Vánoční řízky

Potřebujete: na nálev: 1 kostku bujónu, 1/2 kostky másla a 300ml vody; řízky, strouhanku, vejce, olej na smažení
Postup: V kastrůlku svaříme suroviny na nálev. Maso na řízky osolíme a naklepeme ve strouhance tak, aby strouhanka byla po celém řízku. Následně vymácháme v rozšlehaných vejcích a smažíme na oleji. Usmažené řízky rovnáme do zapékací mísy nebo pekáčku, nakonec zalijeme připraveným nálevem a dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C asi 40-50 minut. Podáváme s bramborovým salátem, bramborovou kaší nebo samotné bez přílohy.
"Řízky jsou křehoučké a šťavnaté," doporučuje kominice. Děkujeme za recept.
30.11.2009 Rubrika: | Komentářů 28 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Vánoční řízky
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Hanča: takže v troubě pomalu péct?? tak to zkusím, za to nic nedám, u nás hovězí se jí takřka každý víkend
děkuju

Mamina6: ta hodinka stačí, někdy i míň a hlavně to nemá klasickou hovězí chuť
manka: cokoliv.my k tomu i rýži páč to je trošku jakoby v majdě
ale br kaše je asi nej

kominice: vinici máme na Silvestra a Nový rok
Hanča: je pravda, že z hovězího si to nedovedu představit, se to musí dlouho dělat,ne??
.jpg)
Jen se toho nebojte. Taky jsem byla nedůvěřivá- hlavně proto že vůbec nepoužívám bujóny masoxy podravky a jiný dochucovadla. Ale zkusila jsem je a rodina mlaskala až se jim dělaly boule za ušima.
Já řízky nemusím vůbec. Tyhle byly jiné a i děcka je snědli bez připomínek.
A na vánoce je to alternativa pro ty co klasický řízek neukoušou nebo jim vadí křupavá strouhanka.
Já osobně papám na vánoce vinnou klobásu

manka: nemůžu přeci jíst z hovězího jen bifteky nebo roštěnou, ty řízky s hodně cibulí a bramborovou kaší nemají chybu, sní mi to i děti, které hovězí moc nemusí

Tak to by mne asi moc nenadchlo,mám nejraději řízečky v těstíčku osmažené...

googlik: aha, tak já to taky zkusím. a k tomu? brkaše taky, že? nebo hranolky?
manka: já dělávám menší a pak je skládám přes sebe

googlik: nastojato? fakt? to musí být bud malej pekáček nebo hafo řízků, to je paráda.
my dělámy tyto
řízky na ruby
3lžíce kečupu,3lžíce hořčice plnotučné,1lžíce podravky,2dcl vody
maso naklepat,mírně osolit,obalit ve strouhance a obalit ve vejcích
a usmažit do zlatova-krusta
naskládat na stojato do pekáčku a zalít zálivkou ,přiklopit a pečeme 1-1,5
hodiny
a jsou mooc dobré

Janami: taky jsme je měli ted v neděli, mňám, já je fakt z hovězího mám nejraději
Hanča: vidím, že vám chutnají, že?

Taky tak dělám obrácené řízky,ale bez nálevu,kladu je na hodně cibule a trochu podleju.
Z vánoc se nejvíc těším na kapry,musí jich být nasmažený plný hrnec.

Hanča: taky dělám v trouběto je potom bašta
.gif)
špatný to být nemusí, určitě bych ochutnala, ale máte pravdu, že klasika je klasika.....miluju řízečky, a jsou moc dobrý kuřecí v těch lupínkách

no, tak mně to připomíná obrácené řízky a ty dělám z hovězího, vepřové maso bych tímto způsobem nekazila, klasdický řízek je klasický řízek, já peču na sádle v troubě a křehký jsou dost
.gif)
Tak o Vánocích teda určitě experimentovat nebudu, správně zde několikrát řečeno: klasika je klasika Ale připomněly jste mi řízky naruby, díky, budou v neděli

je to podobný, jako obrácený řízky, může to být měkoučký, dobrý, nevím, jestli křupavý, ale já bych se tomu teda nebránila ani náhodou.
jo a klasika je klasika a já klasiku obaluju v polohrubé mouce a ty teda jsou

Ani omylem, klasika je klasika.....minulý týden jsme je měli a už teď mě honí další mlsnátěším se na Vánoce
.gif)
Dělám něco podobnýho,jen to na pekáči zalévám nějakou zeleninou(čalamádou) i s tou vodou, případně přidám vodu třeba z okurek. Není to tedy křupavý, ale zaručeně měkoučký a to i z horšího masa.