Křupavý jablečný štrúdl

Potřebujete: 350 g polohrubé mouky, 250 g ztuženého tuku, 1 vejce, 1 lžíci octa, 1/2 kelímku od jogurtu mléka, 6 oloupaných jablek, vanilkový cukr, mletou skořici, 1 vejce na potření, moučkový cukr
Postup: Z mouky, rozměklého tuku, 1 vejce, octa a mléka vypracujte vláčné těsto. Rozválejte ho, dejte na něj nastrouhaná jablka, posypte je vanilkovým cukrem a skořicí (můžete přidat i nasekané vlašské ořechy), stočte a přendejte na vymazaný plech. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte ve vyhřáté troubě. Hotový štrúdl pocukrujte moučkovým cukrem.
3.2.2012 Rubrika: Moučníky | Komentářů 12 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Křupavý jablečný štrúdl
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Jak velky je ten kelimek? 250 ml? Delam ho podobne, ale davam vodu podle potreby, tak bych rada vedela kolik toho mleka
.jpg)
Wow, to zní úžasně, ještě kdyby mi ho někdo tak upekl
Na vánoce dělám těsto s bílý vínem, jinka kupuju Babické
.jpg)
Arna: jj, také dělám pivní, je to dobré těsto.
Rybicka82: ale na tažené musí být bezpodmínečně dobrá HLADKÁ mouka, z polohrubé by to nešlo. A lžíci octa do těsta, ať se dokonale táhne.
Arna: ještě krapet osolit těsto. A souhlasím, tohle těsto je výborné, vyválí se dotenka a nikdy se netrhá.
.gif)
Já dělám z piva, je to jednoduché a dobře se to pamatuje: 500g hladké mouky, 1 ztužený tuk a půlku piva(1/4 litru). Kupuju to nejlevnější, z plzničky by se to prodražilo.
.jpg)
Dala bych si , ale pect se s nim sama pro sebe nebudu
.jpg)
Já bych jen doplnila,že co nejkratší dobu to těsto zpracovávat a ideální je ten tuk nastrouhat. Jak tam zůstanou ty hoblinky tuku v těstě tak to těsto potom lístkuje stejně jako listové těsto z obchodu.
Akorát je to teda tučný moučník.
Já dělávám těsto tažené - což je hladká mouka, vejce, sůl, mléko a 4 lžíce sádla. Je to bez cukru a s minimem tuku.
sharon: mmm, tak to udělám, oboje mám doma
.gif)
sharon:crcnout kapku rumíka.....jinak recept se mi zdá celkem v pohodě a jednoduchý,uložím a časem vyzkouším
.gif)
orinka: rozp.máslem a crcni do něj příště kapku rumu, potírám tak i koláčky....
ořechy ve štrůdlu nemám ráda, a štrůdlík mám ráda vláčný a ne křupavý, asi nějaký upeču , nebo náš oblíbený jablkovník.
a ještě je fajn, když se štrúdl po vytažení z trouby ještě horký pomaže rozpuštěným máslem. Chytne jeho chuť.
Štrůdl u nás ani nevychladne. Zrovna včera jsem upekla 2 nohavice a v noci jsem slyšela manžela, jak stojí v kuchyni u plechu a krájí si štrůdl.
Kromě strouhaných jablek, cukru a skořice dávám ještě vlašské ořechy, rozinky předem namočené v rumu a strouhanou citronovou kůru.