Jablečný koláč
.jpg)
Potřebujete: 3/4 kg jablek, 20 dkg hladké mouky, 1 a půl lžičky prášku do pečiva, 10 dkg moučkového cukru, 4 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 balíček skořicového cukru, asi 75 ml mléka, 3 lžíce oleje
Postup: Jabllka oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké plátky, rozprostřete je do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy a posypte skořicovým cukrem. Z ostatních ingrediencí zpracujte těsto a vlijte ho na jablka, ve formě to již nemíchejte, jen jablka vidličkou lehce nadzvihněte, aby se těsto dostalo pod ně. Pečte asi půl hodiny.
13.1.2012 Rubrika: Moučníky | Komentářů 30 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Jablečný koláč
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
A já jsem ho dělala dneska, jablek jsem myslím dala docela dost, a byl dobrý, měl úspěch Dělala jsem ho přesně podle receptu nahoře, akorát na plech, takže z jedné a půl dávky, a dospod jsem dala pečící papír, jak radily holky.

já jej zkoušela, ale buď jsem měla moc jablek a nebo málo řídké těsto nic moc
.jpg)
Tak já koláč pomlouvala, ale dětem chutná náramně a už je půlka pryč
Lissie: díky
Zvědavka: Aha, no já se nedívala, jestli je stejný. Už musím valit, tak sem dám ten můj pro srovnání.
FRANCOUZSKÝ OBRÁCENÝ KOLÁČ
Ingredience:
100 g krupicového cukru
3 vejce
125 g másla nebo Hery
150 ml mléka
180 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
4-6 jablek
1 vanilkový cukr
1 skořicový cukr
skořice
rum nebo rumová tresť
rozinky
šlehačka (popř. vanilková zmrzlina nebo krém)
Postup:
Vejce utřeme s cukrem. Poté k nim po částech přidáváme rozpuštěné máslo a mléko.
Nakonec přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Umícháme řidší těsto.
Kulatou formu na koláč vymažeme tukem a posypeme skořicí a trochou skořicového cukru.
Jablka oloupeme a nakrájíme na slabší plátky. Smícháme je s rumem nebo rumovou trestí, trochou skořice, zbytkem skořicového cukru, vanilkovým cukrem a rozinkami.
Poté je rozložíme na dno formy a zalijeme těstem.
Pečeme ve troubě vyhřáté na 200 stupňů 20-25 minut.
Ještě teplý koláč vyklopíme na tác.
Podáváme s ušlehanou šlehačkou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny, popř. přelité vanilkovým krémem.
Množství těsta taktak vyjde do kulaté silikonové formy. Do plechové koláčové by stačilo poloviční množství surovin.

Jarča*: myslím, že je trochu jiné, kouknu se a napíšu
Lissie: Máš ten recept jiný než tady?

Zvědavka: děkuji za info, aspoň vím, že si to nemám ani psát

Lissie: vypadá to dobře,vzpomněla jsem si, že mami taky něco takového dělávala.

Zvědavka: hm, vidíš to. Ale třebas až se odleží bude lepší
Sofffie: to těsto děláš stejně, jako je tady?
Tak hlásím, že jablkový koláč je NICMOC . vyloženě špatné to není, ale žádný zázrak - už ho dělat nebudu. A na ten hluboký plech jsem udělala dávku a o půlku větší, bylo to vrchovatě.
Mám ten recept pod jménem francouzský obrácený koláč. Taky jsem tam dávala rozinky a fajn bylo že to těsto proteklo do jablek, takže byly všudei skoro na spodku koláče a bylo to tím takové šťavnaté všude.
Taky dělám a je to moc dobré. Neřešila jsem papír, protože jsem měla kulatou silikonovou formu. Takže jsem na spodek dala trochu skořicového a vanilkového cukru, pak na plátky jablka a zalila těstem. Nic nadzvedávat nebylo potřeba, těsto lehounce proteklo do jablek a celé se to pěkně spojilo. Pak upéct a překlopit, takže těsto je dole a jablka nahoře. Pak jsem to krájela na výřezy, bylo by to dobré i třeba s trochou šlehačky nebo vanilkové zmrzliny jako klasický dezert, dělají v restauracích. Kdybych to dělala na obyčejný plech místo silikonu, tak dám pečící papír a už nevysypávám a nevymazávám, jen bych zase trochu pocukrovala papír. Dám sem foto.

Zvědavka: ono se to dá péct i bez toho papíru, určitě se ti to podaří vyklopit i tak. A obracím to proto, že ty jablka pak budou nahoře.

Sofffie: no, tohle je přesně ten pravý obrácený

evropka: jo ale ty na hnůj
Normálně bych totiž taky dala pečicí papír, ale nabyla jsem dojmu, že tam má svůj význam ta strouhanka. Na štrůdl ji taky sypu - jako dovnitř
Sofffie: LenkaT: Že jste to nenapsaly dříve - už je v troubě
Dám pak vědět .....
Ale nenadzvedávala jsem.

Sofffie: ano, jablka nenadzvedávat a po upečení překlopit spodkem nahoru
.gif)
Sofffie: to už zní líp