Zasklený bůček
.jpg)
Potřebujete: 3/4 kila bůčku vcelku, dvě jablka (oloupaná a na dílky nakrájená), cibuli (oloupanou a také na dílky nakrájenou), tymián, med, sůl a pepř
Postup: Namočte maso do studené vody na 1 hodinu, pak osušte. Vetřete do něj sůl a pepř. Na dno pekáčku rozložte jablka, cibuli, lístky tymiánu a med (celkem větší polévkovou lžíci), na to položte bůček a dejte do trouby vyhřáté na 160 °C. Nezakrývejte a pečte asi hodinu. Pak maso podlijte asi 250 ml vody (1 hrnek), teplotu trochu zvyšte a ještě pečte 45 minut. Během pečení je důležité ohlídat jablečno-cibulový podklad, aby nevyschl. Po upečení vyjměte maso z pekáčku, nechte bůček zatížit něčím plochým (například 10litrovým hrncem), dejte vychladnout a vložte do lednice na celou noc.
Před podáváním si vyrobte karamel: zbylou šťávu z pekáčku sceďte a jablka s cibulí dejte stranou (pokud se šťáva příliš vypekla, dolijte vodou, odstraňte přebytečný tuk na povrchu). Šťávu zredukujte na konzistenci sirupu. Jablka a cibuli zbavte zbylých snítek tymiánu, propasírujte nebo rozmixujte (nebo nechte jen tak). Vyjměte bůček z lednice, nakrájejte ho na kostky (2 cm) a na pánvičce s nepřilnavým povrchem orestujte dokřupava. Poté zalijte sirupem a v něm bůčkové kostky obalte.
Recept pochází z www.cuketka.cz
5.11.2008 Rubrika: | Komentářů 8 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3,1/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Zasklený bůček
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky..jpg)
Ota: ale jo, když budeš odstraňovat z té rozpečené matlaniny ten tymián, krásně se to bůček uleží v lednici

Ota: to vím, že se takhle šidilo na váze, ale když už jdu maso připravovat, tak pro to přece není důvod
.jpg)
Juana: takhle se také šidilo na váze
ale jde zejména o o "odkrvování" a odstranění krevních sraženin někdo to přerostlo v rituální rituální očisty" košer nebo halal " a tak podobně ...

Netuší někdo, jaký význam má to namáčení masa do vody? Před nějakou dobou to řešili i na stránkách pana Cuketky a k žádnému rozumnému vysvětlení se tam nedopracovali.

Ota: No, v mém a přítelově případě by to šlo. Páč mi tohle nejíme.
.jpg)
Bridgetj: no on je bůček a bůček ...
Pokud je to "od špičky" a je jen lehce prorostlý tak to nění zdravotně o nic horší než pojídat uzeninu nebo tučný sýr......
Paradoxně to co se u nás prodávalo před rokem 1989 byl laciný import z NSR, tam tyhle tučný kousky celkem nikdo nechtěl tak než by to zkrmovali tak to s československem vyměnili za dříví
.jpg)
může mi autorka poradit metodu jak bůček po upečení nesežrat a netknutý odložit do lednice ?

Vypadá to hezky, ale když já fáááákt bůček nemusím.