Perník s ořechy a povidly
Potřebujete: 125 g medu, 70 g másla, 250 g hladké mouky, 100 g neloupaných strouhaných mandlí, 70 g moučkového cukru, 1/2 lžíce rumu, kůru z jednoho chemicky neošetřeného citronu, 1 vejce + jedno vejce na potření, 1 prášek do perníku
Náplň: povidla, lískové ořechy, vlašské ořechy, mandle...
Postup: Ve vodní lázni rozpustíme med s máslem a přidáme podle chuti nastrouhanou citronovou kůru. Vše promícháme. Přidáme hladkou mouku, přimícháme prášek do perníku, nastrouhané neloupané mandle a cukr. Vypracujeme důkladně těsto. Do vzniklého těsta přidáme vejce a rum a ještě jednou pořádně propracujeme. Těsto necháme odležet v chladu alespoň 2 hodiny (nechávám přes noc), přendáme na pomoučený vál a vyválíme do obdélníku. Plát by měl být aspoň 4 mm silný. Pak část natřeme povidly (nesmí být hustá, lze zředit horkou vodou a pro chuť přidat lžíci rumu) a posypeme celými ořechy (lískovými, vlašskými, mandlemi). Zavineme druhou nepotřenou půlkou a vytvoříme jakýsi perníkový závin. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 180 °C. Po upečení necháme vychladnout a krájíme tenké plátky. Toto perníkové těsto je křehčí, takže se může při krájení drobit.
"Receptů na perníčky je hodně," píše čtenářka Libuše, "záleží jen na vás, které vám chutnají nebo které máte osvědčené. Já jsem závin dělala dle předpisu na mandlové perníčky. Když použijete recept na obyčejné perníčky, můžete krájet s klidem, druhý den je závin tvrdý a křupavý."
12.12.2008 Rubrika: | Komentářů 3 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Perník s ořechy a povidly
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.něco podobného dělávám, mám recept s názvem Točený perník a je to moc dobré.
to vůbec nezní špatně zkusím