Dušené roštěnky
Potřebujete: 4 plátky hovězí roštěné, 2 cibule, 2 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, mletý pepř, sojovou a worcesterovou omáčku, vodu
Postup: Omyté plátky masa naklepejte, osolte a opepřete. Na rozehřátém sádle osmahněte nakrájenou cibuli, vložte plátky masa a po obou stranách osmahněte. Podlijte vodou a duste doměkka. Pak maso vyjměte, výpek v hrnci zaprašte moukou a dle potřeby zřeďte vodou a krátce povařte. Pak vložte maso zpět a prohřejte. Na závěr dle chuti osolte a dochuťte sojovou a worcesterovou omáčkou. Jako přílohu podávejte dušenou rýži.
16.2.2012 Rubrika: Hovězí a telecí | Komentářů 37 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Dušené roštěnky
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.evča.: a vajíčko natvrdo na kostičky...
Sonne: připomnělo mi to knihu od Frýda Hedvábné starosti - Stroganoff je nemyslitelný pro pravověrné Židy, maso a mléko je TREJFE!!!! Nevím, nakolik to má logiku, ale příkaz, že "nebudeš vařit maso zvířete v mléce jeho matky" má docela hloubku.
Sonne: to by mě zase doma nejedli někteří......s tou smetanou.....ale já bych si to dala.....sharon: je to podobný.......a ještě jsem zapoměla,dávám na kostičky slaninu, ale když je,tak domácí, krásně to voní........
Jsem si jednou koupila od soukromníka asi 10 kg hovězího masa.....pěkně mě to dodal pobalíčkovaný a ještě i k tomu právě tu krávu na obrázku,kde co je, a co se z čeho vaří......Ale někde jsem to dala........
Aja: dik za tu kravu - uz taky vim - kde co ma
z hovězího, co je u nás v prodeji, žádné bifteky ani jiné minutky neriskuju, protože je to šíleně drahé a ještě aby se to nedalo jíst....takže klasicky, když už - dušené ptáčky, dušený guláš, už se mi stalo, že jsem začínala dělat hovězí pečeni a po třech hodinách jsem to vrzla do papiňáku, abychom si nevylámali zuby. Tady máte vysvětlení, v čem to je
http://hobby.idnes.cz/hovezi-steak-a-dozrani-doma-dd8-/hobby-domov.aspx?c=A120206_170117_hobby-domov_bma
evča.: ...ještě zalít smetanou a je to hovězí Stroganov.
Tady je to asi nejpřehlednější:
http://www.jatkaborotice.cz/produkce/o-hovezim-mase/
http://www.iqbiobeef.cz/images/stories/porcovani.png
http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/te/12rocnik/0pripravahov.htm
evča.: něco jako znojemnská ?
Zrovna mám koupený hovězí zadní a budu dělat roštěnky.......nedávám ani sojovku, ani worchestr.Navíc do šťávy,jak se to dusí dávám kyselý okurky.......asi 2-3 ks na čtvrtky.Potírám taky hořčicí........
dadka: no jo, napsaný to je, ale znáš to,papír snese všechno
Linda:
Když tam u vás není hovězí na polívku, zkus třeba hovězí oháňku, vývar nechej ztuhnout a tuk seber.Nebo kližku na guláš, nebo žebro.
Roštěnec je vlastně roštěnka. Vysoký roštěnec je okolo páteře blíže ke krku a nízký roštěnec je po páteři směrem dolů.
Dnes je dobré, že je u každého masa napsané, jak starý je kus. Na roštěnky je nejlepší mladý kus do 20 měsíců, stejně tak na steaky.Nejlepší je mladý býček.
miluju roštěnky , tak jak je dělávala maminka...
dnes koupím 4 roštěnky a mám z nich 4 medailonky....maso je nekvalitní a drahé jako kráva..
a roštěnky s rýží...mňam , nebe v hubě.....
a do sosu bych klidně worchester kápla, proč ne ....jak myslíte že vaří v restauracích a jak nám tam šmakuje.....
...já raději s nokama než s rýží a špatné není přidat k masu houby.
manka: IVUSKA 56: diky diky
Linda: rostbeaf po vašem je naše roštěnka, zrovna tak jako naší vepřové kotletě se jinde říká karé
Linda: já myslím, že určitě, stejně je to dušený a záleží na tom, z jak staré krávy (vola) to je. Já teda taky nehledím na to, z jakýho kousku to přesně mám.
manka: evropka: me je v podstate jedno, z kteryho konce krávy to je - konec nebo zacátek hrbetu je pro me porád hrbet . My hovezi rádi ale tady ho maji rozdeleno na bifteky, rostbíf a plátky (delaji se dlouho takze asi zadni ) a pak podivné ruzne prorostlé kusy masa kam napisou nejaky praveky recept z dob prapraprababicek - usuzuji na národni kuchyni. A já nekucharka kdyz bych chtela obmenit jidelnicek tak nevim co koupit. tady napriklad neexistuje predni na polivku, protoze dánove nepolivkuji.
Takze teoreticky kdybych nakrájela rostbif lze z neho vytvorit neco ala rostenky?
monja: když to přinesli byla to kupka tmavě hnědého až černého cosi....ale líčka byly na zelenině,žampionama podlité vínem a určo omáčka byla demi glas štouchaný brambor