Špenátový koláč
Potřebujete: balíček listového těsta, 1 kg čerstvého špenátu nebo 500 g zmrazeného sekaného špenátu (ne protlak), 150 g brynzy, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 4 vejce, 1 žloutek na potření, 2 lžíce oleje, provensálské koření, 1 lžíce sezamových semínek, sůl, pepř, muškátový oříšek, tuk na vymazání formy, kulatá vyšší forma (dortová) – průměr 26 cm.
Postup: Čerstvý špenát posekáme nahrubo. Mrazený nemusíme, ten už posekaný je. Cibuli nakrájíme na kostičky a zesklovatíme na oleji. Přidáme špenát, prolisovaný česnek a dusíme asi 5 minut. Ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a provensálským kořením. Nakonec přimícháme i rozdrobenou brynzu.
Část listového těsta vyválíme tak, aby asi o 3 cm přesahovalo připravenou formu. Menší část těsta si necháme na přikrytí celého koláče. Větší část těsta dáme na dno formy, přebývající 3 cm vytvoří okraj. Na těsto vylijeme špenátovou směs, vytlačíme do ní čtyři díry a do nich rozklepneme vejce. Směs přikryjeme vyváleným kruhem ze zbytku listového těsta. Žloutek smícháme s trochou mléka a potřeme jím těsto. Posypeme sezamovými semínky.
Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 45 minut.
29.7.2013 Rubrika: Zelenina | Komentářů 1 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Špenátový koláč
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Je to dobré i v závinunebo s Nivou