Vánoční vláčný perník
Potřebujete: 500 g polohrubé mouky, 500 g kvalitního medu, 100 g másla, 30 g krystalového cukru, 250 ml mléka, 1 kávovou lžičku sody, 2-3 PL lžíce loupaných plátkovaných mandlí, 1/2 kávové lžičky mletého zázvoru, 1/2 lžičky mleté skořice, 1 PL anýzového likéru, 1/2 kávové lžičky soli
Postup: Předehřejte troubu na 150-160 °C. V kastrolu ohřejte mléko (nevařte). Pak mimo plamen přidejte med a nechte jej zcela rozpustit. Přidejte máslo, pokud se již teplem máslo nerozpouští, dejte na velmi mírný plamen. Míchejte, případné hrudky rozmělněte. Ve větší míse smíchejte mouku, krystalový cukr, sodu, koření, sůl a likér. Přidejte medovou směs. Dobře rozmíchejte a případné hrudky opět rozmělněte. Formu (může se vejít i do dvou) vymažte máslem a vysypejte moukou. Těsto vlijte do výše 2/3, rozhrňte ke stranám, posypejte mandlemi a uprostřed udělejte dlouhý mělký "řez". Dejte péct asi na 60-80 minut. Špejlí zkontrolujte propečenost (těsto se nesmí lepit na špejli) a okraje moučníku se musí odtahovat od okrajů formy.
21.12.2010 Rubrika: Cukroví | Komentářů 1 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,8/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Související odkazy:
Diskuse ke článku - Vánoční vláčný perník
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.při ceně medu bych neznámý perník neriskovala, ale spolehlivá klasika je Točený perník, myslím, že je i tady na receptech, stačí si zadat vyhledávání.