Čtyři recepty na vánoční cukroví
Pečené linecké kokosové kuličky
Potřebujete: 500 g hladké mouky, 250 g másla, 150 g moučkového cukru, 3 žloutky, strouhaný kokos, pikantní marmeládu
Postup: Běžným způsobem zpracujeme linecké těsto. Utvoříme váleček, z něj krájíme malé kousky, z kterých vyválíme kuličky. Každou jednotlivě napíchneme na párátko, smočíme v rozšlehaných vejcích a hned obalíme v kokosové moučce. Kuličky skládáme na plech vyložený pečicím papírem, do každé uděláme vařečkou důlek, který naplníme pomocí zdobičky pikantní marmeládou. Pečeme při 175 °C asi 10 minut, až zrůžoví.
Ořechové mušličky:
Potřebujete: na těsto: 250 g másla, 300 g hladké mouky, 1 vejce, 1 kávovou lžičku octa, špetku soli
na ořechovou nádivku: 140 g mletých vlašských ořechů, 140 g moučkového cukru, 2 žloutky, trochu vody nebo rumu, pro barvu je možno přidat trochu kakaa
Postup: Suroviny na těsto zpracujeme a necháme v chladu odpočinout přes noc. Z těsta na vále vyválíme plát, vypichujeme kolečka, do jejichž středu dáme ořechovou nádivku. Okraje k sobě přitiskneme, potřeme rozšlehaným žloutkem s trochou oleje. Pečeme při 175 °C 7-10 minut. Teplé obalujeme v moučkovém cukru.
Křehké vínové cukroví:
Potřebujete: 300 g hladké mouky, 250 g Hery, 5 lžíc bílého vína, špetku soli.
Postup: Suroviny spojíme v těsto, vyválíme plát, tvořítkem vykrajujeme různé menší tvary. Pečme ihned při 200 °C asi 9 minut, aniž bychom těsto nechávali odležet. Vykrajované tvary hodně nabudou. Teplé obalujeme v cukru. Případně můžeme tvořit i naslano, pokud je obalíme po upečení v mleté paprice s trochou soli.
Kokosky ve formičkách:
Potřebujete: 250 g polohrubé mouky, 250 g kokosové moučky, 500 g moučkového cukru, 250 g másla nebo Hery, 1/2 kávové lžičky jedlé sody
Postup: Suroviny zpracujeme v těsto, které dáme na 1 hodinu odležet do chladu. Z části těsta uděláme váleček, nakrájíme na malé kousky, ty plníme do formiček - nejhezčí jsou rohlíčky - které nemusíme vymazávat. Těsto nedáváme až k okraji formiček, hodně nabudou. Cukroví se musí hned po naplnění péct, jinak nenaskočí.
Pečeme při 150 °C asi 10 minut. Po částečném vychladnutí vyklápíme. Výborné je toto cukroví, když místo kokosové moučky dáme stejný poměr mletých vlašských ořechů. Vychladlé těsto můžeme máčet v čokoládové polevě, ale není to nutné.
Za recepty děkujeme čtenářce s přezdívkou hella. Děkujeme!
17.12.2009 Rubrika: | Komentářů 1 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Čtyři recepty na vánoční cukroví
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Dělám něco hodně podobného jakou jsou ty ořechové mušličky, jen místo kakaa tam dávám citronovou kůru a říkáme tomu škeble, případně žabí tlamy