Velikonoční mazance

Potřebujete: 3/4 kg polohrubé mouky + 2 hrsti hladké, 1 vejce, 2 žloutky, sůl, 3 lžíce cukru krupice, 1/2 rozpuštěné hery nebo másla, strouhanou citronovou kůru, rozinky, vanilkový cukr; na kvásek: 1/4 l vlažného mléka,1 kostku droždí + lžíci cukru
Postup: Uděláme kvásek, v míse smícháme ingredience a spolu s kváskem vymísíme tužší těsto spolu s rozinkami. Necháme na teplém místě kynout, přemísíme a znovu necháme kynout, rozdělíme na dvě poloviny. Utvoříme tvar mazance, nahoře nůžkami nastřihneme do tvaru kříže, potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme posypat lupínky z mandlí. Uložíme na plech na pečicí papír a pomalu pečeme asi 3/4 hodiny. Stupeň propečenosti zkusíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit. Hotové pocukrujeme.
"Já mazanců každým rokem peču 6 kousků spolu s beránky," píše čtenářka sharon. Děkujeme a spolu s ní přejeme veselé Velikonoce.
10.4.2009 Rubrika: | Komentářů 10 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Velikonoční mazance
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Almega: Taky jsem koupila v Kauflandu, ale do velikonoc to děcka stihla sníst, tak jsem nakonec i pekla.

teda ženy vy jste nejen šťastné,ale taky pilné-já nic nepeču,koupila jsem v Kauflandu,a musí stačit...
už jsem taky hladila domácí pekárnu a říkala jí, že hned jak se vrátím ze zahrádky, tak se holka nezastaví

sharon: ještě nikdy nebyly u doktorka, viď?
.gif)
pečte holky mazance.....jsou zdravé
já letos upeču ze stejného těsta i suky, kousek těsta ušoulám do válečku, přehnu na poloviny , nahoře přidržím a oba konce stočím...potřu vajíčkem a na pečícím papíru upeču.....

LenkaT: tak aspoˇmůžete dělat máčenky do kafe
.jpg)
Správnej mazanec musí "zvonit". Taky peču podobný recept a už před měsícem se rodina ubezpečovala jestli budou letos mazance
.jpg)
mňam - na mazanec už se těším
.gif)
taky peču mazanec a na vánoce vánočku. Včera už mi zrovna syn připomínal, že mám péct mazanec, abych "náhodou" nezapomněla. Recept mám skoro stejný a peču podle něj už několik let.

peču taky každý rok, mám podobný recept, na 1/2 kg mouky. Letos se mě ale povedly tvrdý, špatně to vykynulo, potvora