Kynutá bábovka
.jpg)
Potřebujete: 25 dkg hladké mouky, 12,5 dkg másla, 5 dkg krystalového cukru, 80 ml mléka, 2 velká vejce, sáček sušeného droždí, plátkované mandle
Postup: Máslo nakrájejte na kousky a nechte změknout. Mouku prosijte do širší a vyšší mísy, přidejte krystalový cukr a špetku soli. Ohřejte mléko, aby bylo vlažné. V mouce s cukrem vytvořte důlek, mléko do něj vlijte a do něj vsypte sáček sušeného droždí. Nechte chvilku nabobtnat. Mezitím si rozklepněte vejce do hrnečku. Asi po pěti minutách, kdy by droždí mělo nabobtnat, přidejte do mísy vejce a kousky změklého másla. Zpracujte vařečkou v pružné těsto. Navlhčenou utěrkou přikryjte mísu a dejte na hodinu vykynout do teplého místa. Těsto má zdvojnásobit objem. Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte plátkovanými mandlemi, těsto rovnoměrně rozprostřete do formy a ještě nechte asi 30 minut nakynout. Troubu předehřejte na 200 °C a dejte péci na 35-40 minut. Až je povrch zlatavý a okraje se odtahují od formy, vyndejte z trouby, nechte vychladnout a pak vyklopte na mřížku.
Tip: podávejte s teplým kakaem
24.11.2009 Rubrika: | Komentářů 14 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Kynutá bábovka
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
čím jednodušší, tím "lepšejší", tak proč si komplikovat bábovku

dělávám ji plněnou mákem, jen s mandlema mě připadá dost suchá, ale možná je dobrá
Bridgetj: já dělám taky kynuté těsto nerada, ale pekárna to udělá za mě
LenkaT: ale mně se to furt zdá málo. Jak je kynuté těsto neslané, nemá žádnou chuť a je nijaké. Těsto má být sladké jen trošinku, ale na 1/2 kg mouky rovná kávová lžička soli. Dožene se to sladkou náplní a pocukrováním. A hlavně dobře omastit, zalít nahoře rozpuštěným tukem, vsákne se, krásně se to upeče a je to pak křehké a křupavé.

tak tohle pro mě není. Já a kynutý těsto nejsme moc kámoši

orinka: te´d jsem si vzpomněla, že jsem někde četla recept na buchtovou bábovku. Udělají se normální buchty z kynutého těsta s různými nápněmi (tvaroh, mák, povidla) a místo do pekáče se poskládají do bábovkové formy. Při krájení je to nádhera!!!Mńam

orinka: v ingrediencích sůl napsaná není, ale v postupu pak už ano,
"přidejte krystalový cukr a špetku soli."

dělávala ji moje babička, plněnou, mák smíchaný s povidlama. Já ještě nikdy, ale připomněla jsem si její chuť a vyzkouším

Bábovka
Pampeliška: do těsta bych to nedávala, nebyl by poznat, ale do těsta můžeš dát rozinky.
.jpg)
Na me je to pracný, ale hodit to vsechno do pekárny a nechat vypracovat testo, po vykynutí presoupnout do bábovkový formy a upéct... jo tak to uz je jiná. A navíc hladká mouka ... kdo ví mozná se rodina docká bábovky

taky ji dělám plněnou makem a nemá chybu

orinka - bezva nápad a musí to chutnat jako makový buchty, který miluju a je to jednodušší. Udělám to. Díky. A co myslíš, bylo by dobrý přidat někdy pro změnu mák do těsta místo náplně?
áááá! V těstě výrazně chybí sůl, na tohle množství půl kávové lžičky, jinak to nebude mít chuť.
Kynutá bábovka je bezva. A ještě lepší je, když se kynuté těsto na vále rukama rozplácne do obdélníku, pomaže makovou náplní, svine jako závin a takhle posadí do vymaštěné bábovkové formy. Nahoře ještě zalít rozpuštěným máslem, ať je to křupavé. Náplň může být i jiná, ale maková u mě vede.