Vaříme s Lindou. Pomalu pečené vepřové maso

Potřebujeme:
asi 2-2,5kg vepřového masa (já použila celou krkovičku)
2 litry vody
120g soli
3-4 velké bobkové listy
Kořenící směs:
2PL hnědého cukru (pokud nemáme použijeme obyčejný)
2PL papriky (pokud máme rádi ostré dáme pálivou)
2PL barbecue koření (neměla jsem a tak jsem použila barbecue omáčku)
2PL soli
2PL pepře
2 lžičky sušené cibule (neměla jsem a tak jsem ji vynechala)
Marináda:
1dl jablečnéo octa (neměla jsem a tak jsem dala ½ dl obyčejného)
½ dl kečupu
2PL hnědého a nebo obyčejného cukru
½ lžičky tabaska
1PL barbecue koření (opět dávám barbecue omáčku)
1 lžička soli
1 lžička pepře
Event. 1 lžička chili
Postup:
Vodu osolíme, vhodíme bobkový list a přivedeme k varu. Necháme vystydnout a vložíme do ní na 8-10 hodin očištěné vepřové maso. Neměla jsem místo v ledničce a tak jsem to přikrytý nechala stát přes noc na kuchyňské lince.
Smícháme si kořenící směs. Jelikož jsem použila barbecue omáčku místo koření, držela mi směs velice dobře pohromadě. Pokud použijete pouze sypké koření doporučila bych “slepit“ ho dohromady třeba lžící oleje – lépe se natírá na maso.
Maso vyndáme ze slaného nálevu, osušíme kuchyňskou utěrkou a obalíme ho ve směsi koření. Vložíme do pekáčku a všechno zabalime do igelitového sáčku z kterého vymačkáme co nejvíce vzduchu. A dáme do ledničky na 8-12 hodin uležet.
Uležené maso vybalíme a vložíme do studené trouby, kterou zapneme na 120 stupňů a pomalu pečeme 12-14 hodin. Během pečení maso párkrát polijeme vypečenou sťávou a můžeme ho i obrátit. Pokud chceme opečenou kurku zapneme na poslední 3-4hodiny horký vzduch. Maso je hotové když teploměrem na pečení naměříme vnitřní teplotu kolem 95 stupňů. A nebo pokud se nám při pokusu o obrácení rozpadne.
Upečené maso pomocí dvou vidliček natrháme na proužky (silnější masová vlákna). V míse si smícháme všechny ingredience na marinádu a kousky masa do ní zamícháme.
Podáváme s jakkoliv upravenými brambory a různými saláty.
Vynikající je společne s coleslaw salátem do hamburgerů – recept vyjde příště.
Musím se přiznat, že jsem byla k tomuto receptu velice skeptická a poprvé jsem ho dělala pouze z poloviční dávky. Ale pochutnali jsme si doma všichni byť má rodina vyžaduje dřevěná prasata. Tady se díky pomalému pečení skoro všechen tuk vypeče a zůstane pouze libové maso. Naposledy jsem pekla 5kg krkovičky a zbytky masa mám uložené v mrazáku. Příště stačí ohřát v troubě a udělám k němu pouze čerstvou marinádu.
19.6.2014 Rubrika: Vepřové | Komentářů 10 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Vaříme s Lindou. Pomalu pečené vepřové maso
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Ano,na to je super pomalý hrnectroubu tak dlouho a bez dozoru ani náhodou

já mám takový el. multihrnec...tam nastavím na fondueono se to zapíná a vypíná...klidně celou noc...i velké kusy se rozsypou a je to výborné
.jpg)
Lindo, to vypadá báječně ... to určitě zkusím
Linda: nedělej chutě, úplně cítím tu vůni
.jpg)
dadka: muzes takhle delat v podstate jakekoliv maso - hovezi bude asi potrebovat o trosku dyl a drubez zase min.
orinka: to je totez u me, ale ted naposledy jsem delala 5kg kdyz jsme meli hosty a co se nesnedlo jsem nasackovala do mrazaku. Chce to jenom pomalu rozmrazovat a pak ohrat v troube na pekacku (ne hodit do mikrovlnky) aby maso neztratilo stavu, ale jinak chutove stejny jako cerstve upeceny - v pripade zmrazeni je dobry zamrazit i tu vypecenou stavu / tuk a ohrat spolecne s tim, je to pak stavnatejsi
pro nás je to moc masa najednou a s kilem by se to zas nevyplatilo. Takhle koupit si jenom tři porce na talířek, to by bylo něco!!
Já vepřové moc nemusím, obzvlášť ne to, co se úplně rozpadá. Mám ráda maso trošku tužší, aby se dalo pěkně krájet na plátky a při žvýkání abych věděla, že skutečně jím maso.
Kachnu taky peču na pomalý způsob, ale dám ji do kastrolu pořádně osolenou, okmínovanou a s jablky tak, aby se v kastrolu nemohla pohybovat, zakryju alobalem a peču 10-12 hodin při teplotě 110 stupňů. Nepodlévám, není to zapotřebí.
Vypadá to dobře, ale ta doba. Vůbec teď jde do mody pomalu pečené maso jakékoliv. Já peču pomalu kachnu cca 12 hodin a je delikatesní, nedá se to s normálně pečenou srovnat, přidávám k ní i kuřecí stehna a jsou také výborná mají chuť po kachně. Asi vyzkouším až bude nějaká návštěva.

hmmm to vypadá jedle