Polský bigos
.jpg)
Potřebujete: 500 g kysaného zelí, 500 g hlávkového zelí, 600 g vepřového plecka, 200 g uzeného bůčku, 200 g klobásy, 1 dl bílého vína, 1 větší cibuli, sůl, mletý pepř, majoránku, mletou sladkou papriku, bobkový list, hladkou mouku.
Postup: Uzený bůček rozkrájíme na kostičky a vyškvaříme. Na sádle zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme maso nakrájené na kostky a dusíme do poloměkka. Kysané zelí nakrájíme a uvaříme doměkka, zvlášť uvaříme v osolené vodě hlávkové zelí nakrájené na nudličky. Obě povařená zelí smícháme, přidáme k masu, zalijeme vínem, přimícháme vyškvařený bůček s klobásou nakrájenou na kostičky (nebo salámem) a podusíme. Zahustíme jíškou připravenou ze sádla a hladké mouky a povaříme na mírném ohni.
Bigos se obvykle podává s tmavým chlebem.
Recept je z knihy Polská kuchařka od Jaroslava Vašáka (Libri, Praha 2002)
7.11.2007 Rubrika: | Komentářů 5 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3,1/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Polský bigos
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky..gif)
Je to výborné a osvěčené, že vždy chutná.

Když jsem kdysi donesla do práce bigos ochutnat, hned jsem musela rozdat kolegyním recept

A má se nechat správně uležet- tak 3 den je nejlepší
.gif)
Já už jsem to jednou jedla a bylo to dobrý.Dělám něco podobného,ale z čalamády a bez hlávkovýho zelí

U nas se jeste pridavalo 5 susenych svestek na chut.
Je to mnamka a dobra vec po kocovine - tudiz u nas se konzumovalo hodne na NOVY ROK:)