Vejce se žampiónovou omáčkou

Potřebujete: 6 vajec, 50 g cibule, 30 g másla, 1/2 l vody nebo vývaru, 25 g škrobové moučky, sůl, pepř, 120 g žampiónů, čtvrtku citrónu, 1/8 sladké smetany, petrželku
Postup: Vejce uvařte natvrdo, a oloupejte je. Na másle osmažte jemně nakrájenou cibuli a přidejte k ní očištěné, na plátky nakrájené žampióny. Zakapejte citrónovou šťávou a krátce poduste. Podlijte vývarem, podle chuti osolte a opepřete a nakonec zalijte smetanou, ve které jste rozmíchali škrobovou moučku. Krátce provařte. Omáčkou pak přelijte na kolečka nakrájená vejce a zasypte nasekanou petrželkou. Jako příloha se výborně hodí opékané brambory.
10.10.2011 Rubrika: Vejce | Komentářů 8 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,7/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Vejce se žampiónovou omáčkou
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
evropka: nedrazdi, ja se letos do lesa nedostala a jsem z toho kapku nervni Jeste ze mam nasusene od lonska. Zampiony delam skoro stejne, ale pridavam tymian a nekdy podlevam zbytkem bileho vina (kdyz zbyde)
Do omacky je dobre taky namacet hranolky (jako dip na hranolky).
Miluju omáčky...všechny, kromě cibulové, tu má zase rád manžel. Nemusím k ní mít ani maso, stačí vajíčko, samozřejmě ne k rajské. Ke křenové většinou dělám uzený hovězí jazyk.Někdy dělám místo knedlíku noky.
.jpeg)
Já miluju všechny houby na všechny způsoby, nejvíc hříbkovou omáčku s hovězí kližkou Takže tohle bych dala
.gif)
miluju žampiony, cpu je všude.....omajdu taky dělámSonne: než si donést místo hub klíšťata, koupím raději žapmiony..
.jpg)
Sonne: včera jen malá procházka lesem bez košíku...byla jsem ráda že mám v kabele igelitku,byla hned plná

Proč ne,dnes bude křenovka s vejcem
Sonne: RAdši žampiony,než aby se někdo,kdo nezná houby,přiotrávil..
.jpg)
Žampióny, když v lese rostou houby? Ale jo, bude to určitě dobrý.
Dělám podobnou z nakládaných hub, je to takové smetanovo-kyselkavé. Mňam.

Hm, to bude mnamka.
Žampionovou omáčku dělám takto:
zpěním trochu cibule na drobno nakrájené na másle, orestuji žampióny, zaliji vodou anebo kuřecím vývarem, či použiji houbový bujon, podusím... přidám sůl, pepř, zahustím kyselou smetanou, podávám s rýží.