Recepty na vánoční cukroví bohaté na vápník
Ani při osteoporóze se nemusíte vzdávat oblíbeného vánočního cukroví. Jen si vybírejte takové, které pro vás bude dobrým zdrojem vápníku. Takové vám nabízíme právě zde.
Makové rohlíčky
Suroviny:
200 g hladké mouky, špetka soli, špetka mleté skořice, 1 balíček vanilkového nebo karamelového pudinku, 200 g másla nebo tuku, 50 g mletého máku, 50 g moučkového cukru, 3 žloutky, 1 lžíce mléka
Na ozdobu:
čokoládová poleva, barevné hoblinky či cukrové perličky (případně vanilkový cukr)
Postup:
Mouku, sůl, skořici, pudink a máslo spojíme v hladké těsto. Přidáme mák, cukr, vejce a mléko, dobře propracujeme a dáme na půl hodiny do chladu odležet. Potom z těsta vyválíme plát a formičkou z něho vykrajujeme rohlíčky, které klademe na pečicím papírem vyložený plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Vychladlé rohlíčky poléváme čokoládou a zdobíme perličkami či barevnými hoblinkami (nebo jednoduše obalujeme ve vanilkovém cukru).
Zdroj vápníku: mák
Tvarohové polštářky
Suroviny:
250 g polohrubé mouky, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, špetka soli, 250 g měkkého tučného tvarohu, 3 lžíce olivového oleje, trochu oleje na potření těsta, tuk na vymazání plechu, moučkový a vanilkový cukr na obalení
Postup:
Mouku smícháme s práškem do pečiva, prosejeme a osolíme. Přidáme měkký tvaroh a olej a vypracujeme vláčné těsto. Dáme do chladu a necháme nejméně hodinu odležet. Během této doby těsto postupně třikrát na vále trochu rozválíme. Plát potřeme olejem, složíme do „obálky“ a uložíme zpět do lednice. Z hodinu i déle odpočinutého těsta vyválíme plát silný asi 4 mm. Rádýlkem pokrájíme na malé čtverečky přibližně 3×3 cm velké. Přeneseme je na tukem vymazaný plech a v hodně vyhřáté troubě upečeme. Ještě horké polštářky obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Zdroj vápníku: tvaroh
Mandlové hrudky
Suroviny:
100 g másla, 70 g moučkového cukru, 1 vejce, 70 g mletých neloupaných mandlí, 1/4 balíčku vanilkového cukru, 140 g hladké mouky,
tuk na vymazání plechu, hrubá mouka na vysypání plechu, marmeláda, moučkový a vanilkový cukr na posypání
Postup:
Změklé máslo napěníme s moučkovým cukrem pomocí mixéru, poté přidáme vejce a vše našleháme. Přidáme namleté mandle, vanilkový cukr, prosátou mouku a dobře promícháme. Lžící tvoříme hromádky. Ty pokládáme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Obráceným koncem vařečky v hrudkách uděláme důlky a hrudky pečeme v mírně vyhřáté troubě při 150 °C. Vychladlé hrudky pocukrujeme a důlky v nich naplníme marmeládou.
Zdroj vápníku: mandle
(jan)
Zdroj: www.ulekare.cz
19.12.2011 Rubrika: Cukroví | Komentářů 14 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Recepty na vánoční cukroví bohaté na vápník
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Zdravím, plánuji letos vyzkoušet, je prý výborná, uvidím.
medová roláda
50 dkg dětských piškotů (nebo perníkových drobečků) rozmačkáme (pozor - přesít)
10 dkg mouč. cukru
3 lžíce kakaa
2 lžíce medu
vanilk.cukr
podle potřeby vařená černá káva, trochu rumu
Toto vše smícháme a černou kávu přidáme tak, aby jsme získali tvárnou hmotu.
Rozdělíme na 2 stejné díly a na pocukrovaném prkénku rozválíme na placky, které potřeme připravenou náplní.
Stočíme do rolád a zabalíme do alobalu. Necháme v ledničce ztuhnout do druhého dne. Druhý den polijeme čokolodávou polevou a po zaschnutí uložíme do alobalu a zpět do ledničky. Vydrží dlouho ale u nás dlouho nevydrží. Krájíme vždy tolik kolik potřebujeme. Z uvedeného množství vytvoříme 2 rolády cca 25 cm dlouhé.
Náplň: 10 dkg másla, 5 dkg medu, 5 dkg kokosové moučky, 3 dkg mouč.cukru, vanilkový cukr. Vše smícháme a třeme do pěny.
Kadla: to máš fuk, do čeho nebo na co to dáš. Ve formě to bude držet tvar a když to natáhneš na plech na pečící papír, máš zas řezy.
Kadla: zkus, je to dobré.
LenkaT: Tak já to asi zkusím. Bude to trochu netradiční bábovka . Ve čtvrtek čekám hosty, tak jim to naservíruju..
Kadla: ze 7 bílků to bude dost i do bábovkové formy
Kadla: mně se letos konečně kokosky povedly, asi právě proto, že bílků jsem moc neměla a ta hmota byla pěkně hustá, musela jsem to tvarovat ručně, jak to bylo tuhé. Paradoxně právě proto jsou kokosky přímo ukázkové, pěkně drží tvar
Kadla: tak to nevím, to jsem nikdy nezkoušela, já mám formy 4 , klidně bych půjčila, ale jak, u nás chlebíček frčí , 2 dcera 2 my...ale dělám jiný recept.......tak to zkus a uvidíš......
sharon: Hm, žádnou, Chlebíček nepeču. Možná bych to mohla nalít do bábovkové formy... Otázka je, jestli by toho nebylo málo.. Možná bych mohla množství úměrně zvětšit..
Kadla: myslím, že do chlebíčkové formy......na srnčí hřbet, je rovná a je se žlábkama, nevím jakou máš........
A jakou formu to pak má mít? To se do něčeho naleje a upeče? Nebo se to uhňácá do nějakého tvaru a dá na plech?
bílkový chlebíček: 4 bílky/sníh/, 90 g cukru, 90 g polohr.mouky, 40 g rozpušt.másla, 30 g mandlí, 30 g nastrouh.čokolády, 30 g rozinek, 30 g kand.ovoce
Holky, neznáte nějaký dobrý recept na zpracování bílků (mám jich asi 7), co mi zbyly? Jednou jsem zkoušela kokosky, ale ty se mi roztekly... Do těch už se mi nechce pouštět.
to jsou dobré recepty, jen malá připomínka k poslednímu - kvůli takové trošince bych určitě nematlala mixér, jde to docela dobře udělat ručně.
recepty vypadají býti nenáročné,cenově dostupné..no nebudu dlouho přemýšlet a váhatnakoupím a upeču