Pruhovaný koláč

Potřebujete: Na těsto: 300 g hladké mouky, 2 vrchovaté PL cukru, ½ KL soli, 1 balíček Pomocníka na kynuté těsto Dr.Oetker, 150 ml vody, 40 ml oleje, 2 vejce (1 vejce do těsta + 1 vejce na potření), plech o rozměru 30 x 40 cm
Na ovocnou náplň: 300 g pikantního rybízového džemu, 1- 2 PL studené vody
Na ořechovou náplň: 150 g mletých vlašských ořechů, 200 ml mléka, ½ KL Rumového aroma tekutého Dr.Oetker nebo 2 PL rumu, 1 balíček Skořicového cukru Dr.Oetker, hrst jemně mletých piškotů nebo strouhanky
Na tvarohovou náplň: 250 g měkkého tvarohu, 100 ml mléka, 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker, 50 g cukru,1 vejce
Příprava:
Na přípravu ovocné náplně důkladně promícháme rybízový džem s jednou až dvěmi lžícemi vody. Na přípravu ořechové náplně spaříme ořechy v horkém mléce, ochutíme aromem nebo rumem, skořicovým cukrem a podle potřeby zahustíme jemně mletou strouhankou nebo piškoty. Na přípravu tvarohové náplně dáme do misky tvaroh, přidáme mléko, cukr, vanilínový cukr, vejce a důkladně promícháme.
Na přípravu těsta prosejeme do mísy mouku, přidáme cukr, sůl a obsah sáčku Pomocník na kynuté těsto Expres a důkladně promícháme. Přidáme vodu, olej, 1 vejce a pomocí vařečky vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny nádoby. Plech vyložíme papírem na pečení nebo vymažeme tukem. Těsto vyklopíme na plech a rukou namáčenou ve studené vodě těsto rozprostřeme v rovnoměrné vrstvě na plech. Náplně dáme do mikrotenových sáčků, kterým jsme ustřihli jeden roh. V pravidelných šikmých pruzích náplně nastříkáme na těsto, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do předehřáté trouby.
Elektrická trouba: 180°C, horkovzdušná trouba: 160 °C, plynová trouba: střední stupeň, doba pečení: asi 20 minut
Po upečení necháme koláč vychladnout a poté ho nakrájíme a podle chuti pocukrujeme.
21.2.2011 Rubrika: Moučníky | Komentářů 33 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Související odkazy:
Diskuse ke článku - Pruhovaný koláč
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Přesná kopie receptu z TV Pohoda, včetně stylu dávkování - PL, KL .,.. to se může?
sharon: je teda pravda,že je rozdíl obyč.puding a Dr...
obyč.p.je bez barvy...myslim vanilkový...od Dr.má vanilkový pěknou žlutou barvu...sice barvivo...ale není vyblitý....
Ostatní přísady nekupuji,přijde mi,že platím jméno...
Lisa:

Hele není to reklama na Dr. Oetkera?
Sušené droždí dodává víc výrobců, rumovou tresť a skořicový cukr a vanilkový cukr jakbysmet.
Navrhuji droždí, rum, skořici, cukr s vanilkou a žádné náhražky!
Vodu ze studny, pokud je od VaKu nebo Veolie, nedá se nic dělat.
Ještě, že tvaroh Oetker nedělá, takže lze použít jakýkoliv
PEGG: musela jsem do krabičky do špajzu. V Globuse. Normální Amylon, stál pár šupů a přitom je to značka Klasa.
.gif)
orinka: nám chutnají...jednou za čas....
.jpg)
moc se omlouvám,ale vidím jak je to pracné tak to ani nedočtu,bohužel takto nedočítám ani návody ,jsem hrozně netrpělivá....snad jediné co dočtu do konce je,když něco podepisuji...ale může to být dobré
.jpeg)
orinka - 21.2.2011 12:01 - a kde je kupuješ? Já už jiné než Dr. v obchodě neviděla, mě vyhovovali ty od Vitany, Dr.je moc navoněný.
.jpg)
Oetkera kupuji a pouzívám - prdopec, pudinky, vanilkový cukr a dalsí, ale tento recept vypadá bud jako reklama a nebo chemická laborator
sharon: né, pudinky vařím takové ty starodávné...
.gif)
já doktora kupuju, hlavně pudinky....

takové přípravky nepoužívám

orinka: jedla jsem to předloni na horách,jeli s námi tehdy rodiče jedné holky.Bylo to už asi 14 dní "staré",takže správně naleželé, zmizlo to hned první večer.Ale moc pracné na běžné pečení,fakt stačí jen na Vánoce.

proboha,copak nejde péct bez těch chemických sr...k? Včera na návštěvě nám paní domácí předhodila ovocný dort.Hotový korpus bych jí odpustila,ale studený pudink dr.O. a rostlinnou šlehačku už tedy ne.Mně ty chemikálie prostě drhnou v krku.

orinka: no bude ti to nějaký sajrajt,vypadá to jako razantnější prdopeč, že se s tím musí rychle pracovat. Po upečení mi to těsto připadlo jak maces nebo takové ty rychlochleby. Nevím jak to popsat, prostě člověk kousne a v puse kromě té náplně nic .
ještě by bylo možná zajímavé uvést chemické složení všech těch novodobých urychlovačů Něco za něco

anitech: to já vím taky...jenže dneska, jak se vše "zkratkuje".....
To je samý...jj, nn, mt, pp,.......kdo se v tom má vyznat......

Mamina6:

Mamina6: už když já chodila na povinnou základku bylo kilo označováno kg

na moji lenost moc pracné a dr. Oetkera neznám......nekupuju
P.S......příště mi řekněte, že KL je Kávová Lžička......si původně myslela, že to je KILO