Domácí dalamánky
Pokud jste doma nestačili spotřebovat bochník chleba a ztvrdlý se vám už nechce jíst, můžete z něj vykouzlit skvělé domácí dalamánky.
Potřebujete: Asi pět krajíců chleba, cca 4 dcl vody, 400 g hladké mouky, 20 g droždí, kmín a hrubou sůl (ingredience jsou uvedeny pouze odhadem)
Postup: Chleba nalámejte na kousky a namočte ve vodě, mixérem rozmixujte a přidejte mouku a droždí. Zpracujte těsto a nechte ho asi hodinu kynout. Pak tvořte dalamánky, na povrchu je trochu nařízněte, posypte kmínem a hrubou solí a pečte v troubě rozehřáté na 200 stupňů asi třičtvrti hodiny.
2.2.2012 Rubrika: Pečivo | Komentářů 41 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Domácí dalamánky
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Linda: No jo, ale i když by to lidi obírali i jen příborem, tak je to docela ekl to po nich sbírat a vyvařit
sharon: Jenže to děláš jen z ořezaných kostí, to je úplně normální. Ale sbírat to obrané po hostech z jejich talířu a pak to vyvářet, to už je teda horší
evropka: orinka: To je fakt, dokážu si to živě představit. Někdy ty zkazky, co člověk slyší, raději nevědět...
taky dělám vývary z kostí a hlavně z těch co mi manžel vykostí třeba kotlety, dám je vařit jen do holé vody , jak zpění tak to vše sleju a dám novou vodu a teprve pak zeleninu a koření a je pěknej čistej vývar a ještě kosti na obíračku....
Sonne: máš ho ve vzkazíku.....
mně se osvědčilo, když už peču, tak z více těsta. Housky nedopeču (konečná fáze je jen pro hezkou barvu), vychladlé a čerstvé zamrazím. A později dopeču jen 10 - 15 ks okolo 10 minut... to, co rodina sní hned. Je to velmi praktické zejména v cizině, kde není evropská pekárna po ruce.
a nechci byt zase hadava, ale 45min na 200st me pripada na dalamanky trochu dlouho. nebo delam maly dalamanky.
orinka: tak vyvar z kosti sem delala zrovna v pondeli nebo kterej den. celkem na to m nevidim nic nechutneho. projde to varem. a nedelam si iluze, ze maso prineseny z reznictvi by bylo necim lepsi.
ale ten vyvar se povedl. koneckoncu, ono se to tak dokonce ma delat - kosti na vyvar nejdriv opict v troube.
Linda: nikdy nevíš - drůbež dle etikety možno jísti rukama, ale když bude nejhůř, člověk prostě přivře oko a udělá výborný a silný vývar, jak popisoval v rozhovoru ten pak kuchař.
A to já je zkusím.. chleba nám občas zbude...
orinka: Lissie: no predpokládám ze hosté u honorace neokusovali kosti, takze polevka byla pomerne hygienická, i kdyz doufám ,ze tak daleko to u nás nedojde
Lissie: vypadá to strašně blbě, jde jen o naše představy nechutnosti, ale logicky to udělat nemůže nic, prochází to varem
tak u tohodle receptu jsem se okamžitě oklepala hrůzou
sharon: Dáš mi recept na loupáky?
no právě, stačí vidět a vůbec nechápu proč všude tahali děcka ze škol na exkurze
Lissie: čoveče tam se např v té době co jsme se tam byli se školou podívat zavařovaly rajčata,nebo protlak už nevím...jen to bylo všude,všude a ten smrad a to prostředí..třeba je to dnes jinak
dadka: to vím, růžová voda, právě proto kupuju jen tu od kosti
dadka: to máš pravdu.....
orinka: Hmm, ale vařit polívku z kostí okousaných od hostů bych teda tyk nemusela
evropka: manka: A jak, je to nechutné? Já teda lecos snesu
a zítra by mohly být placky á la bramboráky z chleba. Teda, špatné to není, ale jak se tak dívám po článcích a receptech kolem, asi se počítá s velkou bídou. Vždycky jsem se zajímala o všecky recepty všech kategorií, takže znám i všelijaké "válečné". V Právu je velký rozhovor o levném vaření, kde kuchař vyzvedává různé praktiky v kuchyni, např. udělat polévku z kostí z pečeně - neříkám, že jsem to už nezkusila, je to dobré, ale...V jedné knížce, už nevím které, pomlouvá služka svou paní, že na jedné straně hostí společnost a hraje si na honoraci, na straně druhé jí nakazuje, aby posbírala kosti z talířů, že z toho bude zítra polévka. Asi spějeme k tomu, že na jaře vyrazíme na kořínky. Což dělám, ale nikoliv z hladu...zatím.