Velikonoční jidáše

Potřebujete: 50 dkg hladké mouky, 5 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 3 dcl vlažné smetany, 42 droždí, 2 žloutky + 1 vejce na potření, 15 dkg rozpuštěného másla, špetku soli, citrónovou kůru, rozinky (nejsou nutné)
Postup: Pokud budete těsto připravovat v pekárně, tak vložte nejprve tekuté ingredience, pak sypké a úplně nahoru nadrobte droždí. Při klasickém zadělávání si připravte kvásek z vlažné smetany, nechte vzejít a pak spolu s ostatními ingrediencemi zpracujte kynuté těsto (je dobré ho 2 - 3 x přemísit). Z těsta tvořte různé tvary jako suky, krucánky apod. Pečte dorůžova, ještě teplé pocukrujte moučkovým cukrem.
Za recept děkujeme čtenářce sharon.
27.3.2012 Rubrika: Moučníky | Komentářů 19 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,8/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Velikonoční jidáše
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Na Velikonoce upeču beránka a jidáše od sharon.Věruško,děkuji za recepty.
vypadaji krasne

To vypadá luxusně škoda, že jedeme na celé Velikonoce pryč, prubla bych... ale dá se sned i jindy, že jo

sharon: vypadaji dobre
.jpg)
sharon: joo takovej jakoby uzel... to bych mohla zvládnout ..diky
.gif)
.gif)
Linda: ušouláš váleček jako šňůru a normálně ho zasukuješ...nebo ho uprostřed přidržíš a zamotáš.....

sharon: toto upeču
.jpg)
To jsem snad v zivote nejedla .... mozná bych mohla vyzkouset, je to hladká mouka takze no problem .
Co je proboha tvar suk nebo krucánek???? Na obrázku to vypadá neco jako rohlik...ono je asi sumák jak to clovek vytvaruje, co? taková pletenka z toho jde urcite taky udelat
.gif)
manka: já taky a mazanců několik......starší fotka je trošku rozmázlá......
.gif)
já peču v plynové troubě , nechám na sporo tak 20 minut vyhřát a až zrůžový jsou hotové , nepíchám do nich, a taky nemáme rádi moc tmavé....
tady jsou sypané krouhanýma mandličkama a je i dobré je horké potřít rozpuštěným máslem s rumem ( rumu jen crcnout) na ovonění......já je peču častu i nez velikonoc......
.gif)
DROŽDÍ 42 G.............. omlouvám se je to moje chyba, to bude tím jarem....nejdřív jsem zapoměla na mouku a teď zase tohle třeba to stihne Meryl ještě opravit.......
a tak tohle ano

jidáše taky každoročně peču, i věnec a mazanec.
.gif)
orinka: děkuji za info. Letos budu poprvé péct beránka a chci zkusit i toto, snad to zvládnu. Kynuté těsto je zatím velká neznámá.
matysek: troubu předem rozehřeješ a pečeš cca 1/2 hodinky na 180. Kontroluj - kdyby nahoře moc rychle hnědly, dej seshora alobal nebo pečící papír. Před koncem zkus špejlí - když se těsto nechytá, je upečeno.
pozor na překlep v droždí, určitě ho má být 10x méně
.gif)
chtěla bych to vyzkoušet, jen nevím, na kolik dát el. troubu?
.gif)
Mám na ně spadeno , určitě udělám.