Srbský květák
Potřebujeme:
1 pěkný, pevný bílý květák
1 hrnek mléka
2 PL polohrubé mouky
Asi 1dl oleje
1 větší vajíčko
1 oloupanou středně velkou syrovou cibuli pokrájenou nahrubo
2- 3 (podle toho, jak jsou velké) sterilované sladkokyselé okurky
1 polévkovou lžicí hořčice (plnotučná nebo i kremžská)
Sůl
Asi 1 čajovou lžičku cukru
Event. mletý pepř
4 pěkná velká rajčata
4 bílé papriky (můžou být samozřejmě i kapie jakékoliv barvy, ale toto je původní recept)
Postup:
Květák rozdělíme na přibližně stejné růžice (ne moc nadrobno) a uvaříme do měkka ve slané vodě. Uvařený přendáme na prkýnko a necháme vychladnout.
Mezitím si uděláme majonézovou omáčku.
V kastrolku ve studeném mléku prošleháme rovnoměrně mouku, zvolna přivedeme za stálého míchání k varu a mícháme do zhoustnutí. Jako bychom dělaly klasickou dětskou krupičku. Pak odstavíme a vychladíme.
Teď ale potřebujeme mixér, bez něj se to nedá udělat jaksepatří hladce.
Do mixéru vklepneme celé vejce a na to nalijeme trochu oleje. Spustíme mixér a během mixování pramínkem seshora opatrně přiléváme zbytek oleje - pozor na postříkání! Mixujeme tak dlouho, dokud to nezhoustne a nezesvětlá, tj. cca 2 minuty. Pokud je omáčka stále řídká, přikápneme ještě další olej - s citem, nepřehnat! - a ještě promixujeme. Musí být hustá. Povede se vždy! Jen musí mít olej i vajíčko stejnou teplotu (z ledničky).
Když teď máme základní majonézu hotovou, necháme ji v mixéru a přihodíme cibuli a sterilované sladkokyselé okurky. Vymixujeme dohladka. Přichutíme hořčicí, osolíme, přidáme cukr k vyvážení chuti. K tomu nakonec přilejeme vychladlou mléčnou kaši a společně ještě pomixujeme.
Máme skoro hotovo! Teď ještě nadrobno nožem rozkrájíme rajčata a papriky , přidáme do omáčky a promícháme. Ještě ochutnáme, podle potřeby přidáme sůl, cukr a kdo má rád, tak i mletý pepř.
Touto omáčkou na talíři přeléváme uvařený květák.
Podáváme s pečivem.
Dobrou chuť Vám dnes přeje orinka
8.8.2014 Rubrika: Zelenina | Komentářů 18 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Srbský květák
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.orinka:
evropka: neboj, jak budu mít inspiraci, určitě pošlu
sharon: nene, tvoje huba by tady scházela
achjo že raději nedržím hubu....
orinka: neblbni,všechno nemusí chutnat všem a recepty dávej jooo
orinka: taky už jsem dělala domácí tatarku, ale jinak jsem pohodlnej člověk a třebas na chalupě by se mi jí dělat nechtělo. Myslela jsem, že by to mohlo být dobré, i kdybych to trochu ošulila
Asi to budu muset trochu vysvětlit. Ta omáčka má totiž speciální chuť a kupovanou tatarkou se prostě nahradit nedá
ještě jednou vám pošlu něco dobrýho!! Kdo nezkusí, dobře mu tak.
denda04: rozmačkej jako na mozeček smíchej se žloutkama nakrájeným uzeným , sníh , koření a zapeč v zapékací míse.....
u nás taky jen smaženej ani mozeček néééé
ale jak piše evropka: nechat se pozvat
Mám ráda květák, ale jenom smažený.
Takhle běžně dělám majonézu, jak popisuje orinka.
Jarča*: to je to co i mě odrazuje....
Láká mě to zkusit Akorát se přiznám, že bych se s tím asi nemixovala, ale použila hotovou tatarku.
orinka: však říkám ...ochutnala bych......tatarka se dá vylepšit i zakysankou , nebo vůbec dělám ...zakysanku, trochu majolky a lžičku hořčice....a do toho co má kdo rád, česnek..cibulku, okurek.....a samo že sůl a pepř....
Holky, já se dostala na diskusi až teď a zas musím pryč, věřte, že bych nedoporučovala nic, co by všichni nejedli. Chutná mladým starým, a je to lehce dietní, takže si nemusí odpírat ani dietáři.
sharon: není to bešamel, vaří se bez tuku!! Je to na nastavení tatarky, aby nebyla tak tučná, ale aby zůstala stále tak dobrá. Věř, že kdybys ochutnala, tak zařadíš do jídelníčku (pokud máš teda ráda tatarku). Recept mám asi 50 let a nikdy nikoho nezklamal.
určo se nechám pozvat
ta mléčná kaše je snad bešamel .....ochutnala bych to ale dělat to nebudu...