Hovězí v bílé omáčce
Možná ho připravujete také, říkáte mu jinak a myslím, že to není neznámý recept, ale nabízím ho s vírou, že se třebas někomu hodí nebo ho někdo vylepší.
Hovězí maso nakupte dle vlastního uvážení, já se v něm nevyznám, kupuji to, které se mi líbí a vypadá podobně, jako to ktere nakupovala moje maminka.
Vím, že je tu dost zkušených kuchařek a tak nabízím volné místo v diskusi, jaké maso byste použily vy, jak se jmenuje a jaké je podle vás nejlepší.
Jídlo peču v oblíbené remosce a dělávám v ní tak 4 porce.
Potřebujeme:
hovězí maso (4 pláty)
4 velké cibule
33% smetana v kelímku
sůl, pepř
sádlo
lžíce hladké mouky
Postup:
Na dno remosky dám kousky sádla, posypu nakrájenou cibulí a vložím osolené pláty masa, které opravdu hojně opepřím. Peču v remosce za občasného podlévání vodou.
Měkké maso vyjmu, formu remosky postavím na plotnu a přivedu k varu. Ve smetaně rozmíchám lžíci hladké mouky a celé to vleji do omáčky. Provařím a případně dosolím. Celou omáčku ještě pečlivě propasíruji přes sítko.
Tuto omáčku doma podávám s houskovým knedlíkem.
Dobrou chuť přeje Anahir
1.6.2015 Rubrika: Hovězí a telecí | Komentářů 13 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Hovězí v bílé omáčce
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.nemusí to být špatné, jenže po měsíci a něco i v lednici už bude mít na sobě penicilin
Piafka: Anahir: od mládí jsem u řezník vždycky řekla na co to maso chci......a tak jsem se naučila i poznávat , učený z nebe nespadl........
Anahir: ono je to asi tím, že dnes hodně lidí kupuje balíčkované a naporcované maso. Ale i tak se základ dá celkem slušně po nějaké době poznat.
dadka: řekla bych, že ostuda jsou úplně jiné věci, než nepoznat maso na tom kvalita života fakt nestojí.
ale nápady níže si beru jako inspiraci
Piafka:
Já asi taky, jen na zjemnění, plátky bych trochu obalila v hladké mouce a osmahla na tuku, aby se zatáhly a přidala třeba žampiony.
Někdy dělám plátky jako rozstřelené ptáčky, všechnu směs okurek, kapie, natvrdo uvařených vajíček, kostiček salámu ,anglické slaniny,žampionů a koření dám k plátkům masa dusit a potom zaliju troškou smetany a k tomu rýži.
mozna nejake to maso poznam, ale pokud je dobry reznik tak mozna i nefinti neco co to neni
mozna bych ty platky nejdrive orestovala,to aby nevytekla stava. Remoska dobra volba.
Moje mamka dela neco podobneho z veproveho, opeprila, potrela horcici. Pak kdyz to bylo skoro hotove dala do majdy kys. na nudlicky nakrajene okurky. musim se zeptat zda tam davala list a n. koreni to si nejsem jista. Dlouho jsem to nemela, asi udelam.
Asi bych takto udělala roštěnou a smetanu nedávala celou, spíš jen na zjemnění.
sharon:
Rozpustnou jíšku mám taky ráda. Nedělá žmolky a krásně se rozvaří
Jarča*:
Mě naučila maso poznávat kdysi taková starší prodavačka v malém řeznictví.Byla jsem čerstvě vdaná a nepoznala jsem vepřové od hovězího a játra od mozečku. Roštěnou mám moc ráda, skoro pořád máme roštěnou naloženou, je to rychlá příprava minutky.
dadka: já jednotlivé druhy hovězího taky moc nepoznám, ale od toho by měla být prodavačka v řeznictví, aby mi poradila
Já tedy hovězí skoro nekupuju, výjimečně pření na polívku nebo zadní na svíčkovou, jinak ho moc nemusíme. Kdysi jsem mívala ráda roštěnky, ty bych si takhle udělané dala, ale od toho, co rapidně podražily, si je taky klidně odpustím.
poznat na pohled ho nemusíš ...důležitější je co se na co hodí...kližka na guláš , roštěná na roštěnky , dušení , pérko k omáčce a i na dušení.....dcera ta to pokaždé zapomene a tak se stane že mi přímo z řeznictví volá....chci vařit to nebo ono jaký "druh" mám koupit...
tenhle recept bych taky vylepšila - hovězí maso při svých cenách si to zaslouží.....plátky potřít hořčicí a k té cibuli se dají přidat žampiony , kolečka mrkve , do šťávy troška kurkumy , dobré sojovky a podobně....a smetanu můžeš přidat vždycky a já si zvykla zahustit jen troškou granulované jíšky která se krásně rozvaří.a na závěr kousek másla rozpustit ve šťávě.........a je k tomu výborná jasmínová rýže pečená v troubě......a maso lze dělat i na pekáči v troubě zakryté alobalem když není remoska......a ke všemu mísu čerstvého salátu jakéhokoli......
dadka: ja poznam hovezi od veproveho a od kureciho atd - to nestaci?
Anahir
Jsi ostuda, když nepoznáš maso. To vždycky říkám naší mladší dceři, ta to taky nepozná.
Tak tohle nedělám, jen bílou omáčku, vždycky tam něco přidám. Buď kopr, nebo houby, na kostičky nakrájené kyselé okurky apod. Hovězí maso je dobré, na to dušení bych asi dala kližku, hovězí krk, pérko nebo roštěnou, zadní maso bývá suché.
I tak hovězí před dušením naložím jako svíčkovou do láku, třeba i tu kližku.