Svíčková po čuníkovsku

Už se vám někdy stalo, že jste dostali nepřekonatelnou chuť na svíčkovou? V lednici byl jen kus vepříka a místo „pořádné“ smetany jenom zakysaná? Nezoufejte, i s tímhle materiálem se dá připravit docela slušná imitace. A aby toho nebylo málo, je to dokonce varianta, která patří k těm dietnějším (uznávám, že to někdy při chuti na svíčkovou nebývá priorita).
Takže co potřebujeme? Zmíněný kus vepříka, nejlépe vepřové pečeně, zakysanou smetanu, kořenovou zeleninu, nové koření, bobkový list, případně další koření dle vlastní chuti nebo zvyklosti.
Teď jak do toho. Umyté maso dáme do pekáče nebo varné mísy, zalijeme vodou (případně vývarem), zasypeme nakrájenou kořenovou zeleninou a dáme do trouby péci. Doba pečení je cca 1 hod. na 1 kg masa, nejlépe při teplotě kolem 200°C. Maso pravidelně podléváme a poléváme. Když je měkké, vyjmeme ho z pekáče, vyndáme koření a zeleninu rozmixujeme. Přidáme zakysanou smetanu a povaříme.
Chce-li někdo vyrovnat „dietnost“ houskovým knedlíkem, zde je jeden možný návod:
Do mísy dáme 1/2 kg hrubé mouky, asi dvě lžičky soli, jeden prášek do pečiva a dvě vejce rozkvedlaná ve vodě. Dobře promícháme a vypracujeme řidší těsto (vařečkou, přibližně 10 minut, až se začnou tvořit bubliny). Potom přidáme asi čtyři tvrdé housky (případně rohlíky, veku...) nakrájené na kostky a promícháme. Vaříme cca 20 minut v dostatečném množství osolené vody.
Musím konstatovat, že tuto „imitaci“ děláme častěji než „pořádnou“ svíčkovou. A jak je vidět, jde nám to k duhu. Takže skalní příznivci české klasiky nemusejí zoufat a mohou experimentovat bez obav o své chuťové buňky.
3.6.2006 Rubrika: | Komentářů 18 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5