Nedělní menu – lehké, zdravé a téměř bez práce
Pro ty z vás, které občas marně přemítají, co tentokrát uvařit, přinášíme opět tip na nedělní menu. Oproti minulému týdnu bude toto menu lehčí a méně náročné jak na přípravu, tak na finance, abychom uspokojili i čtenářky, které nechtějí u plotny trávit mnoho času a přesto si chtějí zdravě a dobře pochutnat. Možná vás některý chod z naší nabídky inspiruje a zařadíte ho na svůj nedělní jídelní stůl. Tentokrát se budeme držet osvědčeného přísloví: Snídani sněz sám, o oběd se rozděl s přítelem a večeři ponech nepříteli.
K snídani si udělejte tvarohovou pomazánku
Potřebujete: 100 g měkkého tvarohu, 150 g bílého jogurtu, pažitku, sůl
Postup: Tvaroh rozmíchejte s jogurtem a nasekanou pažitkou, osolte.
Pomazánkou potřete plátky tmavého, celozrnného, slunečnicového… chleba a ozdobte rajčaty a paprikou. Nezapomeňte k snídani vypít 1 sklenici přírodního džusu (buď koupeného, nebo si jej můžete vymačkat samy z pomerančů) a jako teplý nápoj si dejte to, co máte po ránu nejraději. Čaj, kakao, kávu s mlékem…
Tip: Pokud se vám nechce vyrábět pomazánku, použijte místo ní nějaký roztíratelný sýr, který máte rádi.
Svačina
S přípravou svačiny tentokrát nebudeme ztrácet čas. Sáhněte po nějakém ovoci, které máte zrovna po ruce. Jablko, pomeranč, banán, broskev, několik jahod…
Oběd – je neděle, tak něco dobrého
Dnes se nebude konat žádné rozmazlování zbytku rodiny, takže vynecháme polévku. Jako hlavní chod si můžete připravit Kuřecí překvapení.
Potřebujete: 4 plátky kuřecích prsou, špetku grilovacího koření, 4 větší čerstvé žampióny, 1 lžičku drceného kmínu, 1 lžíci másla, 1 lžíci plnotučné hořčice, 4 plátky sýra, 4 plátky šunky, olej, sůl a pepř
Postup: Omytá a osušená kuřecí prsa podélně nařízněte, aby vznikla kapsa. Na rozehřátém másle osmahněte nakrájené žampióny, okmínujte je a osolte. Vnitřek kuřecích kapes potřete hořčicí, zvenku maso potřete olejem, osolte a opepřete. Do každé kapsy dáte plátek šunky, sýra a opečené žampióny. Zasypte grilovacím kořením, kapsu uzavřete párátky a vložte do zapékací misky vytřené olejem. Pečte, dokud maso nezezlátne. V průběhu pečení maso obracejte a potírejte vypečenou šťávou. Jako přílohu si připravte vařené brambory.
Salát
Nezapomeňte si k nedělnímu obědu připravit i zdravý zeleninový salát. Rychlý na přípravu a ohleduplný k peněžence je například salát z čínského zelí.
Omyté zelí nakrájejte na nudličky a promíchejte s marinádou z vody, octa, cukru a oleje. Navrch nasypejte nakrájenou cibulku.
Svačina
Odpolední svačinka přijde vhod. Nemusíte si s ní však dělat nějaké velké starosti. Jogurt s ovocem postačí a dodá vašemu tělu jak vitaminy a živiny, tak dostatek energie.
Večeře – tu bychom měli nechat nepříteli
Na večer to chce něco lehčího. Využít můžete ingredience, které vám zbyly od snídaně a od oběda. Připravte rychlý obložený talíř, na který naaranžujte šunku, sýr, rajčata a papriku a přikusujte tmavý chléb s tvarohovou pomazánkou. Pokud vám žádné ingredience nezbyly, nezoufejte. Alespoň do puntíku dodržíte zmíněné přísloví.
10.6.2011 Rubrika: Články | Komentářů 12 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Nedělní menu – lehké, zdravé a téměř bez práce
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Ale to předešlé menu taky nebylo špatné.....
Já bych byla nejraději, kdybych nemusela jíst nic, hlavně ráno
sharon:
loupák: my tak jíme každý běžný den, jen to prokládáme moučníkem, buchtama, koláčema, řízkama, bůčkem....atak...
Takhle nějak vypadá naše víkendové menu
Linda: já dám asi naspod kousek másla, výpek z žampiónů, cvrknu vodu a k těm prsám přihodím i brambory a budu zapíkat dohromady. U nás měli v Kaufu malý nový jen za 4,90, protože ty velký někdo vybralNechápu, já to dělám právě naopak - vybírám co nejmenší
Bingo!! Tohle bude asi naše neděle
Nemuselo by to být spatný , ale jenom nechápu kde se z kurecích prsou vezme stáva a navíc ji bude tolik, ze stací na polévaní pri pecení a jeste i na brambory. U nás by to sice bylo k veceri, ale proc nevyzkouset nekdy v týdnu, je to pomerne rychlý a delá se to samo.
dělávám si doma dost často tvarohové pomazánky, budapešťskou, pažitkovou, ale vždycky do nich dávám máslo, nějak si nedovedu představit jak to jinak bude mazatelný
Tak to by šlo