Děláte rybízový džem? Jde to i bez obírání a bez zrníček
Před přípravou rybízového džemu, marmelády nebo sirupu je potřeba otrhat bobule ze stopek, svařit je a pasírovat přes cedník – to abyste se zbavili trpkých zrníček, která ráda zalézají do zubů. Pokud vás ale obírání a pasírování nebaví, nebo každoročně vyrábíte větší množství džemu, možná vám přijde vhod náš tip, jak se obojímu vyhnout!...
Jak se rychle zbavit zrníček?
Čistou rybízovou šťávu snadno získáte, pokud rybíz místo pasírování odšťavníte.
Odšťavněním se na rozdíl od pasírování dokonale zbavíte zrníček, a to bez předchozího svařování. Vyhnete se i obírání bobulí ze stopek, protože rybíz se lisuje i s nimi. Stopky totiž napomáhají lepšímu zpracování. Ale nebojte, skončí v odpadní drti, nikoli ve šťávě.
Ne každý odšťavňovač je ale na rybíz vhodný. Mnohé vylisují jen pár hroznů a pak se jim zanese síto, jiné nevylisují ani kapku.
Nejlepší odšťavňovač na rybíz je šnekový Sana Juicer EUJ-808, který nás jako jediný skutečně přesvědčil. Bez ucpání sítka zvládl velké množství rybízu a výborná je i jeho výtěžnost.
Kromě rybízu a dalších bobulovin (angrešt, rakytník, maliny, jahody) je skvělý i na ostatní ovoce a zeleninu – jablka, citrusy, mrkev, červenou řepu, ale i na ananas nebo řapíkatý celer.
Jak si vychutnat čerstvou rybízovou šťávu bez úšklebků?
A protože je rybízová šťáva hotová zdravá bomba, byla by škoda spotřebovat jí jenom na džem a neudělat si z ní aspoň občas osvěžující koktejl.
Koktejl proto, že samotná rybízová šťáva je přece jen kyselá a je lepší doplnit jí šťávou například z jablek nebo melounu. Když odšťavníte větší výseč melounu a přidáte hrst rybízových hroznů, ani nepoznáte, že v mixu nějaký rybíz je.
Chutně tak do sebe dostanete spoustu cenných látek! Rybíz posiluje imunitu, cévy, zrak i pleť. Postará se také o lepší náladu a přísun energie, a to hlavně díky vysokému obsahu vitamínu C. Pro splnění denní doporučené dávky vám stačí sníst (nebo odšťavnit) pouhých 5-10 hroznů!
Jednoduchý rybízový džem
Tenhle rybízový džem je chutný a oblíbený a přitom obsahuje pouhé dvě ingredience. Holt v jednoduchosti je síla, a proto tento recept přežil už generace. Dokonce ani není potřeba přidávat želírovací prostředek. Rybíz totiž obsahuje pektin, díky kterému ztuhne džem sám.
Suroviny:
· 1 litr rybízové šťávy (potřebujete okolo 1300 g rybízu)
· 1 kg krystalového cukru
Postup:
Odšťavněte rybíz (i se stopkami) a v čisté rybízové šťávě rozmíchejte cukr. Oslazenou šťávu pak vařte 35 minut na mírném plameni. Následně ihned přelijte do zavařovacích sklenic, našroubujte víčka a otočte dnem vzhůru. Víčka se během 10 minut zatáhnou a džem bude dokonale sterilizovaný. Pokud se vám bude zdát i po pár dnech příliš tekutý, buďte trpěliví – tuhnutí může ve sklenicích trvat i více než týden.
Tip: Během vaření můžete do džemu přidat 1-2 polévkové lžíce rumu, džem bude voňavější a chuťově výraznější. Více rumu ale nepřidávejte, mohl by se narušit proces tuhnutí.
A co vy, pasírujete nebo odšťavňujete? Nebo vám zrníčka nevadí? Podělte se o svůj recept na rybízový džem!
27.7.2015 Rubrika: | Komentářů 28 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Děláte rybízový džem? Jde to i bez obírání a bez zrníček
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Já třeba dřív dělala domácí džem, ale teď v poslední době už ho moc nejíme, takže už ho nedělám. Já i děti teď preferujeme spíš čerstvé ovoce. To si dopřáváme prakticky každý den. Právě proto jsem se nedávno rozhodla, že si pořídím takovou šikovnou mísu na ovoce z https://www.emako.cz/stojany-a-kose-na-ovoce/ abych měla ovoce kde skladovat. :-)
já spíš kupuji rybízový, nejčastěji 100% džem od Relaxu, právě s příchutí rybízu
Delam rybizove zele a to prekapavam pres starou uterku, jde to pomalu ale jednou do roka to vydrzim
Už mám několik druhů džemů,začala jsem třešněmi,do nich jsem dala jahody nebo pomeranč,pak černý rybíz s malinami,červený a bílý rybíz s malinami.Přihodím do sklenice,jak tam liju ten uvařený džem,celé maliny ještě navíc.Cukru nedávám tolik,my máme raději nakyslejší chuť.Vše melu ručo-fučo na tom mlýnku,který jsem zakoupila cca v r. 1990,a zatím slouží bez problémů.Kdysi jsme koupili odšťavňovač Philips kvůli dětem,jenže je s tím tolik mytí,že to nikoho nebavilo a většinou se to válí ve sklepě.
sharon - 28.7.2015 9:56 - díky, podívám se
CHyba.......TARRINGTON.....
PEGG: tak ta kámoška má značku TAMINGTON a je prý hodně podobný značce CONCEPT LO 7025 VITALIS.................jen vím že lisují kde co všechno......
PEGG: rozdíl mezi odstředivkou a šnekem je v tom, co odšťavní a v rychlosti, v nástavcích (na zmrzlinu). Odstředivka je rychlá, na menší množství, ale ucpává se semínkama, takže borůvky, maliny, rybíz odšťavní jen trošku a pak je potřeba dát něco tvrdšího (možná nějaká drahá odstředivka se neucpává, já mám levnou). Neumí banán (to snad žádný), špatně odšťavňuje meloun, rajčata, měkké a šťavnaté plody. Bylinky rozdrtí a vyplivne do odpadu, klíčky neumí, listovou zeleninu velmi málo. Šťáva protéká rychle, možná se víc zahřívá a hlavně se provzdušňuje, je určena na okamžitou spotřebu, má velkou pěnu a větší odpad. Šnek je pomalý, důkladný a zvládne až na banán všechno, ale je dražší a hůř se čistí. Šťávu můžeš dát do ledničky na vychlazení, vydrží prý 24 hod. Já vybrala Nature protože má i nůž takže jen nedrtí, ale předřezává si to. Má velký otvor, zvládne celou okurku, půlku jablka, celou mrkev, žvýká si to pomalu, ale jistě. Do odstředivky je potřeba krájet na menší kousky, ale ta rychlost je super, vrrr a je hotovo, opláchnout a šup do poličky. Dobře vyber :-) já mám oba a oba využívám :-). Jo a mrkev a jablka umí úplně každý, jen každý s jinou výtěžností.
sharon - 28.7.2015 8:19 dík
sevenofnine - 28.7.2015 8:42 - chtěla jsem něco co umí hlavně jablka a mrkev. Ale máš pravdu, že bych asi využila i ten dražší. Budu o tom uvažovat.
Díky
PEGG: mám ještě odstředivkovej mulinex, zvládne ovoce i zeleninu, stál cca 1500,-, ale neumí bylinky, neudělá oříškové mléko, neumí odšťavnit listovou zeleninu, má větší odpad. Používala jsem jej hlavně kvůli rychlosti a protože jsem na jiný neměla. Jde o to co budeš nejčastěji odšťavňovat a jak často. Pokud jen pro sebe a 2-3x do týdne jen snídani tak jdi klidně jen do odstředivky, šnek se Ti nezaplatí. Já odšťavňuji denně kvůli dětem, které chtějí barevné pití (ředím jim šťávu), manželovi (zelenina je pro králíky, pro něj je oběd kus masa ne zelenina, šťávu pije ze džbánu s dětma a já je nezatěžuji složením :-) ), kvůli babičce (je jí 85let, starám se o ni a spoustu věcí už nepokouše, jí jak vrabeček a nějak do ní vitamíny dostat musím) a mě šťávy pomáhají při hubnutí. Navíc dělám mošty, marmelády, šťávy z ovoce ze zahrady, u nás se přes léto nezastaví. Při rozdílu výtěžnosti a při naší spotřebě se mi rozdíl v ceně vrátí do roku. Ale takto je to u nás, každý si musí spočítat návratnost.
PEGG: tak kamarádka má doma odšťavňovač tak se jí zeptám co je to za značku.....odšťavňuje všechno, jablka i červenou řepu.....tak vydrž
sharon - 27.7.2015 10:50 to jsem udělala, ale nehodlám dát kolik tisíc, spíš jsem si naivně myslela, že má někdo nějaký levný a dobrý a doporučí. Na netu nepoznám, jestli to opravdu umí, to co píše výrobce
sevenofnine - 28.7.2015 6:18 děkuji za typ. Jen přijde, že to jsou příšerné ceny
Kozoroh18 - 27.7.2015 10:33 já měla kdysi takový nástavec na robota a byl perfektní. Jenže robot odešel do věčných lovišť a nový je tak akorát na ozdobu. Hezký na pohled, ale jinak nic moc.
PEGG: mám tento odšťavňovač SJ-250ST (Nature 7, mám se silnějším motorem) a max spokojenost. Sehnala jsem jej v akci :-). Rybíz zvládl v pohodě, maliny i borůvky taky, odšťavní i bylinky. Dělám s ním i mandlové mléko. Nemá nádobku na smoothi (nevím jak se to píše, prostě neumí koktejly a zmrzlinu) a neodšťavňuje pořádně banán, z toho udělá kašičku. Zeleninu zvládne všechnu včetně listové. Odšťavňuji denně, dětem nechutná jen voda a tohle je snad lepší jak kupovaný sirup. Navíc do nich dostanu i zeleninu co by jinak nejedly a ve šťávě se lecos schová :-).
orinka - 27.7.2015 11:33
ano to je on
orinka: ...já ho ted na Vtipech dala....ale prostě tam patří.............
orinka: Podobny mame doma taky, sice je na cloveci pohon ale aspon nam zesili svaly na rukou. Jo a nam neleze hovinko, nam leze trus
sharon: aha, tak teda ne hovínko, ale trus.
orinka: jo, jo, to měla maminka...táta mlel vidím to jako dnes....naši měli plno rybízu i jostu a vařila se marmeláda......a nepiš hovínko, chodí tu i děti....