Reklama:

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Nedělní menu – lehké, zdravé a téměř bez práce

Nedělní menu – lehké, zdravé a téměř bez práce

Pro ty z vás, které občas marně přemítají, co tentokrát uvařit, přinášíme opět tip na nedělní menu. Oproti minulému týdnu bude toto menu lehčí a méně náročné jak na přípravu, tak na finance, abychom uspokojili i čtenářky, které nechtějí u plotny trávit mnoho času a přesto si chtějí zdravě a dobře pochutnat. Možná vás některý chod z naší nabídky inspiruje a zařadíte ho na svůj nedělní jídelní stůl. Tentokrát se budeme držet osvědčeného přísloví: Snídani sněz sám, o oběd se rozděl s přítelem a večeři ponech nepříteli.

K snídani si udělejte tvarohovou pomazánkupomazánka

Potřebujete: 100 g měkkého tvarohu, 150 g bílého jogurtu, pažitku, sůl

Postup: Tvaroh rozmíchejte s jogurtem a nasekanou pažitkou, osolte.

Pomazánkou potřete plátky tmavého, celozrnného, slunečnicového… chleba a ozdobte rajčaty a paprikou. Nezapomeňte k snídani vypít 1 sklenici přírodního džusu (buď koupeného, nebo si jej můžete vymačkat samy z pomerančů) a jako teplý nápoj si dejte to, co máte po ránu nejraději. Čaj, kakao, kávu s mlékem…

Tip: Pokud se vám nechce vyrábět pomazánku, použijte místo ní nějaký roztíratelný sýr, který máte rádi.

 

Svačinaovoce

 

S přípravou svačiny tentokrát nebudeme ztrácet čas. Sáhněte po nějakém ovoci, které máte zrovna po ruce. Jablko, pomeranč, banán, broskev, několik jahod…

 

 

 

 

Oběd – je neděle, tak něco dobréhokuřecí s bramborem

Dnes se nebude konat žádné rozmazlování zbytku rodiny, takže vynecháme polévku. Jako hlavní chod si můžete připravit Kuřecí překvapení.

Potřebujete: 4 plátky kuřecích prsou, špetku grilovacího koření, 4 větší čerstvé žampióny, 1 lžičku drceného kmínu, 1 lžíci másla, 1 lžíci plnotučné hořčice, 4 plátky sýra, 4 plátky šunky, olej, sůl a pepř

Postup: Omytá a osušená kuřecí prsa podélně nařízněte, aby vznikla kapsa. Na rozehřátém másle osmahněte nakrájené žampióny, okmínujte je a osolte. Vnitřek kuřecích kapes potřete hořčicí, zvenku maso potřete olejem, osolte a opepřete. Do každé kapsy dáte plátek šunky, sýra a opečené žampióny.  Zasypte grilovacím kořením, kapsu uzavřete párátky a vložte do zapékací misky vytřené olejem. Pečte, dokud maso nezezlátne. V průběhu pečení maso obracejte a potírejte vypečenou šťávou. Jako přílohu si připravte vařené brambory.

 

Salátsalát

Nezapomeňte si k nedělnímu obědu připravit i zdravý zeleninový salát. Rychlý na přípravu a ohleduplný k peněžence je například salát z čínského zelí.

Omyté zelí nakrájejte na nudličky a promíchejte s marinádou z vody, octa, cukru a oleje. Navrch nasypejte nakrájenou cibulku.

 

 

 

Svačinajogurt

 

 

Odpolední svačinka přijde vhod. Nemusíte si s ní však dělat nějaké velké starosti. Jogurt s ovocem postačí a dodá vašemu tělu jak vitaminy a živiny, tak dostatek energie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Večeře – tu bychom měli nechat nepříteliobložená mísa

 

 

Na večer to chce něco lehčího. Využít můžete ingredience, které vám zbyly od snídaně a od oběda. Připravte rychlý obložený talíř, na který naaranžujte šunku, sýr, rajčata a papriku a přikusujte tmavý chléb s tvarohovou pomazánkou. Pokud vám žádné ingredience nezbyly, nezoufejte. Alespoň do puntíku dodržíte zmíněné přísloví.

Lenka Moučková


10.6.2011   Rubrika: Články   |   Komentářů 12   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Nedělní menu – lehké, zdravé a téměř bez práce

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Anahir
Anahir - 10.6.2011 15:26

smajlik - 47
Ale to předešlé menu taky nebylo špatné.....

 
babkatapka
babkatapka - 10.6.2011 14:35

Já bych byla nejraději, kdybych nemusela jíst nic, hlavně ránosmajlik - 68

 
loupák
loupák - 10.6.2011 10:38

sharon:smajlik - 67smajlik - 34

 
sharon
sharon - 10.6.2011 10:30

loupák: my tak jíme každý běžný den, jen to prokládáme moučníkem, buchtama, koláčema, řízkama, bůčkem....atak...smajlik - 68

 
janulka57
janulka57 - 10.6.2011 10:29

smajlik - 47smajlik - 5smajlik - 61

 
loupák
loupák - 10.6.2011 10:23

Takhle nějak vypadá naše víkendové menusmajlik - 94smajlik - 47

 
Renda68
Renda68 - 10.6.2011 8:22

Linda: já dám asi naspod kousek másla, výpek z žampiónů, cvrknu vodu a k těm prsám přihodím i brambory a budu zapíkat dohromady. U nás měli v Kaufu malý nový jen za 4,90, protože ty velký někdo vybralsmajlik - 76Nechápu, já to dělám právě naopak - vybírám co nejmenšísmajlik - 68

 
Renda68
Renda68 - 10.6.2011 8:18

Bingo!! Tohle bude asi naše nedělesmajlik - 47smajlik - 5

 
Linda
Linda - 10.6.2011 8:10

Nemuselo by to být spatný smajlik - 57, ale jenom nechápu kde se z kurecích prsou vezme stáva a navíc ji bude tolik, ze stací na polévaní pri pecení a jeste i na bramborysmajlik - 26. U nás by to sice bylo k veceri, ale proc nevyzkouset nekdy v týdnu, je to pomerne rychlý a delá se to samo.

 
LenkaT
LenkaT - 10.6.2011 7:44

dělávám si doma dost často tvarohové pomazánky, budapešťskou, pažitkovou, ale vždycky do nich dávám máslo, nějak si nedovedu představit jak to jinak bude mazatelný smajlik - 26

 
Jarča*
Jarča* - 10.6.2011 7:40

smajlik - 47smajlik - 5

 
Aja
Aja - 10.6.2011 7:32

Tak to by šlosmajlik - 105

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 79396.
    Archiv anket.