Dort ze zakysané smetany
.jpg)
Potřebujete: Velké balení dětských piškotů, 4 kelímky zakysané smetany, 4 vanilkové cukry, plechovku kompotovaných broskví, případně jakékoli jiné, čerstvé nebo kompotované ovoce.
Postup: Ve smetaně rozmíchejte vanilkové cukry. Dno dortové formy poklaďte piškoty bříšky nahoru. Zalijte 1/2 smetany. Opět naklaďte piškoty a na ně rozprostřete nadrobno nakrájené ovoce. Následuje opět vrstva piškotů a nakonec druhá polovina smetany. Vršek můžete dozdobit ovocem. Nechte v ledničce alespoň 6 hodin tuhnout, lepší je ale přes celou noc.
3.5.2010 Rubrika: | Komentářů 30 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Dort ze zakysané smetany
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
My to doma dělávaly s mamkou s míň zakysankou, ale ještě s tvarohem, ten to podržel do tvaru bet probléml a nikdy se pak dort nerozjel.

sharon - 3.5.2010 14:25
Ty v bundě a mě nepomůže ani pytel. Proč jsem to tu četla.
.jpg)
Tenhle bacouch taky dělávám na piškot, někdy i na koupený korpus když jsem hodně líná, a nejlepší je s jahodama nebo s malinama
.gif)
PEGG: já proto chodím v bundě i v létě.....
.jpeg)
sharon - 3.5.2010 14:09 - nojo, pak podle toho vypadám. Už se dělá teplo, člověk odloží bundu a špeky jsou hned vidět ze všech stran.
.gif)
PEGG: však todle až po řízku.....jako já !
.jpeg)
Tohle můžu i když tvrdím, že ze všeho sladkého mám nejraději řízek

a ty zakysanky kolik jsou 4??? asi 1/2 kila by stačilo???? Je to moc dobré, dělávám si to i jen tak do misek s jakýmkoliv ovocem. MŇAM!!!
sorry - mi to furt blbne, napřed napíše ERROR a pak pošle dvakrát, lump jeden
v dobách pravěku dělávala maminka totéž, jen prokládala máslovým krémem a říkalo se tomu Malacov. Já jsem pak krém odlehčila pudinkem, potom zakysankou a hodně ovoce a pojistila želatinou. V nynější podobě je to ohromně dobré, v létě osvěžující - ale... nesmíme počítat kalorie. Nakonec, co je dobré - je většinou nezdravé a to móóc zdravé se mnohdy ani nedá se.žrat, já dávám přednost dobrému. Zkusím do toho vrazit kompotované dílky fíků, těch roste kolem strašně móóc a jsem ráda, že ty plantáže nevlastním. Obrat jeden strom je teda fuška a v krámu jsou kilo za jedno euro, takže ve výkupně asi polovinu? Kdožví jak to tady baští - musím se na to zeptat
v dobách pravěku dělávala maminka totéž, jen prokládala máslovým krémem a říkalo se tomu Malacov. Já jsem pak krém odlehčila pudinkem, potom zakysankou a hodně ovoce a pojistila želatinou. V nynější podobě je to ohromně dobré, v létě osvěžující - ale... nesmíme počítat kalorie. Nakonec, co je dobré - je většinou nezdravé a to móóc zdravé se mnohdy ani nedá se.žrat, já dávám přednost dobrému. Zkusím do toho vrazit kompotované dílky fíků, těch roste kolem strašně móóc a jsem ráda, že ty plantáže nevlastním. Obrat jeden strom je teda fuška a v krámu jsou kilo za jedno euro, takže ve výkupně asi polovinu? Kdožví jak to tady baští - musím se na to zeptat
.jpg)
denda04: šmarjá pano,to máš pravdu,kdysi jsem to prolejvala pudinkem,to bylo žrádlo a drželo to!!!
Linda: ten creme freische 18% je to správný. opravdu to vsákne do piškotů a ztuhne.

sharon: když už děláš chutě, tak pošli posly
.jpg)
sharon: Tohle mi nedělej! Já si tu slintám do klávesnice.. Mamma mia!
.gif)
zkuste
.gif)
holky zkuzte....3 zakysanky, 2 Cottage sýry, smícht s lžící mouč.cukru a do toho vetřít ušlehanou šlehajdu, tohle proložím ve skleněných pohárech s CUKRÁŘSKÝMI PIŠKOTY a přeleju vaječňákem a přestříknu tek.čokoškou.....bomba !..............
.jpg)
Dělám něco podobného jako "modrý dort" - jen do zakysanky přidám jeden rozpuštěný pytlíček želatiny. Pak je to paráda. Ale dělám to na lžícový piškot (ušlehat tři bílky a opatrně vmíchat tři žloutky, tři lžíce cukru, tři lžíce mouky) a používám borůvky, které prosypu cukrem - po chvíli pustí šťávu, do které rozmíchám želatinu, povařím, nchám vystydnout a vmíchám do zakysanky. Pokud se šťáva z borůvek vsákne i do piškotu, je to divně barevné, ale dóóóóbré.....
.jpg)
majucha: jmenuje se to creme frainche a já to pouzívám místo zakysanky do ceských receptu, ale nesmí to projít varem, to se zdrce, takze jenom do studené kuchyne a nebo jako "cepicku" na neco teplýho, hodne ostrýho = mexickýho. A je 9%, 18%, potom jakýsi podivný nízkotucný 0,5% (ten se dá pouzít místo tvarohu do buchet, ale nesmí se redit mlékem, teplem se rozredí sám a jakz takz drzí na koláci, naplnit buchty se tím nedají, ty rozblemcá). Ale je fakt, ze ten 18% dánský drzí pohromade o trosku líp nez ty z Lídlu, ale to jsou taky dánský , kdo se v tom má vyznat. Proste ve vanicce drzí líp pohromade nez ten z kelímku
. Ale rozhodne nic nedrzí jako puding
.

Linda: co to máte za zakysanku? Tady teda, pravda, jich je taky víc. Od některých výrobců, přestože to má stejný procento tuku, je to tekutá břečka, ale některý vyklopíš jako puding a držej samy od sebe