 - 3 lžičky kardamomu
a asi 1 kg hladké mouky
Rozpustíme cukr a máslo ve vařící vodě, postupně přisypáváme mouku a ostatní ingredience, nakonec těsto dopracujeme rukama na vále. Nemusíme spotřebovat všechnu mouku, těsto má být lepivé. Z těsta vyválíme tenké válečky (asi na tloušťku prstu) a dáme do ledničky do druhého dne. Potom z válečku nakrájíme 3 - 4 mm kousky a ty pečeme na 180 °C asi 10minut.
Pokud máte rádi kořeněné cukroví, místo kardamomu můžete dát směs mletého koření a to po 1,5 lžičkách skořice + zázvoru + hřebíčku + pepře (= 1,5 lžičky od každého koření)
500 g hladké mouky
400 g másla
100 g cukru
1 vejce na potření
50 g mandlí
2 lžíce cukru
Z mouky, másla a cukru vytvoříme těsto, které vyválíme na placku o tloušťce asi 1 cm. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme cukrem a nakrájenými mandlemi a rozkrájíme na obdélníčky asi 2x4 cm velké. Pečeme na 200 °C asi 12-15 minut.
Klejner
500 g hladké mouky
150 g cukru
125 g tuku
2 lžíce smetany (v nejhorším stačí i mléko)
3 vejce
1 lžička kardamomu
1 lžička strouhané pomerančové nebo citronové kůry
Asi 500 g 100% tuku na smažení nebo 0,5 l oleje
Utřeme tuk s cukrem a postupně přidáváme a zatíráme vejce, přidáme zbytek ingrediencí a vypracujeme těsto, které dáme na asi 1,5 hodiny do chladu. Vychladlé těsto vyválíme na tenko, rozkrájíme na obdélníky o cca 8 x 3 cm. Do každého obdélníku doprostřed uděláme asi 3-4 cm dlouhý zářez, kterým protáhneme polovinu obdélníku – vznikne nám jakoby smyčka = klejne. Hotové smyčky smažíme v rozpáleném tuku asi minutu z každé strany do světle zlatova.
A nakonec jedno nepečené
Havregrynskugler – kuličky z ovesných vloček
50 g másla
150 g ovesných vloček
100 g cukru
25 g kakaového prášku
asi 3 lžíce vychlazené kávy
trošku mléka nebo smetany (aby se směs slepila dohromady)
rum podle chutě
Všechny ingredience smícháme dohromady a vytvoříme kuličky, které obalíme v kokosové moučce a dáme do chladna ztuhnout.
Ovesné vločky v kuličkách chutnají tak nějak “suše”, takže pokud jim nefandíte (tak jako já) můžete je předem namlít nebo namočit do směsi mléka a rumu. Do kuliček můžete navíc zapracovat 50 g marcipánu a nebo místo obalení v kokosu je namočit do rozpuštěné čokolády.
Linda v Dánsku:
- Zima v Dánsku
- Linda a myšlenky na návrat
- Lindino kulinářské dobrodružství
- Jak se učí děti v Dánsku. Základní škola.
- Výběr střední školy aneb Mission impossible
- Dánská školka podruhé
- V dánské školce rozhodují děti
- Klasická dánská kuchyně - celozrnný chléb = rugbrød
- Svátky klidu a míru…. pěkně děkuji, nikdy více.
- Dánská štědrovečerní večeře
- Julefrokost - dánský vánoční oběd
- Dánské Vánoce
- Dánsko a náboženská výchova
- Počítání aneb názorná ukázka dánské logiky
- Dej pitomci úřad a on vymyslí razítko. Nejen u nás.
- To není jazyk, to je hrdelní choroba…
- Dánština aneb Ta zatracená hatmatilka
- Linda v Dánsku - Svatba
- Jak jsem skončila v Dánsku. Díl první.
- Za manžela mám Vikinga, který si mne koupil
14.12.2009 Rubrika: Život a vztahy | Komentářů 13 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Lindino vánoční cukroví
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Mé dítko neužívajcí staré chemické názvosloví mě opravuje: čpavek se už neříká, používej amoniak......nojo, amonium
Ještě poznámka: čichám, čichám.....při pečení těsta s amoniem je cítit čpavek......
Potaske není jedlá soda ale uhličitan draselný, u pečení spíš (hydrogen)uhličitan amonný - tzv. amonium - zvaný cukrářské droždí. Přidává se do pečení i ve starších českých receptech, např. při pečení rakviček, zázvorek a pod. AMONIUM se dá občas sehnat v drogeriích. A pečivo je krásně porézní a nadýchané, nedá se to srovnat s práškem do pečiva. V pečivech je označován jako E 503.
Našla jsem jeden krásný odkaz:http://hospodyne.mojerecepty.sk/2008/11/potas-nebo-amonium/
Ve kterých receptech byl vynechán?
Almega: salát se pojídá ale ne na vánoce a vánocní / stedrovecerní kuchyne a recepty jsou u Meryl na doplnení hácku a cárek
Zapomněla jsem poděkovat za recepty...Ještě by mě zajímalo,jak je to s ostatními jídly o Vánocích?Taky se tam dávají divné věci třeba do salátu?jestli se tedy tam u vás vůbec pojídá salát??
Nádherné
Já mám taky kvůlivá cukroví obavy o zdraví - peče u nás jen tchýně a já mám podezření, že ta Stella (ten nejodpornější a nejlevnější umělohmotný tuk na pečení) byla nejmíň půl roku prošlá, o čokoládové polevě nemluvě, navíc už má babča napečíno měsíc a uloženo nepříliš pečlivě. Možná ještě zlatý sklo a paroží... Aspoň nepřiberu, perníčky jsem si dělala já z vybraných surovin a mám jich jen přiměřené množství, takže strádat nebudeme.
Linda: máš medaili za statečnost
Myslím, že potaš by měla jít nahradit sodou.
Já tohle taky nemusím, ale spousta se tu ptala po receptech tak je tu máte a pecte .
Brunkager nemusím, na me jsou moc korenené. Vanilkové venecky jsou docela dobrý. Pebernoedder jsou opet hodne korenený, ale pokud se delají podle puvodního receptu (bez smesi korení jenom s kardemmome) tak jsou docela dobrý a hlavne jdou rychle od ruky. Klejner jsou taky dobrý, nesmí se dlouho smazit, to pak zanikne chut pomerance/ citrónu. A to nepecený je fakt super, pokud nekomu vadí kousky vlocek tak se muzou predem namlít. A pokud se do smesi primíchá marcipán tak jsou . Ale jinak je to klasická dánstina... hodne a rychle s co nejmín práce.
Tam už chybí jen dráp z netopýra, trochu mi to připomíná brášku, který si do čaje coby dítě vymačkal místo Jesenky prací pastu Trimin. Ono to vypadalo podobně balením i obsahem, jen to trochu pěnilo. Říkal, že to prý nechutnalo zas o tolik jinak
Lindo jsem srab, zůstanu u české klasiky
jsem také toho názoru,že bez těch příchutí by to bylo asi jedlejší...U těch ovesných vloček si myslím,že by se něly asi nejdřív trochu opražit na cukru,tak jsme si to dělaly jako děti,když doma nebylo nic sladkého...Ty hnědé koláčky připomínají perníčky,ne?Ty pepřové by mi asi nechutnaly...Řekla bych,že to naše cukroví je vynálezavější a asi i krásněji vypadá(když to někdo umí...),u nás poslední dobou peče dcera....
tak mleté paroží a něco ny výrobu skla bych s radostí a vlastně i s obavou o zdraví vynechala