Chalva
.jpg)
Potřebujete: 120 g másla, 180 g cukru, 60 g hladké mouky, 150 g krupice, 80 g strouhaného kokosu, 180 ml mléka, lžičku prášku do pečiva, sáček vanilkového cukru a celé mandle (na zdobení). Na sirup: 120 g cukru, lžíci citronové šťávy, 150 ml vody
Postup: Těsto připravíme z rozpuštěného másla, do kterého přidáme cukr, mouku, krupici, prášek do pečiva, kokos, mléko a vanilkový cukr. Vše dobře promícháme. Těstíčko pak nalijeme v tenké vrstvě na plech a necháme péct asi 40 minut, než povrch zezlátne. Na sirup svaříme cukr, lžíci citronové šťávy a 150 ml vody. Vaříme na mírném plameni asi osm minut, až sirup zhoustne. Poté ho necháme vychladit. Hotový plát necháme na plechu také vychladnout, nakrájíme ho na kostky a vydatně polijeme sirupem. Na každou kostku položíme jednu loupanou mandli.
"Je to hříšně dobré," píše čtenářka Radka, "a výborné na nervy." Děkujeme za recept.
18.4.2008 Rubrika: | Komentářů 18 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Chalva
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky..jpg)
Ota: Jj, jedla jsem ji vloni v Chorvatsku

.jpg)
anitech: tohle rozhodně není ani baklava , ta je vysoká, vrstvená z plátků těsta, neobsahuje kokos, obsahuje buď pistácie, vlašské ořechy nebo mandle
.jpg)
Já myslela, že chalva je ze sezamu

Existují taky recepty na krupicovou chalvu, je to v podstatě opražená sladká krupice zalitá vodou a může být doplněná různými příchutěmi. Není to vůbec špatný. Dá se to najít jak v arabské, tak v indické kuchyni.
Možná slovo chalva původně znamenalo něco jiného než to, co si po tím představujeme my.
chalva je ze sezamu, ne? Já si kupuju Chalvu ve Zdravé výživě nebo i v Lidlu mají docela dobrou.

ijaku: souhlas
.jpg)
Buharská chalva jsou to lisovaná sezamová nebo slunečnicová semínka. Toto né

závěrem: vraž do toho deset vajec a je z toho chalva

Ještě několik poznámek: Obměnu horkého máslového bhang lze připravit také bez alkoholu. Jeho síla bude shodná s receptem, v němž se alkohol používá, jenom bude o něco déle trvat, než se aktivní látky asimilují do těla. Rozmělněný hašiš nebo charas je možné smíchat s tahini (pastou ze sezamových semínek). Ze směsi se pak dá podle běžných receptů připravit chalva.
...a už su z teho

Chalva se sušeným či kandovaným ovocem
Lze použít rozinky, švestky, meruňky, papáju, fíky i kousíčky sušeného ananasu. Je lepší mírně kyselejší ovoce, nepříliš proslazované. Všechno ovoce ale musíme nadrobno nakrájet.
Kakaová chalva
Pokud chceme chalvu méně sladší, přímícháme do základního těstíčka několik lžic pravého kakaa. Nezapracováváme jej úplně, jen mírně promícháme, abychom vytvořili mozaiku.
Přimíchat můžeme i sušené mléko, kousky čokolády, vanilkový prášek, esenciální aroma. Jednoduše vše, co nám chutná. Vyplatí se kombinovat.
Chalvu necháme pouze vychladit
Přimícháním oříšků, ovoce a jiných surovin máme hotovo. Domácí chalvu už necháme pouze vychladit, aby pořádně zatuhla - bude stačit zhruba hodina v lednici. Předem si z hmoty můžeme vytvarovat kuličky, hrubší tyčinky, apod.


Základní recept na výrobu chalvy
Ingredience
1 šálek sezamových semínek, 3 lžíce medu
Podle chuti rozinky, vlašské ořechy, pistácie, kandované ovoce, sušené ovoce, esence ...
Postup
Sezamová semínka opražíme nasucho do světlehnědého zabarvení, necháme je vychladnout a poté je rozemeleme na mlýnku, třeba kávovém. Vyrobíme si tak sezamovou pastu. K semínkům přidáme med nebo melasu. Hmotu zpracováváme stěrkou, připomíná husté tukové těsto. Takto si připravíme těsto bez dalších přísad, kterými obměňujeme chuť chalvy.
Oříšková a mandlová chalva
Přidávat můžeme sekané oříšky (vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, para ořechy, pistácie). Oříšky naloupeme, nasekáme na drobné kousky a přimícháme do základní hmoty.

Chalva
Na tento dezert si připravíme 120 gramů másla, 180 gramů cukru, 60 gramů hladké mouky, 150 gramů krupice, 80 gramů strouhaného kokosu, 180 ml mléka, lžičku prášku do pečiva, sáček vanilkového cukru a celé mandle (na zdobení).
Na sirup svaříme 120 gramů cukru, lžíci citrónové šťávy a 150 ml vody (vše na mírném plameni vaříme asi osm minut, až sirup zhoustne, poté ho necháme vychladit).
Těsto připravíme z rozpuštěného másla, do kterého přidáme cukr, mouku, krupici, prášek do pečiva, kokos, mléko a vanilkový cukr a vše dobře promícháme. Těstíčko pak nalijeme v tenké vrstvě na plech a necháme péct asi 40 minut, než povrch zezlátne. Hotový plát necháme na plechu vychladnout, nakrájíme na kostky a vydatně polijeme sirupem. Do každé kostky dáme nahoru jednu loupanou mandli.
Autor: Karin Stružková

ne ne chalva mi nechutná ani koupená samotná,ale jinak jiným toto může chutnat,každopádně je to originální recept

Tak s tímhle se piplat nebudu.
anitech: Kamarádka mi dovezla jednou z Bulharska chalvu v plehovce a byla vynikající. Jináč jednou jsem si koupila chalvu v obchodě, ale byl to hnus, velebnosti.

Tohle a chalva? nekde se asi vloudila chybicka

nechci rejpat hnedle jako první, ale chalva je podle mě něco úplně jiného. Tohleto rozmočené sirupem mi připomíná něco, čemu se říká baklava.