Řecká sekaná
Potřebujeme:
Sekaná:
500g mletého hovězího nebo míchaného masa
Šálek uvařené vystydlé rýže
Sůl
Pepř
Oregano
1 vejce
1 velkou na jemno nasekanou cibuli
A event. trošku mléka a strouhanky na zahuštění
Náplň:
1 paličku česneku
200g feta nebo balkánského sýra
Svazek petrželky
Omáčka:
2 PL kečupu
Kostku hovězího bujónu nebo masoxu
Maizena nebo hladká mouka na zahuštění
Asi 150-200g anglické slaniny nakrájené na tenké plátky
Postup:
Všechny ingredience na sekanou smícháme dohromady a rozdělíme na poloviny (pokud děláme sekanou z větsího množství rozdělíme masovou směs na více dílů).
Do zakékaci misky dame první polovinu masové směsi, posypeme ji nasekanou petrželkou, plátky sýra a na plátky nakrájeným česnekem (obvykle petrželku nasekám společně s česnekem).
Vše poklademe druhou polovinou masové směsi, mokrýma rukama vytvarujeme šišku sekané, kterou na povrchu obalíme plátky slaniny. Sekanou podlijeme trouškou vody do které přihodíme masox a dáme péct asi na 180-200 stupňů na hodinu do trouby.
Když je sekaná upečená slijeme šťávu z masa do kastrůlku, naředíme vodou na požadované množství omáčky, přivedeme k varu a zahustíme. Do hotové omáčky přidáme kečup.
Podáváme s vařenými těstovinami.
Tento recept mám od své tchýně. Netuším jestli skutečně pochází ze Řecka a nebo jestli ho jenom tak pojmenovala díky ingrediencím, ale nám chutná.
11.7.2014 Rubrika: Vepřové | Komentářů 13 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Řecká sekaná
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Nevím,ale tuto nápln dáváme do zelných či kapustových listů,myslím,že samotná se bude rozpadávatjinak je dobrá,dá se jíst i studená.
Sekanou máme rádi. Dávám 2/3 /hovězího a 1/ 3 vepřového masa. Přidávám nadrobno nakrájené žampiony a červenou kapii pro barvu.
Plněné papriky dělám v sezóně často. Manželovi s rajskou omáčkou a s knedlíkem, sobě jen se šťávou, kterou pustí papriky, maso a nakrájená rajčata, kterými papriky posypu při dušení. Ještě to pokladu pár plátky anglické slaniny pro chuť.Na talíři si k tomu dám zakysanou smetanu a brambor. Taky je dobré přimlet trochu krůtího masa.
to nekdy vyzkousim - ja mam rada mlete maso ....
min. tyden jsem si nechala namlet kureci - a doma kluci nadavali
sharon: Kozoroh18:
do omacky davam nakladana rajcata, kecup mam rada, ale moc rajcat tam neni
řeckou jsem ještě nezkoušela, dělám hanáckou - většinou jen z vepřového...karboše z trouby , kuličky k rajské a šišku s bůčínkem
ale proložit jí balkánským sýrem může být dobré....
Jaru to je raz dva
denda04: bezva Zdeni
zapoměla jsem napsat , než dám i nakrájená oloupaná rajčata na ty papriky pak je šťava
jj to je to určitě mňam
já od kamošky z Ŕecka dělám pečené papriky taky jsou OK plněné mletým ochuceným masem s rýží)každej si ochutí podle svého maso orestuji pustí štávu přidám uvařenou rýží a plním papriky podleji vyvarem a peču přiloha ,brambory dá se to jíst i za studena s chlebem ,nebo jen tak
evropka: mně připadá, že už takhle je s tím práce dost, a ještě papriky Ta kombinace s těstovinami je zajímavá, ale může to být dobré
čoveče já bych tím naplnila papriky
... a manža si čvachtne