Domácí kynuté buchty

Potřebujete: 250 ml vlažného mléka, 150 g rozpuštěného másla, 2 žloutky, 1 lžíci citronové štávy, 500 g hladké mouky, 50 g cukru, 1 vanilkový cukr, trochu strouhané citronové kůry, špetku soli, 1 lžičku sušeného droždí.
Postup: připravíme si kvásek z vlahého mléka, lžičky droždí, mouky a cukru, necháme vykynout. Pak přidáme další přísady, mouku, 2 žloutky, citronovou kůru, máslo, sůl, vanilkový cukr, citronovou štávu. Těsto důkladně zpracujeme, na teplém místě necháme vykynout, tvoříme malé bochánky. Z nich si uděláme placičky, které plníme například povidly, a zabalíme. Dáme na vymazaný plech, potřeme bílkem, necháme ještě deset minut kynout, a dáme péci do předehřáté trouby. Buchty jsou upečené, když mají nahnědlou kůrku.
Za recept děkujeme čtenářce Karolíně.
3.6.2009 Rubrika: | Komentářů 14 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Domácí kynuté buchty
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Jahodové, malinové, povidlové, všechny mňam
moje babička taky mastí sádlem a má je
sharon: ježíš nedělej chutě
manža už mě říkal kdy má koupit tvarohna koláče

Linda: Můžeš je mastit i olejem když dáváš ty buchty do pekáčku ale nesmíš mít moc řídkou náplň a udělat kuličku jako když děláš plněné knedlíky ale ten konec dát na dno pekáčku , nechci dělat chytrou a pořádně vyhřátou troubu já nechávám chvíli na plno a po asi 5 min. snížím na 180 stucnů a záleží na troubě jak ti peče asi 20 min pak už hlídám, držím palce ale s máslem nemám zkušenost
.gif)
googlik: toš dojeď.......já mám droždí v lednici na dveřích, ale to kostkované......a super, teď dělávám koláče co kynou v lednici...mňm! Ty převalované...
Linda: já suš. droždí používám a teda nikdy by mě nenapadlo dávat do ledničky.reaguji teda na výrobce.v prodejně to taky kupuju mezi VC a PDP.
sharon: asi dojedem k vám na víkend.buchty,tiramisu,.....
.gif)
Linda: já v pekárně nepeču, nemísím......na to mám ruce a troubu...a buchet jsem už napekla hafo....nevím kde děláš chybu
.jpg)
Linda: nebylo by to někde k vidění na youtube ?
.jpg)
sharon: mastím rozpusteným máslem, ale slepí se vyteklou náplní
A k drozdí: pokud pecu v pekárne pres noc (cerstvé k snídani) tak dávám navrch mouky susené drozdí tak 1-1,5lzicky na pul kila mouky, pokud pecu hned dávám cerstvé drozdí na dno pekárny, posypu cukrem a solí, nechám rozpustit a pridám ostatní ingredience a oba zpusoby se darí. Se suseným drozdím jsem mela problémy dokud jsem ho (dle návodu výrobce a prodejny) uskladnovala v lednicce, pak mi nejaká dobrá duse na internetu poradila uskladnovat ve skrínce jako korení a od té doby pecu bez problému
.gif)
Linda: ty buchty když skládáš do pekáče, musíš je pomastit kolem dokola, já je mažu rozpuštěným sádlem......pak se ti neslepí!

já teda klidně sušené používám. na půl kila mouky lžičku a půl. přijde mi, že to není ani tak cítit kvasnicema.
.jpg)
Buchty miluji, ale neumím je. At mám sebevyzkousenejsí recept vzdycky se mi nápln vyleje a buchty jsou obvykle seshora pecené a zespoda "varené" v povidlech, vsechno je slepené dohromady a samotná buchta uprostred suchá. Jak ríkám hruza. Uz jsem se smírila s tím, ze buchty proste péct neumím. Mozná by pomohlo, kdybych nekoho videla jak to delá a pod dohledem si to sama vyzkousela, ale bohuzel nikoho takového neznám .

taky nemám dobré zkušenosti se sušenými kvasnicemi. na 1/2 kg mouky dávám celou kostku droždí, když mi těsto míchá pekárna, tak jen 1/2 kostky. A máslo lze nahradit 1,5 dcl oleje.
.gif)
Kynutých buchet jsem napekla už tuny, ale sušené droždí nepoužívám, jen kostky a dříve vážené...za 0.50haléřů !