Mazanec

Potřebujete: 400 g polohrubé mouky, 100 g másla, 70 g cukru, 20 g droždí, 2 dl mléka, 3 žloutky, 50 g rozinek, 50 g mandlových lupínků, 1 vanilkový cukr, špetka soli, vejce
Postup: Z mouky, másla, soli, cukru, droždí, mléka, vanilkového cukru a žloutků vypracujte těsto, vmíchejte rozinky a nechte na teplém místě asi hodinu kynout. Pak z těsta vytvarujte bochník a dejte ho na vymazaný plech a nechte ještě asi půl hodiny kynout. Povrch bochníku nakonec nakrojíme do kříže, potřeme vajíčkem, posypeme nasekanými mandlemi a upečeme.
2.4.2010 Rubrika: | Komentářů 32 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Mazanec
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Jak to čtu, tak taky upeču mazanec, ale těsto udělá Bětuška, kdo by se dělal s kváskem atd....
V pekárně je kynuté těsto nejlepší

Bridgetj: To susene drozdi davam taky (jine tu nesezenu), 2 1/2 polevkove lzice na 500g mouky. Postup stejny jako s jinym drozdim, mirne teple mleko, trochu cukru. Nechat stat a bubla to, jako kdyby melo vzteklinu. A navic nesmrdi. Buchty se povedou vzdycky. Zato kynuty knedlik... radsi ani nemluvit. At dam drozdi kolik chci, je to sebevrah, proste neplave a neplave. Ale to jsem asi jenom ja. Zkousela jsem hrnickove, co mi tu nekdo poradil a jsou fajn, Diiiiiiky holky
Krasne velikonoce

Bridgetj: mela sem ten stejnej komplex. vyrostla sem v presvedceni, ze kynuty testo je podobne slozity jako jaderna fuze. kazdopadne uz to jakztakz davam. akorat to delam trochu jinak nez se rika tady. drozdi (musi vonet-smrdet) nadrobim do misticky, pridam cukr a smicham na tekutou kasicku. pak pridam trochu mouky a trochu vody (mlika) ne moc teplyho. vetsinou se zadari. suseny drozdi me znervoznuje. nejak nikdy nevim, kolik ho kam dat.
sharon: rozinky vadit nebudou, když se dává na vepřeový nebo kuřecí plátek broskev, ananas a dalšíovoce, tak proč by nemohly být ve strouhance rozinky
.gif)
Křeček: to pak rozemelu na strouhanku....rozinkový řízky jsem ještě nejedla....
sharon: o Vánocích nebude k jídlu
a já jestli se tu zakecám, budu z něj mít uhlí na zimu
.gif)
Křeček: taky peču třetí, ale dobře je schovám.......( abych je pak našla se svoji sklerózou)
Já už peču třetí, oni (rodina, já nééé ) mi ho vždycky hned sežerou
.jpeg)
talenka - 2.4.2010 9:13 - v těch bíkách nesmí být ani kousíček žloutku,jinak s tím nehneš.
A sušené kvasnice používám už dlouho a naprosto bez problémů. Vykyne to vždycky.
.jpg)
Bridgetj: No, může to být i tím, že koupíš "vyčpělé" droždí. Ono u těch kostek se to moc nepozná. Já to řeším tím, že vždy na kvásek používám kostky dvě a každou od jiného výrobce. Pravděpodobnost, že by obě byly špatné, je fakt nízká...

talenka: Tak se sněhem já zase problém nemám. Ale 2x jsem zkoušela droždí a asi mě nemá rádo. Ale jednou se určitě rozhodnu a pustím se do toho. Je možné, že to mlíko nebylo dost teplé-vlažné.
.gif)
talenka: už mlčím
LenkaT: nemáš moc řídké těsto? Každá mouka je jiná, záleží jakou používáš.

sharon: a už je to tady já ho ani neušlehám
karma...
.gif)
talenka: ale jdi ty.....tuhý sníh vmícháš a je to .....to se musí podařit i tobě...

to bylo pro Bridgetj samozřejmě

chápu tě... já dělám kynutý těsto dobrý, dycky se podaří, ale mám to samé se sněhem z bílků. A můžou mi říkat postup jak chtějí a tvrdit, že se to dycky podaří, mně ne. Takže jakmile se dočtu v receptu: A vmícháme tuhý sníh, končím, zavírám, zahazuji
.gif)
Kadla: mouku nedávám a vzejde vždycky....co já už napekla kynutejch buchet.....hrůza
.gif)
evča.: já ho nahoře do kříže nastřihnu nůžkama.....
.gif)
právě budu zadělávat , dnes 2 a zítra 2 pro dceru....a ještě upeču ze stejnýho těsta šneky....