Domácí tlačenka
Ingredience: 1 kg bůčku, 10 vajec, 4 polévkové lžíce hladké mouky, 2 polévkové lžíce vegety special (Harmonie, Podravky apod.), 1 kávová lžička soli, 1 kávová lžička pepře, 10–12 stroužků česneku.
Postup: Bůček jemně nakrájet na kostičky (nemlít), česnek prolisovat, vajíčka trochu vidličkou prošlehat, všechno spojit dohromady, naplnit tím obal na tlačenku nebo mikrotenový sáček, pevně zavázat, dát do vařící vody a asi dvě hodiny vařit na mírném plameni. Pak nechat vychladnout a studené krájet na plátky.
6.3.2013 Rubrika: Vepřové | Komentářů 15 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,7/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Domácí tlačenka
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.orinka: To už je lepší pečená sekaná pro návštěvytahle vařená je nevýrazné chuti..už ji nedělám
orinka: asi máš pravdu,paní tam nedává maso, ale na kostičky nakrájenej šunkovej salám
Milda3: tak teď jsi pomíchal dva recepty - vajíčkovou tlačenku s Moravankou dělám taky, je ze 4 vajec, 1 Moravanky, 1 majonézy atd...ta mortadela je opravdu s bůčkem (1 kg), ale jen s 5 vejci, 1 kávová lžička Vegety, 1 lžička ml. epře, 1 lž. soli, muškátový ořech, česnek podle chuti. Maso se má zasyrova pomlet, promíchat s ostatním nechat ležet 24 hodin v chladničce a pak naplněné do tlačenkového střeva vařit 90 minut.
Bellana: jenže za toho socíku jsi koupila tlačenku nebo sulc chutný skoro jako doma a doma se to nedělalo kvůli tomu že by to v krámech nebylo a jitrnice,jelita a prejty už k domácím měli dál,ale stále byly o hodně chutnější než dnes ty bliváky
a ten recept od Meryl tlačenka je,ale zapoměla jen napsat ,že je to tlačenka vajíčková
paní něco podobného občas udělá ,ale přidává tam ještě Moravanku
Nedalo by se to udělat z nějakého libovějšího masa, třeba z krkovice nebo plecka? Je tam ten tuk potřebný kvůli konzistenci? Můj budoucí zeť tučné maso nejí a sami dva zase tolik nesníme. Jinak mě to docela láká vyzkoušet. Chodit od obchodu k obchodu a zkoušet, ze kterého se jídlo dá jíst a ze kterého ne, to je časově náročnější než si to uvařit doma. Ach jo, jako za socíku
dadka: a tak to já zase se s tím klidně piplat budu, když na to budeme mít chuť. Je ale pravda, že dneska různé malé firmy dělají zabijačkové pochoutky jako domácí. Mě spíš vadí, že když to uděláš doma je toho najednou moc a přejí se to, takhle si koupís jen kolik chceš.
No nevím...do tlačenky vajíčka a bez majoránky?
Beztak nejlepší tlačenka, co jsem kdy jedla je u nás pod jménem tlačenka speciál. Je dobře kořeněná a s velkými kusy masa.Doma bych se s tím nepiplala.
do tlačenky to má hodně daleko a cpát do toho vegetu nebo podravku?
jak budou Velikonoce, tak tohle bych viděla jako dobré pohoštění pro návštěvy, i kvůli počtu vajec.
Světlonoska: tak to bych už brala, ale s tlačenkou to opravdu nemá nic společného
Já to mám zapsané jako domácí sekanou
Znám něco podobného (místo mouky strouhanka), je to cekem dobré, ale s tlačenkou jako takovou to má společný jen ten obal, co se to v něm vaří...
Různé pokrmy dělám podle sebe,a recepty se moc neřídímminulý týden byl sulc,z kuřecích čtvrtek,vajec,mrkve+želatinou,moc dobrý.Lepší něco sem tam nezdravé,než kupované trvale nezdravé
Tohle nemám zapsané jako tlačenku, ale jako Mortadelu. Merylko, žes to taky vzala z klasických osvědčených?? Jo, dobrý to je, jen název je zavádějící - ostatně, Mortadela taky vypadá docela jinak.
To je nějaká divná tlačenka s vajíčkama a bez majoránky a koření. To je krajová specialita?