Boller i karry = kuličky v kari

Na 4 porce potřebujete: Asi 500g mletého masa, nejlépe vepřového, karí sladké či pálivé dle chuti, sůl, pepř, 1 vejce, 1 jablko, 1 cibule
Postup: Maso okořeníme solí, pepřem, přidáme vejce a event. trošku hladké mouky, všechno promícháme a vytvoříme kuličky asi o 3cm průměru. Mezitím si v kastolu na omastku zpěníme nakrájenou cibuli a jablko, když změkne, zasypeme je karí a zředíme vodou. Když se voda začne vařit, přidáme masové kuličky a vaříme asi 10-15 minut podle velikosti. Uvařené kuličky vyndáme a omáčku zahustíme vodou a moukou. Kupodivu k téhle klasice se podává dušená rýže.
Moje verze: Do mletého masa přidám navíc karí, směs orestované cibule a jablka rozmixuji a pak teprve přidám vodu/bujón, omáčku dělám z jakéhokoliv vývaru, nebo do vody přihodím kostku hovězího bujónu, jinak recept neměním.
Za recept pocházející z Dánska děkujeme čtenářce Lindě.
18.2.2010 Rubrika: | Komentářů 28 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Boller i karry = kuličky v kari
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
martuš: to mě ale dost láká, uvažovala jsem o Španělsku, že bych tam jednou přesídlila . Zatím mi v tom brání takové maličkosti jako je ještě jedna nedoplacená hypo a podobně, ale potom...
Ojala!
.gif)
já přidávám kromě jablka (klidně i 3ks) ještě tak půl pixle ananasu i se šťávou ...... a když není mleté maso, tak použiju naporcované kuře - ještě se nestalo, aby tohle jídlo zbylo
majucha: akorát mne štve "NEZABEZP.PŘIPOJENÍ", které mi každou chvíli zdrhne a aspoň hodinu se připojuji a připojuji, asi to budou dělat ty hory kolem-ale ve zděném baráku bych nechytla vůbec nic - takže no nada !!
majucha: Costa Blanca, kousek od Altea nebo Tárbeny (tam prý je dost Čechů, zde jsem teprve měsíc) - užívám si tady jízdu cik-cak, jedu-li na Jalón kolem Tárbeny - tak pouze 238 "curev", polovina z nich opravdu nebezpečných-ostatní mají štěstí, že se se mnou nepotkají! Jinak skvělé, hafan se vyvenčí sám, lesy, hory - opravdická tráva (v La Marině jižněji mají na hlavní kolem palem pruhy zeleno-trávových koberců-děs). Pro důchodce zde skvělé, konečně si po desítkách let přizpůsobování se dělám co chci, vstávám kdy chci, jím co a kdy chci - vidím proužek moře a jsem u něho za 20minut-teprve zde jsem na stará kolena zažila kempování pár metrů od vln, odraz noční luny na mořské hladině, pozorování mravenců, jak si odnášejí drobky od mého pečiva-co více si lze přát? Sice i pár zlých lidí (ovšem ne Španělů), ale teď už je vše muy bien - sice mám pronajatý jen srub na úpatí kopce, kolem lesy - ale o tom jsem vlastně celý život snila - já děvucha z Ostravy. Co se týče papáníčka z mletého masa, dělám třeba karbanátky s přidáním tříbarevných kousků paprik nebo sáček strouhaného sýra a móóóc dobrý je "štrůdl" z líst.těsta, plněný mletým masem, cibulí, opět paprikou, příp.kousky rajčat a kořením, prostě "co dům dal". Výborné teplé i studené - k tomu vinko nebo pivo - PARÁDA !!!

Linda: z časopisu?

martuš: kde tam bydlíš? Okamžitě se tam stěhuju, jestli je tam teplo. Odhaduju nějaká Andalusie?
.jpg)
martuš: more máme dostatek, ok ne nejteplejsí ale zato osvezující a slunícko na nás taky obcas jukne
Linda: já chtěla kdysi s cestovkou poznat severské země, mělo to být na 15 dní za 15tisíc (no, nekup to) - spaní ve stanech nebo levných ubytovnách. Dodnes lituji, že mi to překazily zlomené kotníky po jednom chybném kroku. Ale bydlet tam, bez 360 slunečných dní a bez moře, to bych asi nemohla-taky už myslím na zadní kolečka, moje celoživotní přání je být rozprášena do moře(ale z hezké urny s víčkem a ze skalnatého útesu), tak se mi to snad zde vyplní??
evropka: tak si ji pořiď a přijeď, za 400€ bys tady vyžila-a všechno je "maňana" a KLÍDEK
.jpg)
martuš: šmarjáááápano,já tam chci dožít s tebou,teda a s tučnou rentou
.jpg)
martuš: klidne bych to s tebou na pár týdnu vymenila, potkáme se nekde v Nemecku na parkovisti a vymeníme klíce. My si gratulujeme kdyz se v léte teplota vysplhá na závratných 25, nekdy na par dní dokonce i na 28 .
evropka: tak přijeď v březnu či dubnu, mám dvoupostel a hafana shodíme na zem. V létě bychom pak zajely za Lindou, já mám vysoký tlak - takže na přímé slunce jenom tak do května a pak až v říjnu, jinak stále ve stínu stromů - k moři buďto ráno, nebo kvečeru. Ale že už znám sníh jen z obrázků - to je nádhera, já zimu nemusím ! (Jo a ještě mám nafukovací matraci pro dvě osoby- kolem borové lesy a hory, jen mezi nimi asi 8km odsud moře, tady chci dožít).
.jpg)
Linda: TEĎ na tebe lindo myslím,snad tu odpověď od martuš ani nečtimartuš: musí to být nádherné,jenže já zase nesnáším ty letní vedra,páč mám nemocné srdce,takže v létě vivat LINDA
.jpg)
martuš: hele neprovokuj!!! Dneska sníh, na sobotu hlásí sníh, na pondelí pro zmenu rovnou vichrici se snehem.... jdu shánet sul a novou lopatu
evropka: letos na nás nějak působí i ta vaše SIBIŘ- většinou zataženo, pokud zrovna 2-3dny nelije, takže jen +8-14st. (vloni byl nádherný, slunný únor). Ovšem pokud je slunečno - tak to nemá chybu, to si po osprchování suším vlasy na slunci, teploměr po poledni mezi +25st.ve stínu a 30st.na slunci, ale to je jen tak den,dva v týdnu. Ovšem všechno kvete, hlavně mandloně od bílé po sytě růžovou - to je nádhera. Jinak pampelišky, sedmikrásky a už i některé kaktusy+sukulenty-prostě jaro za dveřmi, snad se po té správné zimě taky brzy dočkáte.
.jpg)
a jídlo se už po týdnu přejedlo...jedna chuť
.jpg)
martuš: to snad v makru nakoupíme levněji....kolik teď máte stupňů?já byla jednou ve špaňělsku s fotbalistama v dubnu a vzpomínám na to jako na nej zážitek,já ležela sama u moře,nikde ani noha a španělé ve svetrech,něco úžasného,kam se hrabou vedrajo a jíd
Linda: to máš stejné jako tady ve Španělsku, půlkilová ryba 7€, ovšem mleté taky není nejlevnější - kolem 4€ za půl kilo, to snad ani v Čechách nestojí stovku? Ani rybí filé není nijak levné, a ty malé chlupaté příšerky s očima a různé "dary moře" které na mne čumí, mají klepeta a tak - tohle sníst se nikdy nenaučím, protože od pohledu jsou fujtajbl a ještě k tomu taky drahé. Takže nezbývá než si rozdělit rybu na 3-4 porce, masa jen minimum a k tomu kopec zeleniny, která je stále levná. A denně až litr pravé pomerančové či citrusové šťávy, protože těchto plodů zde leží pod stromy statisíce. Zajímavé je, že supermarkety jsou plné lidí, kupují i velké šunkové kýty za 150€ a různé lahůdky + dobrá vína, přitom je zde "údajně" nejvyšší nezaměstnanost v EU - až 20%, ale na dobré jídlo a pití si místní potrpí. Ovšem, že přímorské státy mají drahé ryby, je poněkud zvláštní - snad jen přímo v přístavu, když se odpoledne lodě vracejí z rybolovu,se dá nakoupit levněji.
.jpg)
to je stejně zajímavé,tady je mleté od řezníka drahé jako,připravené balíčky třeba z tesca zásadně nekupuju...

Linda: já právě takhle podobně dělám kličky ikea, ale ty se opékají
.jpg)
martuš: Obvykle delám z pul kila masa a je to nejakých 30 kulicek. Kdyz osmahnu cibuli s jablkem a rozmixuji redím to tak pul litrem vody a prihodím masox a pokud se mi tam vsechny kulicky nevejdou najednou tak je varím nadvakrát. Dánové netopí jídlo v omácce, omácka je jenom aby to nebylo suché - na obrázku je omácky tak na dve porce. Ale samozrejme mnozství tekutiny si reguluje kazdý podle sebe, proto jsem to v receptu neuvádela.