Zelí s mletým masem
Potřebujete: Hlávku zelí o hmotnosti asi 3/4 kg, sůl, 20 g sádla, 1 cibuli, zrnka celého pepře, nové koření, bobkový list, tymián, cukr, 400 g mletého masa (hovězí a vepřové), saturejku, 1 lžičku mletého kmínu, 100 g krájené anglické slaniny
Postup: Zelí očistíme, opláchneme, překrojíme a ve vroucí osolené vodě 6 minut povaříme. Scedíme je a necháme odkapat. Z prochladlého zelí odřízneme několik vrchních listů, zbytek nakrájíme na nudličky. Na sádle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme zelí, koření, sůl, cukr a podusíme. Koření vyjmeme, přidáme mleté maso a 10 minut dusíme. Zapékací misku vyložíme polovinou anglické slaniny a několika zelnými listy, na ně navršíme dušené zelí a maso, posypeme jemně nakrájenými natěmi a kmínem, přikryjeme zbylými listy, plátky slaniny a v dobře vyhřáté troubě zapečeme. Podáváme s chlebem.
30.4.2013 Rubrika: Zelenina | Komentářů 21 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,8/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Zelí s mletým masem
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.kolikátý den už je tady to zelí ???...já už su vzdutá jako koza.....
Já jsem to dnes dělala.
monja: a je to!
já už to zelí dneska nebudu...
loupák: u nás se tomu říká sarma a je to prý bulharský jídlo, a mojí kámošky mamka byla maďarka a říkala tomu zakrúcanka a golubce jsem taky slyšela .. my tomu říkáme normálně zelné závitky
Mužova maminka má kořeny" v Rumunsku,říkají tomu "zakrúcaná"
moje mamka dělá kapustové závitky a také jsou dobré,ale pečené,a bez rýže.
anitech: to máš asi to samí jako s vošouchem,bramborákem,cmundou- v každým kraji se to říká jinak,ale je to v podstatě stejný jídlo...u nás se zase říká sármy né sirmy a původem je to z Rumunska
našla jsem tohle...english
http://easteuropeanfood.about.com/od/bulgarianmaincourses/r/stuffed-cabbage-sarmi.htm
plněné vinné listy dělají v řecku...i jako předkrm, malinké...
loupák: ne sarmy ale sirmy. a se dělají v Bulharsku. Výroba totožná české. pouze se přihodí rajčata. Což mi připomnělo, že už jsem dlouho, ale opravdu dlouho nedělala musaku
tak něco podobného někdy dělám, balím listy z kapusty, kadeřávku či zelí.
je to nejen polské národní jídlo (sváteční), bohatší rodiny nedávají rýži, ale kroupy, nadívané zelí se podává s rajskou omáčkou.
Mňam.
krasaka: znám to taky jako glubce - z Litvy, byla jsem tam na 4 měsíce služebně a Turci dělali něco podobného, jen to byly úzké roličky zabalené ve vinném listu - ale to mi nechutnalo, bylo to na mě moc kyselé
Kawa: neříkej mi,že se ti povedlo obarvit jídlo na modro
krasaka: akorát se to nesmí zavázat modrým špagátem... to se povedlo mi...
Kawa: přesně tak - Poláci i přistěhovaní sousedé z Ukrajiny či Rumunska tomu říkají GOLUBCE, někdo přidává rýži /zřejmě v rodinách s 11 dětmi by to jen s masem bylo příliš nákladné/ - ale vždy mi to moc chutnalo
loupák: já to znám jako holubce...
loupák: PROČ
Světlonoska: jo,přesně to se dělá v našich končinách a říká se tomu Sármy-hlavně se mě neptej proč,ale pochází to z kuchyně od Rumunů
Znám to ale tak,že se maso s rýží balí do jednotlivých listůdobře se to pak i beredo ruky a dá se to jíst teplé i studenérodiče to dělají snad každý týden