Velikonoční mazanec

Potřebujete: 1/2 kg polohrubé mouky, sušené droždí na ½ kg mouky, 8 dkg moučkového cukru, 10 dkg másla, 2 žloutky, 2 lžičky citr. kůry, 2 dl mléka, 1/2 lžičky soli, 1 vejce, 4 lžíce mléka, mandle, rozinky, rum
Postup: Do mouky rozmícháme droždí, přidáme sůl, cukr, žloutky, citrónovou kůru, mléko, rozpuštěné máslo a zpracujeme. Posypeme moukou, přikryjeme a necháme dobře vykynout. Rozinky namočíme do rumu.
Vykynuté těsto si rozdělíme na dva díly a zapracujeme do něj rozinky (bez rumu), které jsme před tím obalili v mouce. Vytvarujeme mazanec.
Nahoře na mazanci uděláme nožem křížek a dáme na pečicí papír nechat dokynout asi 15 – 30 minut. Dokynuté mazance pomažeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem, posypeme mandlemi a dáme do předehřáté trouby na 160 stupňů. Malé mazance pečeme kolem 25 minut. Je dobré si dát do trouby ještě jeden prázdný plech, aby se nám tolik nepřipaloval spodek mazance. Během pečení si ho můžeme přikrýt alobalem.
22.4.2011 Rubrika: Moučníky | Komentářů 5 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Velikonoční mazanec
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.dadka: jo, jenomže...já si dnes v obchodě přečetla složení toho mazance a éčky se to jenom hemží. To už je lepší namazat si chleba
.gif)
LenkaT: taky tak.......jen dávám víc žloutků, zítra jej dám do pekošky a pak vytvaruju, a už jsem ho pekla i v pekošce , měl sice tvar jako cihla, ale na snídani byl dobrý.....

dadka: a to já si doma mazanec i vánočku upeču, těsto mi udělá pekárna a já jen ztvaruju a upeču, kupované mi nechutnají

dadka
chvála tchýně. Čtu asi ty špatné příspěvky, většinou se tam na ně nadává.
Než se s ním patlat, tak si ho koupím,. Stejně nejlepší mazanec a vánočku dělala moje tchýně.