Mazanec drobivý
.jpg)
Potřebujete: 1/2 kg hladké mouky, 1/2 kg polohrubé mouky, 30 dkg másla, 20 dkg práškového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, citronovou kůru, 3 dkg kvasnic, 5 žloutků, sůl, mléko, 5 dkg mandlí, 5 dkg rozinek
Postup: V hrnečku vlažného a oslazeného mléka necháme vykynout kvasnice. Mezitím do mísy vsypeme mouky, práškový cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, přidáme rozdrobené máslo. Do vykynutých kvasnic rozmícháme 5 žloutků s trochou mléka a nalijeme do moučné směsi. Vypracujeme tužší těsto. Pak přidáme 5 dkg loupaných a krájených mandlí a 5 dkg rozinek. Dobře propracované těsto necháme asi hodinu až hodinu a půl kynout. Vykynuté těsto poté trochu vyválíme v mouce, utvoříme z něho bochánek, dáme na plech pomazaný máslem a necháme ještě půl hodiny kynout. Před pečením povrch bochánku potřeme rozšlehaným vejcem a posázíme loupanými mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě tři čtvrtě hodiny.
Tradiční recept pochází z knihy Zlatá kuchařka s rozpočty, A. Kejřová, M. Kuchařová, Hradec Králové 1947
19.3.2008 Rubrika: | Komentářů 4 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Mazanec drobivý
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
prosím všechny slečny i paní, kdyby jste našly doma tuto Zlatou kuchařku s rozpočty a nepostrádaly jí, byla bych velmi šťastná když mi jí prodáte.. Sháním jí už několik měsíců, ale nikdo jí nemá...

to je ale hodně nákladný mazanec, já si dělám raději sušší a pak namažu máslem a jak je psáno níže, horké kakaoto je mňamka, opravdová sváteční snídaně

orinka: a s máslem a horkým kakaem k tomu
na mazanci se před upečením má nahoře nastřihnout kříž, pak je to teprve pravé velikonoční