Mandlový koláč

Potřebujete: Na těsto: 300 g mouky, 150 g másla, 100 g cukru, 1 vejce, 1 lžičku prášku do pečiva
Na náplň: 200 g mandlí, 150 g másla, 4 žloutky, 200 g cukru
Postup: Vypracujeme klasické linecké těsto a rozprostřeme ho do vymazané a vysypané formy. Pak si připravíme náplň. Oloupané mandle nameleme nebo rozmixujeme a přidáme je do másla, rozpuštěného na pánvi. Přidáme cukr, žloutky, dobře promícháme a nakonec směs rozetřeme na těsto. Pečeme dozlatova.
Za recept děkujeme čtenářce TULI.
24.9.2010 Rubrika: | Komentářů 19 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Mandlový koláč
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Bridgetj: dalsi POETA

TULI: a ke kamošce si pro kousek běží

HOLKY , ja to jedla po prve u kamosky -a opravdu je dobry .... kdo neveri - at vyzkousi

Do těsta bych dala dva žloutky a z bílků bych udělala snih, který bych zamíchala lehce do jadlek s nasekanými mandlemi.
Podle TULI ho také vyzkuším, je určitě dobrý.

anitech: Poslala jsem ti svůj emailek. Moc děkuji


přišlo mi dnes mailem dvě stránky jablečných receptů. Tak která máte zájem napiště mi do vzkazů mailovou adresu a já vám to přepošlu ať máte o víkendu co dělat
.jpg)
Ježiši, já dnes držím půst a tenhle článek jsem vůbec neměla otvírat.. .

Dělám linecké ne s vejcem, ale jen se žloutkem, je pak daleko jemnější, křehčí a chutnější. Ten bílek to dost "ubetonuje". A chvíli předpékám jen korpus zatížený luštěninami. Když se peče třeba s hruškami (zalitými zakysankou se 2 žloutky, cukrem a lžící mouky), peču korpus předem až do zlatova (asi 20 minut), protože náplň je vlhká a těsto by zůstalo mazlavé (fuj). Před přidáním náplně těsto potřu bílkem a nechám chvilku v horké troubě - pak se nerozmočí.
A nakonec na zapečenou náplň - tu peču až 30 minut, aby ztuhla, přidám drobenku se skořicí - a peču ještě 15 minut. Můžeme se po tomhle koláči utlouct.
Bridgetj: ono ta náplň je měkká a po tom másle moc dobrá
suché je jen to linecké.
k tomu bych si dala jen kopeček šlehačky klasické neslazenékafíčko a čajík

evropka: Jarča*: Koukám, že vytvoříme nový recept.
evropka: Ty jablka by to mohly udělat šťavňatější.

evropka: a nahoru zakysanku?
.jpg)
Bridgetj: no ale ty jablka ,to by nebylo marné do toho zamíchat

googlik: Tak díky. Jeden víkend se na to zkusím vrhnout, když říkáš, že je to tak dobré. Mandle mám moc ráda. Dělám podobný koláč, ale s jabkama a je vynikající
.jpg)
TO MUSÍ BÝT ŽRÁDLOkdepak tulina,to je naše kuchta
Bridgetj: já si to taky říkala zda to nebude hodně sladké ale ne bylo

googlik: A není to moc sladké s tolika cukru??
doporučuji.ve středu jsem pekla a byl výborný
to máslo neni vařící,jen se rozpustí(vypneš oheň) -nasypeš mandle a žloutky zamícháš a je to

zloutky asi ne do horkeho masla, ne?