„Pajerské“ svatební koláče
.jpg)
Potřebujete: Těsto: 75 dkg hladké mouky, 25 dkg polohrubé mouky, 20 dkg cukru, 20 dkg másla, 3 dkg sádla, 4 vejce, 4 žloutky, 8 dkg kvasnic, ½ šlehačky. Náplň: ½ šlehačky, tvaroh, cukr, žloutek, pudink, rozinky, trochu skořice.
Postup: ze surovin na těsto vypracujeme klasické kynuté těsto. Připravíme náplň. Kousek těsta vyválíme do tvaru čtverce, nádivku dáme do středu. Kraje v rozích nařízneme a přehneme tak, aby z každé strany utvořily asi 3-4cm okraje.
Tvarohová náplň je tedy vidět ve středu čtvercového koláče, ohraničená z každé strany okrajem z těsta. Posypeme drobenkou a perníkem, hojně pokapeme máslem.
Velikost koláče: 15-25 cm.
Za recept děkujeme Muzeu Vysočiny v Jihlavě.
4.4.2008 Rubrika: | Komentářů 11 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - „Pajerské“ svatební koláče
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
já dělám senzační koláčky- i na velké koláče- když se ubere cukr je z toho těsto na pizzu.
1/2 kg hladké mouky, špetka soli, 2 pol. lžíce cukru , 1 dcl oleje a kvásek ( 1/4 lt mléka, 1 čaj. lžičku cukru a 1 kostka droždí. )
Vše se zpracuje, nechá 1/2 hodinky v teple a dělají se koláčky.
Těsto na malá kolečka, naplnit, udělat takový uzlíček, ten se namočí v rozšlehaném vejci a pak ve žmolence a otočí se na plech konci uzlíku dolů. Lehce se udělá důlek a do něj - oříšek, ovoce - co chcete. Peče se zprudka cca 10 minut.
JSOU SENZAČNÍ !!! POKUD NĚKDO CHCE OZVĚTE SE upřesním !!
.gif)
orinka: to musí být jedna mastná koule,ale asi zase vydrží to pečivo dlouho.Když se schová
evica: taky si myslím, protože můj recept na koláče bez kynutí má na půl kila mouky 25 Dg tuku a ještě 8 lžic oleje. Ale toto dnešní těsto vypadá moc dobře!

orinka: ale jsou,ale už si zvykly,na lepší.Já myslím,že napřed nakynout
evica: a na co pekárna? Vlastní ruce nejsou? Vždyť to nic není, uhňácat těsto. Spíš bych ráda věděla, jestli se tohle těsto nechává vykynout anebo se z něj pracuje okamžitě.

hancze: já myslí,že to můžeš zabalit ,jak se ti chce-Ale s kila mouky,to asi pekárna neutáhne
.gif)
to zni hezky ale jako nezdatne pekarce by se mi libil nejakej obrazek....nejak jsem to plneni uplne nepochopila

Bridgetj: Tak to bude asi nejlěpší.

evica: No, já jen, že doma sádlo nevedeme, páč ho nejíme. Jedině, že bych tam kapla trochu oleje. Anebo ten recept nenápadně předhodím skorotchýni. Ta je na takové koláče expert a doma sádlo mají

Bridgetj: Kdybys tam nedala to sádlo,tak by ty koláče byly suché..A se sádlem jsou nejlepší,je to jenom kousíček

Jenom, že se tak blbě ptám, ta půlka šlehačky je asi kolik (to je ta z kelímku) ?? A musí tam být to sádlo??