Julefrokost - dánský vánoční oběd
Jak už jsem psala, Dánové jsou nesmírně společenský národ a cokoliv je důvodem ke slezině. A co teprve takový julefrokost, v doslovném překladu to znamená vánoční oběd. Ve skutečnosti se pod tím názvem skrývá jakákoliv slezina v podobě oběda nebo večeře v období od poloviny listopadu do Silvestra.
Může se sejít rodina nebo přátelé na pozdní oběd. Jídlo je nejčastěji studený buffet, jehož základem je několik druhů celozrnného chleba a k němu si každý vezme, co hrdlo ráčí. Obvykle se podává několik druhů nakládaných slanečku – nakyselo, v kari, v kořeněné směsi nebo pečené obložené cibuli, obalované opečené plátky filé s citronem, vlažná paštika obložená opečenými žampiony a plátky slaniny, natvrdo vařená vajíčka s krevetkami a majolkou, vepřová pečené s kůrčičkou a červeným zelím (ano, i toto se dá naložit na chleba), uzený losos, několik druhů uzenin, mísa různých sýru se slanými krekry a v podstatě cokoliv, co hostitel nakoupí. Zapíjí se speciálním vánočním pivem, které se prodává pouze v tomto období. Je charakteristické vyšším procentem alkoholu. A nebo šnapsem, což je druh pálenky s různým kořením. V rámci rodiny lze toto podniknout i několikrát za sezónu, protože to, že sezvu rodinu na příští víkend, neznamená, že kdokoliv z rodiny nemůže pozvat zbytek na podobnou sešlost za 14 dní k sobě.
Podobný oběd, ale bez alkoholu, lze zažít i jako poděkování zaměstnancům ve státní správě. Tam je to ale výrazně omezeno financemi. Sama jsem se zúčastnila před sedmi lety podobného oběda na obecním úřadě a v podstatě jsme dostali normální oběd jako v jiný den, jenže tentokrát zadarmo.
Pokud člověk pracuje v soukromé firmě, navíc prosperující firmě, očekává se od něho v rámci julefrokostu něco úplně jiného. Nejčastěji firma pozve zaměstnance i s partnery na víkend někam do hotelu, lepšího hostince, nebo pronajme část nějakého zámku, který slouží jako hotel. Někdy je to dokonce spojeno i s kulturním zážitkem jako revue nebo návštěva divadla. Zaměstnavatel tím dává najevo, jak si považuje vaší práce, ale naopak od vás chce společenskou aktivitu.
Z takovéto akce ani vlastní smrt neomlouvá – manžel se jednou účastnil 3 dny po operaci žlučníku, a protože v té době jsem neměla řidičák, šéf pro nás poslal taxíka. Očekává se společenské oblečení, společenská nálada, ochota účastnit se tance, zpěvu a podobných laškovných akcí vymyšlených panem šéfem. Obvykle se sobotu odpoledne sejdeme v hotelu, jsou nám přiděleny pokoje, odpoledne je kratší společný program, jako například sklenička něčeho silnějšího, šéfův proslov, že nám děkuje za účast, poděkování za pracovní úsilí a pak máme rozchod a až do večeře volno.
Před samotnou večeří je přípitek, pak ke stolu podle zasedacího pořádku, menu je někdy buffet a někdy porce, ale vždycky je to ve stylu ústřice (ty teda nemusím), raci (mňam), různé mořské potvůrky, potom následují různí opeřenci a hektolitry vína. Uprostřed večeře má šéf opět proslov a tentokrát i rozdává vánoční bonusy (pokud jsme si na ně vydělali, letos to ale vidím dost černě). Taková večeře klidně trvá i několik hodin. A pak následuje zábava až do ranních hodin, někdy tanec, jindy šéf vymyslí nějakou děsně zábavnou společenskou hru. Někdy se vice menších firem dohodne na společné akci a pronajmou si celý hotel.
Každá firma má svůj vlastní salónek na odpoledne a večeří se pak ve společné jídelně, kde ale opět každá firma má vlastní stůl a vlastního číšníka/číšníky. Společné zorganzují standup komika, hudbu k tanci a podobně. A ráno je anglická snídané a la buffet a odjezd domů. Po takovémto víkendu zbytek neděle obvykle trávím v komatu na gauči.
Linda v Dánsku:
- Zima v Dánsku
- Linda a myšlenky na návrat
- Lindino kulinářské dobrodružství
- Jak se učí děti v Dánsku. Základní škola.
- Výběr střední školy aneb Mission impossible
- Dánská školka podruhé
- V dánské školce rozhodují děti
- Klasická dánská kuchyně - celozrnný chléb = rugbrød
- Svátky klidu a míru…. pěkně děkuji, nikdy více.
- Dánská štědrovečerní večeře
- Dánské Vánoce
- Lindino vánoční cukroví
- Dánsko a náboženská výchova
- Počítání aneb názorná ukázka dánské logiky
- Dej pitomci úřad a on vymyslí razítko. Nejen u nás.
- To není jazyk, to je hrdelní choroba…
- Dánština aneb Ta zatracená hatmatilka
- Linda v Dánsku - Svatba
- Jak jsem skončila v Dánsku. Díl první.
- Za manžela mám Vikinga, který si mne koupil
18.12.2009 Rubrika: Život a vztahy | Komentářů 15 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Julefrokost - dánský vánoční oběd
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Tak to je jak unás po celý rok. Je potřeba slavit stále a důvod se vždycky najde, tak vy tam máte měsíc slavení v prosinci. To je dobrý nápad. A tys to zas moc hezky napsala
Linda: opět moc hezky a zajímavě napsané
já bych prosila něco o zdravotnictví....
Z ústřic jsem měla už dvakrát pěknou otravu, ale jinak potvory miluju. Zvláš't dobrý olihně
No ,jednou za rok bych to nějak přežila...Já jsem celý rok sama v kanclu,už mnoho let,tak někdy by se mi nějaká společnost možná líbila.Mušle nebo ústřice nejím,asi bych se tomu musela nějak vyhnout...A alkohol už taky ne,bylo by mi akorát hrozně zle...
Linda: šmarjá, to byla nějaká snobárna, když už to bylo tak drahé, jakože bylo, mělo by to být aspoň poživatelné.
Me ryby a morská havet nevadí, az ná ústrice, ty teda fakt nemusím. Ale vsechny tyto potvory se nastestí v 99% podávají jako bufet, takze si clovek muze vzít co chce a decentne vynechat co nechce. Letos me manzeluv séf pekne podrazil.... zádný bufet se nekonal ale hezky predkrm (jakási blíze neidentifikovatelné luxusní polévka), jelenní pecene s pecenou korenenou zeleninou a lehce korenenými brambory (pecene upecené do krvava a to je jedno z mála co absolutne nepozru navíc i kdybych chtela bylo to nerozkousatelné a lehce korenené brambory mi vydensifikovaly zazívací ústrojí) a jako dezert jablecná zmzlina s neuveritelne sladkým dezertním vínem. Nastestí byl vína dostatek
Majucha: na to platí se netěšit a pak jsou ty akce úžasný
To by mě zabilo. Nesnáším organizované veselí
kat: kapr je taky oblíbený český jídlo a co čechů ho nejí
Florencie: njn, když se tam ale narodiš, tak je to asi jiné ne? Já třeba neznám žádného čecha co by nejedl svíčkovou..tedy pokud není na redukční dietě
Až na ústřice jím mořské potvory ráda. Dodnes vzpomínáme na humra, co jsme si s manželem dali za neuvěřitelných 7 kanadských dolarů někde na východním pobřeží - asi 140 Kč za porci. Prostě pro nás středoevropany bez moře neuvěřiteln láce, a když jsme se ptali, proč to nikdo v hospodě nejí, tak nám bylo řečeno, že většina lidí se lovem /nebo spíš pěstováním, v takových klecích/ humrů živí a že je raději prodají, aby měli na normální levné jídlo.
kat: to bych byla dobrovolně podvyživená
Jé, to jsem ráda, že na povinné veselí nikam nemusím! Teda na podnikové či firemní. Zrovinka dneska máme večírek, ale sejdeme se přátelé, co jsme stejné nebo aspoň podobné krevní skupiny. Smát se "povedeným" taškařicím svého šéfa, to by byl můj hrob, pokud by to bylo na povel. No, a pokud by na tom večírku podávali většinou ryby a mořskou havěť, tvářila bych se asi jako Růžičková v Itálii
Florencie: když to tak čtu, tak to musí jíst všichni povinně
Linda:
Lindo, zase ta nádherná knížka! Nešlo by mi taky jednu poslat? sííím
Moc hezky napsaný Koukám, že naprostou nezbytností jídla jsou ryby nebo mořský potvory. To je opravdu cpou všude? A jak se tváří na lidi, kteří to nejí?