Tvarohová štola s rozinkami
Potřebujete: 150 g rozinek, 100 g kandované citronové kůry, 250 g másla nebo tuku, 500 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva,1 vanilkový cukr, 325 g moučkového cukru, 2 vejce, 250 g tvarohu, 1 lžíci rumu, 125 g nasekaných mandlí, špetku soli
Postup: Na vále zpracujeme těsto, vytvarujeme do tvaru štoly a necháme 30 minut odležet. Během pečení potíráme rozpuštěným máslem a sypeme moučkovým cukrem. Poslední dvě operace opakujeme 4x. Pečeme asi hodinu.
Za vánoční recept děkujeme čtenářce s přezdívkou Also.
10.12.2010 Rubrika: Cukroví | Komentářů 13 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Související odkazy:
Diskuse ke článku - Tvarohová štola s rozinkami
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Sugar: není nutný, už jsme ji jedli i po upečení, ale uležený ořechy jsou uležený ořechy. po procukrování ji zabalím do alobalu a do igelitu a leží tam pěkně do vánoc...je vynikající
Ferdas: a musi se ta tvoje stola nejak ulezet nebo se muze dlabat hned po vychladnuti?
Linda: taky nemam tvaroh, planuju tam vrazit riccota cheese - vyzkouseno na kolacich a v buchtach, tak snad se osvedci i tady
Ferdas: jo peču tuto a je výborná
nedávám kandovaný, místo toho dám víc ořechů a Hery jen kousek, zbytek máslo
já mám jiný recept, ale je opravdu vynikající. právě ji peču...
Tvarohová štola
Ingredience
370 g hladké mouky, 120 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1,5 prášku do pečiva, 150 g másla nebo hery, 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 1 lžíce rumu, hrst nasekaných ořechů, hrst rozinek, hrst kandovaného nebo sušeného ovoce (větší kousky posekat)
na povrch: kousek másla, moučkový cukr
Postup
Na vále promícháme mouku s práškem do pečiva a oběma druhy cukru. Uprostřed vyhloubíme důlek. Kolem něho rovnoměrně rozmístíme kousky tvarohu a změklého tuku. Do důlku rozklepneme vejce a přidáme lžíci rumu. Rukama zpracujeme vláčné těsto. Do těsta zapracujeme ořechy, rozinky a ovoce. Rozválíme na obdélník o něco menší než plech. Pomyslně rozdělíme podélně na třetiny. Jednu krajní třetinu přehneme dovnitř a přes ni do protivky přehneme druhou krajní třetinu. Štolu přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a vložíme do trouby vyhřáté na 170 - 180°C. Pečeme dorůžova asi 40 - 45 minut. Pokud je štola na povrchu nahnědlá a uvnitř ještě syrová, přikryjeme ji alobalem. Jestli je upečená, zjistíme špejlí. Horkou hned po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem a hustě pocukrujeme moučkovým cukrem.
Vypadá to zajímavě,mám ráda pečivo s tvarohem.Sice jsem ještě štolu nepekla,ale asi to zkusím.Mňam mňam..
Linda: A peču tak na 180C v horkovzdušný a asi hoďku....
Linda: kandovanou kůru nedávám,páč mi nechutná...
A tvaroh dávám ve vaniččce...tak se musí dát víc mouky,ale nevadí to...a tvar drží,dávám ji do pekáče...je toho docela dost...
Už jsem jich pár pekla a ochutnala,ale s tvarohem je opravdu nejlepší....
já ji teda potírám až po upečení, horkou a opakuju tak 3-4x.
anitech: to más pravdu to me nenapadlo. tak to vrazím do hlebíckové formy (myslím srncí hrbet)
anitech: to más pravdu to me nenapadlo. tak to vrazím do hlebíckové formy (myslím srncí hrbet)
Linda: mělo by to držet tvar což se ti asi s jogurtem nezadaří ani s tou zakysanou smetanou. Budeš to mít tekutější a když přidáš mouku tak to zase chuťově nebude ono.
To vypadá zajímave, sice nemám tvaroh, ale soupnu do toho jogurt nebo creme fraiche. A kandovanou citronovou kuru tu asi taky nesplasím , tak muzu dát trosku obyc kury a trosku kandovanýho ovoce - omlouvám se autorce.
Ale zajímalo by me - to se pece na plechu a drzí tvar a nebo ve forme napr. na srncí hrbet? A na kolik stupnu? Tipla bych to nekde mezi 160-180, ale radsi se ptám