Pelhřimovský řízek
.jpg)
Potřebujete: 750 g vepřové kýty, sůl, pepř, olej na smažení. Těstíčko na obalení: 600 g očištěných brambor, 200 g hladké mouky, 1 dl mléka, 2 vejce, 25 g česneku, majoránku, pepř, sůl.
Postup: Nakrájené řízky dobře rozklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v připraveném bramborákovém těstíčku. Smažíme zvolna v horkém oleji dočervena. Přílohou mohou být bramboráčky či zeleninový salát.
Tradiční pelhřimovský recept zaslala Petra Sankotová z Pelhřimova. Děkujeme.
3.4.2008 Rubrika: | Komentářů 19 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Pelhřimovský řízek
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Ota: tyjo, dostala jsem chuť
.gif)
Ota: taky to asi zkusím.
jinak já to znám jako Ondráše
anitech: tenkrát jsem si to dala v Brně ve Valhale a moc mi to chutnalo.
.jpg)
elephant: že jo ?
musím říct že vůbec nejlepší bramborák na plechu co jsme kdy jedl nebylo klasicke bramobrákové těsto ale něco jako "nemíchaný bramborák"
Přiznám se že sem to nikdy nevařil a teta je už dávno mrtvá ale myslím že postrouhala brambory na hodně hrubo a nechala vykapat v sítě , pak vymazala plech nasypala tam ty brambory a posypapala uzeninou nebo slaninou nebo někdy sýrem, prosypala tak polívkovou lžící majoránky, myslím že tam byl ještě namletý kmín ( lžička?) posolila ( přiměřeně) polila to směsí z ( fakt odhaduju) 2-3 deci mléka, 2-3 celé vejce + hladká mouka + krupice ( nemám tušení kolik ale aby bylo řídký těsto) . Pak nakájela cibuli na kolečka a ty dala na vrch ( defakto téměř utopila v těstě) a nechala to zapéct v troubě do hněda ......
Česnek nedávala ona ho nemohla ..... ale asi by to chtělo ...
A bylo to výborný i studený druhej den .....

anitech: to bych zkusila, ale na dva řízky se dělat s bramborama, to se mi nechce, ale v tom těstě to zkusím. Vždyť ono vlastně je i na bramboráky hotové těsto od Vitany

vím, že v restauracích se se strouháním brambor nezdržují. Obalují Ondráše v řídkém bramborovém těstě na knedlíky ,jenom ho bramborákově ochutí česnekem a majoránkou

Ota: ty, to zní líp než se s tím cmuchtat na pánvi

já tohle dělám v troubě a nevím proč by to nemělo být dobré? Je to krásně opečené a křupavoučké, jen dovnitř dávám uzené maso :-)
.jpg)
Kremzina: V ženině rodině to dělali v troubě na sladko i na slano ale maso do slaného toho nezapékali jen salám nebo sýr .... a chutnalo to dobře pamatuji...
v krkonoších se tomu říká myslím camprat .... asi z němčiny ....

Kremzina: A jak to chutná v té troubě??

Ota: Bramborákové těsto pečené v troubě není dobré. Fakt už jsem to zkoušela.

Ota: Šmarja, to vypadá líp. A nemusí to být taková piplačka. Jináč já to dělám na teflonové pánvi, takže oleje je minimum. Díkec.
.jpg)
Ota: dodávám ne v míse ale na plechu pekně nalít tence bramborákové těsto nechat chvíli dole zapéct pak proložit masem a zalít tence opět těstem a pak ..... himbajs já to snad zkusím .... ovšem až o víkendu
.jpg)
Bridgetj: Mě to přijde zbytečná starost v bramboráku se nic nevysuší ani náhodou, spíš je lepší to "suché maso" protože samotný bramborák je většinou mastný až dost......
A možná by nebylo špatný to nedělat na pánvi jako placky ale v míse jako "bramborákový trhanec" minimálně by ubylo hodně oleje a zapéct to pod grilem

orinka: Já právě taky uvažovala nad tím kuřecím. Přítel je frfla na maso, takže nějaká špekem prohnatá krkovička by ho od pohledu zabila. Všchno maso (kromě kuřecího) pitvá. Horší jak baba
Bridgetj: však to nemusí být z kýty, dej tam krkovičku a bude to mastné až až. Já bych to teda asi udělala z kuřecího, to je rychlejší.

orinka: Také maso nejprve opeču a potom jej dám do brámboráku, dělám malé kousky a malé bramboráčky a je z toho pohoštění např. pro návštěvu na chatě. Přílohu dávám jen zeleninový salát.

orinka: A nevysuší se to maso?? Přeci jenom ta kýta není tak šťavnatá
je to trochu podobné řízku Ondráš. Aby bylo maso dobře propečené, tak ho raději dřív, než na ně nandám bramborákové těsti, narychlo z obou stran opeču.

Už se olizuji až na zadku.