Syrová zelenina s omáčkami
Potřebujete: Syrovou zeleninu – řapíkatý celer, salátovou okurku, mrkev, papriku, květák...
Na omáčky: jogurt, zakysanou smetanu, tatarskou omáčku, sojanézu, tabasco, pažitku, petrželku, pepř, sůl, citronovou šťávu, hořčici – dijonskou/plnotučnou/kremžskou, atd.
Řapíkatý celer sloupněte, zbavte podélných vláken a nakrájejte na hranolky. Okurku a mrkev zbavte slupky (nebo jen omyjte) a nakrájejte podélně na delší kousky, které se budou dobře namáčet do omáček.
Pro lepší stravitelnost můžete zeleninu blanšírovat, tedy krátce povařit ve vroucí vodě.
Koktejlové omáčky:
* jogurt, citronová šťáva, pažitka
* jogurt, olivový olej, hořčice, citronová šťáva, sůl a pepř
* zakysaná smetana, rajský protlak/kečup, tabasco, sůl
Aioli aneb česneková omáčka
4 česnekové stroužky, žloutek, 2,5 dl olivového oleje, sůl a pepř
Stroužky česneku oloupejte. Vložte do mixeru, přidejte žloutek, osolte a opepřete. Pár sekund mixujte. Pak pomalinku přilévejte olej. Omáčka je hotova, až všechny ingredience prolnou a hmota získá stejnorodou barvu.
28.12.2007 Rubrika: | Komentářů 3 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Syrová zelenina s omáčkami
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.tak ze všech omáček by mi asi chutnala Aioli s okurkou,ale ta omáčka může být döbrá i do zeleninového salátu
Zní to dobře
tak tohle bych jedla jen za trest a ještě bych trucovala