Zelníky
Potřebujete: Náplň: 1 hlávku zelí, cukr, sůl, mletý pepř, citronovou šťávu, trochu skořice. Těsto: 0,5 kg polohrubé mouky, kostku droždí, 1 vejce, trochu soli, 10 dkg cukru, 5 dkg másla nebo Hery.
Postup: Nejprve připravíme náplň, která musí vychladnout – nakrouháme zelí a dusíme ho na másle s přidáním všech vyjmenovaných přísad. Zelí musí být hezky zkaramelizované a tekutina se musí odpařit. Ochutnáme, popř. dochutíme. Chuť je sladkokyselá, mletý pepř dodá na pikantnosti. Pak připravíme klasické kynuté těsto. Rozdělíme ho na porce jako na buchty, rozválíme, naplníme vychladlou náplní. Znovu opatrně rozválíme na placku, dáme na pekáč (vymaštěný nebo s pečicím papírem). Na povrchu propícháme vidličkou, potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme asi 25 minut do zlatova. Výborné jsou teplé i studené.
Recept nám zaslala čtenářka Lásková.
6.6.2007 Rubrika: | Komentářů 8 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Zelníky
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.1567: To už je ale úplně jiný recept.
a musím to dělat z hlávky? Nestačilo by sladkokyselé zelí ze sklenice, a smíchat s těstem a hodit na tuk a smažit jako placky?
tak není moje gusto!!
Aja: a pak ji neválíš a hned pečeš jo?
Já to stočím jak závin, nakrájím a pak to peču
Já zase tu placku s nápní přehnu. A musí v tom být kus nějaké uzeniny...
Tohle znám jako koláč, na plech se dá vrstva těsta, na to náplň ze zelí, zase vrstva těsta, pocukrovat a dát péct. Přiznám se ale, že já se bez téhle dobroty ráda obejdu.
tyo zni vic nez dobre