Pochutnejte si na jahodách. Právě je jejich sezóna.
Jahody jsou vítanou zdravou lahůdkou na našich stolech. Právě nyní dozrávají a my jsme pro vás připravili několik tipů na jejich využití. Přejeme vám dobrou chuť.
Jahodový koktejl
Potřebujete: 400 ml mléka, 150 ml sladké smetany, 4 lžíce jahodového sirupu (nemusí být), 200 g čerstvých jahod, cukr podle chuti
Postup: Jahody rozšlehejte s cukrem, přidejte sirup, mléko a smetanu. Šlehejte asi jednu minutu, dochuťte cukrem a nalijte do sklenic. Můžete přidat kousky ledu.
Jahodové řezy
Potřebujete:
Na těsto: 4 vejce, 150 g cukru, 100 ml oleje, 100 ml mléka, 220 g polohrubé mouky, půlku prášku do pečiva, 20 ml rumu.
Na krém: 450 g čerstvých jahod, 250 g tvarohu, 150 ml zakysané smetany, 100 g, cukru, 500 ml mléka, 2 jahodové pudingy.
Na ozdobu: 2 šlehačky, které vyšleháte se ztužovačem, čokoládové hoblinky
Postup: Ušlehejte žloutky s cukrem a olejem, přidejte mléko, mouku s rozmíchaným práškem do pečiva a nakonec opatrně sníh z bílků a rum. Ve vymazané troubě pečeme dorůžova.
Krém: Rozmixujte jahody a část dejte stranou. Přidejte mléko, cukr a pudingy a uvařte podle návodu na pudincích. Do horké směsi vmíchejte máslo a nechte zchladnout. Nakonec přidejte tvaroh, zakysanou smetanu a druhou část jahod.
Krém natřete na vychladlé upečené těsto, navrch rozetřete šlehačku a posypte čokoládovými hoblinkami.
Jahodová zmrzlina
Potřebujete: 500 g jahod, 120 g cukru, 1 vanilínový cukr, 250 ml smetany ke šlehání
Postup: Rozmixujte jahody s oběma cukry, přidejte smetanu a mixujte, dokud hmota nezkrémovatí. Nalijte do misek a dejte zamrazit.
Jahodové knedlíky
Potřebujete: 100 g dětské krupičky, 500 g měkkého tvarohu, špetku soli, 2 vejce, jahody
Postup: Krupičku zpracujte s tvarohem, špetkou soli a vejci na těsto, vykrajujte lžící kousky, do kterých zabalíte jahodu. Vařte ve vroucí a osolené vodě asi 8 minut.
Na talíři posypte podle chuti například strouhaným tvarohem, cukrem a rozpuštěným máslem.
Fotografie jsou ilustrační
15.6.2011 Rubrika: Články | Komentářů 9 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Pochutnejte si na jahodách. Právě je jejich sezóna.
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.tak se mě podařilo před deštěm otrhat pár jahod a už jsem měla rozmačkané s cukrem a zakysanou smetanou
Kadla: Kdybyste bydlela někde poblíž,tak bych se hned vnutila na soudružskou návštěvu jako kontrola kvality plodů a výrobků z nich,zda splňují kvalitativní ukazatele a neobsahují nějaké nejedlé příměsi!!!
Mám letos spoustu jahod a třešní... Už 14 dní vařím marmelády, peču bublaninu atd. atd....
Miluju jahody a třešně --bohužel,letos nebudeme mít ani třešinku,vše pomrzlo hned po odkvětu...A těch mých pár jahod mě též nevytrhne.Z obchodu jsou bez chuti a zápachu,takže po přečtení výše uvedených receptů mě teď bude akorát tak honit mlsná!!
my zbožňujem jen tak rozmačkané s trochou cukru a na ně kopec ušlehané šlehajdy....to můžu denně ..
Jahody miluju. Na koktejl je nechám napřed trochu zmrazit, aby byl koktejl hezky ledový. A ty řezy udělám na víkend, manžel je na sladké.
jahodové knedle jsme měli v sobotu, ale dělávám prázdné knedle a jahody nakrájené, s cukrem, hezky na knedlíky nahoru, spousta jahod, mňam
Linda - já mám štěstí, že když začnou dozrávat jahody tak začne pršet. Slimáci pak mají snažší cestu k jahodám
Už se těším, že si udělám něco dobrého. Jahodové řezy i knedlíky bych mohla zkusit.
Asi se dám do sbírání receptu co s jahodama. V pondelí jsem se konecne dokopala k aspon hrubému vyplevení záhonu a az zacnou jahody dozrávat tak je budeme jíst 5x denne, narvu mrazák a jeste muzu pozvat okolní zvírenu na hody