Vaříme s Lindou 3.díl
Boller – dánské pečivo
Boller jsou jakési dánské žemle, v podstatě z jakékoliv mouky. K víkendové snídani se obvykle podávájí boller z bílé mouky, z celozrnné se používají k svačinám a obědům. Velice oblíbené jsou boller k pohostění při narozeninových oslavách.
Existuje milión receptů, můj základní je tento:
Potřebujete:
1balíček droždí (v Dk váží baliček 50g, ale myslím že českých 42g stačí)
3dl mléka
50g másla či jiného tuku na pečení - rozpuštěné
1 vejce
1/2 lžičky soli
1 lžíce cukru
9dl hladké mouky (což je asi 540g)
Postup:
Ve vlažném mléce rozpustíme droždí, přidáme ostatní ingredience a vzpracujeme nelepivé těsto.
A nebo všechny ingredience hodíme do pekárny a ať maká za nás.
Těsto necháme vykynout na dvojnásobné množství. Pak ho rozdělíme na 16 dílů a z každého rukama vyválíme kouli, kterou lehce zmáčkneme a dáme na plech vyložený pečícím papírem.
Zapneme troubu na 2000C a než se nám vyhřeje necháme boller dokynout. Před pečením je potřeme rozkvedlaným vajíčkem.
Pečeme uprostřed trouby asi 10-12minut.
Nejčastěji se jedí ještě vlažné namazané máslem a obložené sýrem či plátky čokolády.
Toto základní těsto má nezpočet obměn:
· místo pouze hladké mouky můžeme dát 6dl hladké a 3dl žitné nebo grahamové nebo jiné celozrnné mouky
· můžeme navíc přidat asi 1dl semínek – slunečnici, sezam, lněné semínko a nebo směs
· můžeme přidat asi 100g na hrubo nakrájené čokolády na vaření – v tom prípadě nenechat těsto kynout v pekárně pokud nechceme mít hnědé těsto
· můžeme přidat 1-2dl hrozinek
· můžeme přidat nahrubo nastrouhanou mrkev
· boller se dají zmrazit po dobu až 3měsíců, po rozmražení doporučuji je ohřát v troubě a nebo na opékači topinek – teplé jsou chutnější
A příště vám napíšu recept na moje nejoblíbenější boller (a pak mám zhubnout).
25.3.2014 Rubrika: Pečivo | Komentářů 30 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Vaříme s Lindou 3.díl
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.orinka: http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/20150913/ nejlepší je to teplé na zmrzlině
IVUSKA 56: díky, ve zmiňované knize se o tom na pár stránkách píše, vždy když šlo o slavnostní tabuli. Jsou na světě věci, které neochutnám, tak mám radost, že si o nich aspoň počtu.
orinka: máš pravdu ve skandinavii to platí za velmi drahou pochoutku. Říkají tomu hjurton a je to natrpklé, proto se do toho dává dost cukru a používá se to na zmrzlinu, na moučníky, pudinky. Je to fakt dobré
orinka: v tom pripade netusim jakymi bobulovinami se zivi na dalekem severu
Linda: né - kdepak, toto je i u nás.
ja myslela ze je to toto:
orinka: nevim co roste v Norsku, ale tohle z odkazu neni to co jsem myslela ja. Ovsek klidne to muze byt ono co popisuji v knizce
tohle je to - http://www.botanickafotogalerie.cz/fotogalerie.php?lng=cz&latName=Rubus%20chamaemorus&title=ostru%C5%BEin%C3%ADk%20moru%C5%A1ka%20%7C%20Rubus%20chamaemorus&showPhoto_variant=photo_description&show_sp_descr=true&spec_syntax=species&sortby=cz
myslím, že Ikea to prodává ve skleničkách jako nějakou marmeládu
orinka: podle me je to to co se tady nazyva hyben - je to neco mezi sipkem a morusi, kvete tmavo ruzove, jakoby jednoducha ruze kvety jsou v prumeru 8cm, plody hodne tmavo oranzove az do cervena, kulate asi tak 2-3cm v prumeru. Hodne se z toho dela marmelada. A ker ma trny ....mrkni se na google na obrazky kdyz si zadas hyben
sharon: né, to je jinak, podle Wikipedie jsou to plody nízké ostružiny 5-25 cm vysoké, beztrnné a s oranžovými plody. Moruše znám, to jsou stromy a plody nic moc, mdlé. Veliký morušovník je u křižovatky Kosmonautů/Vejdovkého - u přechodu. Divím se, že ho tam nechali. Jinak už jsou vzácné.
orinka: nemyslíš ...moruše.....to neznáš ?.....odporně sladké plody stromu tvarem ....nevím , asi jako malina....
Lindo, chci se zeptat - právě čtu úžasnou knížku, jmenuje se Kniha Dinina a je z norského prostředí. Protože se tam párkrát zmiňují o moruškách, vygůglila jsem si co to je http://cs.wikipedia.org/wiki/Ostru%C5%BEin%C3%ADk_moru%C5%A1ka
máte to v Dánsku taky? Strašně ráda bych věděla, jak to chutná, soudím, že bych se jich napásla a ještě měla plný sklep marmelády.
Lindo, ani jsem netušila že jsem původem dánka.... moje boller....
orinka: ježiši, to měl být zapýřený smajlík, ne takový
Linda:
orinka: vidis TAKHLE se maji psat recepty a pochopim to i já DIKY
Linda: je to naprosto jednoduché. V míse máš těsto. Je pak na tobě, jestli ho rozválíš a vypíchneš tvar kolečka, anebo ho jen tak nabereš lžicí a plácneš na pomoučenou plochu. V tom případě ho uděláš v ruce, vytaháš tvar. Necháš kynout napřed po jedné a po chvilce po druhé straně. Rozpálíš olej v hrnci-kastrolu. Vezmeš vykynuté kolečko, dvěma protilehlými prsty uprostřed zmáčkneš a máš kýženou prohlubeň. Dáš smažit. Smažíš napřed přikrýté pokličkou (ale ty máš asi friťák), když se obrátí na druhou stranu, už bez pokličky. Postupně všecko nasmažíš. A až to máš hotové, do důlku dáváš lžičkou marmeládu. Je to navrchu, ne uvnitř koblihy.
orinka: dotaz pro blby - to udelas do testa dulek, usmazis a pak ten dulek zaflaknes marmeladou (neco jako vdolek) a nebo nejak strikas marmeladu dovnitrs do hotove koblihy (ale to musis nejak to misto na marmeladu nejdriv vyhrabat v teste)????
Almega: měla ses zeptat, to nemá s koblihama nic společného, jedině snad to, že se dá mezi těsto marmeláda. A to ještě nesmí být každá, ale ta co neteče. To by vyteklo i při smažení, jestli není prověřená. Já dělám koblihy prázdné a až po usmažení je do důlku naplním. Je to jednodušší a se zárukou.