Italský bylinkový chléb
Potřebujeme:
250ml vlažné vody nebo mléka
2,5 PL oleje
2,5 PL cukru
1,5 ČL soli
Kostka droždí
400-450g hladké mouky (nebo 300g hladké mouky a 150g žitné nebo grahamové nebo jiné celozrnné mouky)
1,5 ČL majoránky
1,5 ČL basilky
1,5 ČL timiánu
Postup:
Droždí rozmícháme ve vlažné vodě nebo v mléce, přidáme ostatní ingredience a vypracujeme lehce lepivé těsto, které necháme hodinu až hodinu a půl kynout na teplém místě přikryté utěrkou.
A nebo všechny ingredience naházíme do domácí pekárny a počkáme, až udělá těsto za nás.
Z vykynutého těsta vytvoříme 3 zhruba stejně velké bagety a nebo těsto rozdělíme na menší díly a upleteme housky.
Než se nám trouba předehřeje na 220 stupňů necháme pečivo dokynout na plechu pokrytém papírem na pečení. Před pečením pomažeme vlažnou vodou a pečeme asi 15-18 minut podle velikosti pečiva.
Bylinky lze použít jak sušené tak čerstvé a kombinovat podle chuti. Vynikající je také varianta s pouze jedním druhem koření, u nás doma jsou nejoblíbenější oregánové bagety.
Dobrou chuť
20.10.2014 Rubrika: Pečivo | Komentářů 10 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Italský bylinkový chléb
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Linda: vidíš a nám ta sekaná chutná - je šťavnatá.....ale moc časti jí tam nedělám bo zapomenu...
ale těsta hněte super....
anitech: pravdu díš děvče,já když měl pekárnu novou tak jsem zkoušel a pekl kde co a teď zahálí ve skříni a vytáhnu ji jen když se paní nechce dělat těsto na knedle,nebo na houstičky a veky,to dělám většinou já a upeču to v troubě,jo a sousedka se ptala paní jak vám peče trouba a paní na to teď se válí na gauči (samo že frk)
Linda: když jsem měla pekárnu novou, tak jsem v tom záchvatu novosti zkoušela kde jaký recept ale ten chleba chutnal skoro stejně a co mě deptalo, že to byla pokaždé cihla .Takže pekárna jedině na bouchání kynutého těsta a jednou do roka v ní dělám těsta na vánoční cukroví.Přiznávám, že rok od roku je těch méně a méně a letos už žádné.
Linda: určitě vyzkouším-děkuji za inspiraci.
Moc dobrá kombinace je se smaženou cibulkou ...
dadka: me upeceny chleb z pekarny taky nechutna. A vsechny mozny recepty z internetu, kdy se v pekarne dela to ci ono me teda uz vubec nazaujaly (treba sekana mi prisla uvarena ve vlastni stave a rozhodne ne upecena). Ale na udelani testa je pekarna neprekonatelna - kdyz uz ji mam tak ji aspon vyuziji na testo
Kolegyni jsem koupila na narozeniny pekárnu, tak nosila z domu různé druhy chleba, ale mně nechutnal ani jeden. Mám ráda kupovaný chleba z jedné pekárny u nás, musí být úplně čerstvý.
upéct,poslat!!!
Můj muž měl rád česnekový s mletým kmínem.Možná bych měla zase něco upéct
ty bylinky se musí tlouct , nebo ne ? bazalka, tymián a majoránka ???.....................já bych dala buď jednou nebo druhou ale majoránku určitě ne ! Tymián anebo rozmarýnu.......