Reklama:

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Recepty na vánoční cukroví bohaté na vápník

Recepty na vánoční cukroví bohaté na vápník

Ani při osteoporóze se nemusíte vzdávat oblíbeného vánočního cukroví. Jen si vybírejte takové, které pro vás bude dobrým zdrojem vápníku. Takové vám nabízíme právě zde.

Makové rohlíčky

Suroviny:
200 g hladké mouky, špetka soli, špetka mleté skořice, 1 balíček vanilkového nebo karamelového pudinku, 200 g másla nebo tuku, 50 g mletého máku, 50 g moučkového cukru, 3 žloutky, 1 lžíce mléka
Na ozdobu:
čokoládová poleva, barevné hoblinky či cukrové perličky (případně vanilkový cukr)

Postup:
Mouku, sůl, skořici, pudink a máslo spojíme v hladké těsto. Přidáme mák, cukr, vejce a mléko, dobře propracujeme a dáme na půl hodiny do chladu odležet. Potom z těsta vyválíme plát a formičkou z něho vykrajujeme rohlíčky, které klademe na pečicím papírem vyložený plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Vychladlé rohlíčky poléváme čokoládou a zdobíme perličkami či barevnými hoblinkami (nebo jednoduše obalujeme ve vanilkovém cukru).

Zdroj vápníku: mák

 

Tvarohové polštářky

Suroviny:
250 g polohrubé mouky, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, špetka soli, 250 g měkkého tučného tvarohu, 3 lžíce olivového oleje, trochu oleje na potření těsta, tuk na vymazání plechu, moučkový a vanilkový cukr na obalení

Postup:
Mouku smícháme s práškem do pečiva, prosejeme a osolíme. Přidáme měkký tvaroh a olej a vypracujeme vláčnécukroví těsto. Dáme do chladu a necháme nejméně hodinu odležet. Během této doby těsto postupně třikrát na vále trochu rozválíme. Plát potřeme olejem, složíme do „obálky“ a uložíme zpět do lednice. Z hodinu i déle odpočinutého těsta vyválíme plát silný asi 4 mm. Rádýlkem pokrájíme na malé čtverečky přibližně 3×3 cm velké. Přeneseme je na tukem vymazaný plech a v hodně vyhřáté troubě upečeme. Ještě horké polštářky obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Zdroj vápníku: tvaroh

 

Mandlové hrudky

Suroviny:
100 g másla, 70 g moučkového cukru, 1 vejce, 70 g mletých neloupaných mandlí, 1/4 balíčku vanilkového cukru, 140 g hladké mouky,
tuk na vymazání plechu, hrubá mouka na vysypání plechu, marmeláda, moučkový a vanilkový cukr na posypání

Postup:
Změklé máslo napěníme s moučkovým cukrem pomocí mixéru, poté přidáme vejce a vše našleháme. Přidáme namleté mandle, vanilkový cukr, prosátou mouku a dobře promícháme. Lžící tvoříme hromádky. Ty pokládáme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Obráceným koncem vařečky v hrudkách uděláme důlky a hrudky pečeme v mírně vyhřáté troubě při 150 °C. Vychladlé hrudky pocukrujeme a důlky v nich naplníme marmeládou.

Zdroj vápníku: mandle

 

(jan)

Zdroj: www.ulekare.cz

Převzatý článek


19.12.2011   Rubrika: Cukroví   |   Komentářů 14   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Recepty na vánoční cukroví bohaté na vápník

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
le322
le322 - 19.12.2011 22:21

Zdravím, plánuji letos vyzkoušet, je prý výborná, uvidím.
medová roládasmajlik - 83

50 dkg dětských piškotů (nebo perníkových drobečků) rozmačkáme (pozor - přesít)
10 dkg mouč. cukru
3 lžíce kakaa
2 lžíce medu
vanilk.cukr
podle potřeby vařená černá káva, trochu rumu
Toto vše smícháme a černou kávu přidáme tak, aby jsme získali tvárnou hmotu.
Rozdělíme na 2 stejné díly a na pocukrovaném prkénku rozválíme na placky, které potřeme připravenou náplní.
Stočíme do rolád a zabalíme do alobalu. Necháme v ledničce ztuhnout do druhého dne. Druhý den polijeme čokolodávou polevou a po zaschnutí uložíme do alobalu a zpět do ledničky. Vydrží dlouho ale u nás dlouho nevydrží. Krájíme vždy tolik kolik potřebujeme. Z uvedeného množství vytvoříme 2 rolády cca 25 cm dlouhé.
Náplň: 10 dkg másla, 5 dkg medu, 5 dkg kokosové moučky, 3 dkg mouč.cukru, vanilkový cukr. Vše smícháme a třeme do pěny.

 
orinka
orinka - 19.12.2011 12:51

Kadla: to máš fuk, do čeho nebo na co to dáš. Ve formě to bude držet tvar a když to natáhneš na plech na pečící papír, máš zas řezy.

 
LenkaT
LenkaT - 19.12.2011 12:48

Kadla: zkus, je to dobré.

 
Kadla
Kadla - 19.12.2011 12:43

LenkaT: Tak já to asi zkusím. Bude to trochu netradiční bábovka smajlik - 16. Ve čtvrtek čekám hosty, tak jim to naservíruju..

 
LenkaT
LenkaT - 19.12.2011 12:39

Kadla: ze 7 bílků to bude dost i do bábovkové formy

 
Juana
Juana - 19.12.2011 11:40

Kadla: mně se letos konečně kokosky povedly, asi právě proto, že bílků jsem moc neměla a ta hmota byla pěkně hustá, musela jsem to tvarovat ručně, jak to bylo tuhé. Paradoxně právě proto jsou kokosky přímo ukázkové, pěkně drží tvar

 
sharon
sharon - 19.12.2011 11:31

Kadla: tak to nevím, to jsem nikdy nezkoušela, já mám formy 4 , klidně bych půjčila, ale jaksmajlik - 68, u nás chlebíček frčí , 2 dcera 2 my...smajlik - 68ale dělám jiný recept.......tak to zkus a uvidíš......

 
Kadla
Kadla - 19.12.2011 11:06

sharon: Hm, žádnou, Chlebíček nepeču. Možná bych to mohla nalít do bábovkové formy... Otázka je, jestli by toho nebylo málo.. Možná bych mohla množství úměrně zvětšit..

 
sharon
sharon - 19.12.2011 10:23

Kadla: myslím, že do chlebíčkové formy......na srnčí hřbet, je rovná a je se žlábkama, nevím jakou máš........

 
Kadla
Kadla - 19.12.2011 9:46

A jakou formu to pak má mít? To se do něčeho naleje a upeče? Nebo se to uhňácá do nějakého tvaru a dá na plech?

 
jarka12
jarka12 - 19.12.2011 9:43

bílkový chlebíček: 4 bílky/sníh/, 90 g cukru, 90 g polohr.mouky, 40 g rozpušt.másla, 30 g mandlí, 30 g nastrouh.čokolády, 30 g rozinek, 30 g kand.ovoce

 
Kadla
Kadla - 19.12.2011 9:35

Holky, neznáte nějaký dobrý recept na zpracování bílků (mám jich asi 7), co mi zbyly? Jednou jsem zkoušela kokosky, ale ty se mi roztekly... Do těch už se mi nechce pouštět.

 
orinka
orinka - 19.12.2011 6:22

to jsou dobré recepty, jen malá připomínka k poslednímu - kvůli takové trošince bych určitě nematlala mixér, jde to docela dobře udělat ručně.

 
Eva 67
Eva 67 - 19.12.2011 0:24

smajlik - 74recepty vypadají býti nenáročné,cenově dostupné..no nebudu dlouho přemýšlet a váhatsmajlik - 21nakoupím a upečusmajlik - 3

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 80379.
    Archiv anket.