Vepřová panenka z jednoho hrnce
Na 4 porce potřebujeme:
- Celou vepřovou panenku (což je obvykle něco mezi 500-700 g). Pokud nemáte, lze použít jakékoliv libové vepřové maso dle vašeho výběru
- Asi 150 g slaniny
- 1 velkou cibuli
- 2-3 stroužky česneku
- 500 g žampionů
- 1-2 papriky
- 1 plechovku rajčat = asi 250 g (lze použít jakákoliv rajčata – čerstvá / sterilizovaná / mražená / domácí či kupovaná, prostě co domácnost vydá ze svých útrob)
- Sůl
- Pepř
- Mletou sladkou papriku nebo chili koření
- 1 smetanu na vaření (asi 200-250 ml)
Postup:
Ve velkém kastrolu opečeme slaninu do křupava a vyndáme ji z omastku. Ve vypečeném tuku osmahneme na čtvrtky nakrájené žampióny. Změklé žampióny opět vyndáme a na zbytku tuku (event. přidáme trošku oleje) opečeme na jemno nakrájenou cibuli, když zesklovatí přidáme na větší kousky nakrájené maso a opečeme. Osolíme, opepříme, zasypeme paprikou (používám větší množství), přidáme na kousky nakrájenou papriku , rajčata, rozmačkaný česnek a dusíme ve šťávě z masa a rajčat až maso změkne. Event. během dušení podlejeme troškou vody .
Když je maso měkké přidáme opečenou slaninu a žampióny, zalijeme všechno smetanou a necháme prohřát.
Pokud seženete dobré párky, je možno přidat na konci dušeni společně se žampióny a slaninou tak zhruba 200-250 g párků nakrájených na kolečka, ale nemusí být.
Podáváme s dušenou rýží nebo těstovinami.
DOBROU CHUŤ
2.11.2015 Rubrika: Vepřové | Komentářů 16 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Vepřová panenka z jednoho hrnce
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.No tak jestli to máš takto ve své mysli nastavené, tak to se ti pak vůbec nedivím. No a jak ti jde vaření když nemáte v domácnosti moc peněz? Můžeš si dovolit si třeba kupovat i titanové nádobí od https://www.zgastro.cz a nebo to už je také nad tvé poměry? Opravdu by mě to zajímalo.
Já nemám vůbec žádné peníze na účtech a jen čas od času si něco koupím tím, že prodám své zlato, které mám v trezoru doma, víš? Takže se mně vůbec nevyplatí se nervovat. Kdybych žila až moc nad mé poměry, byla bych nešťastná.
esternovakova: Opravdu se domníváš, že bude na podzim více peněz? Tak to nevím, kde si na to přišla. Jsem na fejsbuku četla, že by se snad pro to, aby šlo Fialovy do kapsy více peněz, měla zdražit elektřina i o 2,5 násobek na všech frontách. To bude hrozná chudoba u mnoha lidí. Co si jenom počneme.
Náš známý dělá panenku na mnoho způsobů, ale čeho se drží, tak je to, že dává všude i dijónskou hořcici. Údajně to tomu dodá takový šmrnc. No já neměla ještě tolik peněz na to, abych si něco takové luxusnějšího kupovala, ale určitě bych to chtěla na podzim, kdy bud více peněz, vyzkoušet.
Asi budu jezdit do Dánska nakupovat maso
vidím, že se mi to vyplatí
Muze se pridat horcice a i trochu krenu rovnou k masu kdyz se vari (to dela zase nas znamy)
Linda: Dcera to dela podobne, ale misto rajcat a hub dava root beer (druh korenene limonady) nebo pivo (tmave je lepsi) a necha to v pomalem hrnci varit az se maso rozpada. Vylovi maso a do stavy namicha bbq omacku, nekdy se pridava trochu hnedeho cukru. Ji se to na houskach (kaiser nebo jinych "bulkach"). K tomu coleslaw salat. Ale je to dobre i s bramborovou kasi nebo ryzi.
Taky jsem ji marinovala ve smesi koreni, jogurtu a vina. A pak opekla, aby vnitrek zustal ruzovy.
Jinak take plnim nadivkou (stejne jako kureci) rozkrojim maso podelne, trochu naklepu ( ne moc), potru horcici, pokladu sunkou a syrem na platky; pridam trochu nadivky a cele to zaroluju, navrch obalim ve slanine (slabe prouzky slaniny), pak to cele obalim alobalem.
Linda: řízečky určitě....dva plátky nedokrojit a jemně klepnout...nebo plátky na zelenině ( kořenové) a na smetaně...nebo na žampionech s hranolkama....já orestuju maso a žampiony na másle zvláště a kápnu na ně tu hodně tmavou sojovky - je to jako hřiby......nebo osolit , opepřit a na česneku se slaninkou..................nebo prokrojit podél , rozklepnout a napnit sušená rajčata , zamotat a pod alobalem upéct...jako roládku...............
sharon: (nebo kdokoliv dalsi): mohla bys mi prosim hodit nejaky recept co z ni udelat? Ja uz nevim co s ní, sice v mrazaku vydrzi, ale prave proto ze tak jednou za pul roku je vzdycky takovahle akce tak pokazdy koupim cely balik a pak z ni delam v podstate cokoliv, siknul by se nejaky novy recept . Zrovna nedavno tady nekdo na vareni psal, ze dela z panenky mini rizecky ,tak se chystam vyzkouset, az se mi nejaky potomek ukaze doma. Ona je mrazena tak po 600-700g kusech, udelat z jednoho baleni rizky pro nas dva tak bych je jedla 4 dny.
Linda: jo tak to se to pak vaříí.....
dadka: sharon: mate naprostou pravdu , ale v dk patri veprova panenka (hlavne mrazena) k levnejsim druhum masa, takze se z ni dela v podstate cokoliv - prave proto jsem psala do receptu ze lze v podstate pouzit jakekoliv veprove maso
Zrovna pred tydnem jsem koupila v akci velky balik 5,5kg za 175,-ddk., coz je neco malo pres 30 kacek za kilo. I pitomy kotlety stoji v akci minimalne 50,- za kilo 8normalne kolem 70-80ddk za kilo) .... takze s klidnym srdcem udelam klidne i veprovy gulas z panenky
takto bych udělala třeba kostky z plecka , té panenky mi přijde i škoda.....
dadka:
vyzkouším
Řekla bych, že to bude chutnat trošku jako lečo, na to by mně bylo líto vepřové panenky. Ta má být udělaná tak, aby byla uvnitř růžová, což při tomhle dušení asi nebude.
Mnam vypada to dobre. Vyzkousim