Beránek, mazanec, jidáše

Těšíte se na prodloužený velikonoční víkend a plánujete, jak si ho hezky užijete? K té správné velikonoční pohodě patří i tradiční pokrmy, které se v našich krajích předávají z generace na generaci a alespoň jeden z nich většinou nechybí na žádném svátečním velikonočním stole. Zde jsou některé z nich a budeme rádi, když nám do diskuse pod článkem napíšete vaše oblíbená velikonoční jídla.
Beránek
Velikonoční beránek je klasika. Možná kupujete již hotového, nebo máte svůj osvědčený recept. Anebo jste se letos poprvé rozhodli si beránka vlastnoručně upéct.
Potřebujete: 250 g polohrubé mouky, 150 g cukru, 130 g tuku (máslo, Hera), 3 vejce, asi 1/8 litru mléka, citrónovou kůru, vanilku, tuk na vymazání formy
Postup: Tuk dobře utřete a postupně do něj přidejte cukr, po něm žloutky a utřete do pěny. Pak střídavě po jednotlivých lžících přidávejte mléko a mouku a nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto nalijte do dobře vymazané a vysypané formy a pomalu pečte.
Mazanec.jpg)
Mazanec můžete rovněž zakoupit již hotový, ale určitě ho zvládnete i samy.
Potřebujete: 500 g polohrubé mouky, 180 g cukru, 100 g másla nebo tuku, 2 žloutky, 50 g soli, citrónovou kůru, 3/16 litru mléka, 1 lžičku prášku do pečiva, 30 g droždí, 50 g rozinek, 30 g mandlí, 1 vejce na potření
Postup: Droždí rozmíchejte se lžící cukru, přidejte trochu mléka a mouky a nechte vzejít kvásek. Do mísy dejte prosátou mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva, citrónovou kůru, rozehřáté vlahé máslo a rozmíchané žloutky, přádejte kvásek a vlahým mlékem zadělejte těsto a důkladně ho zpracujte. Potom přidejte rozinky a část spařených, oloupaných a nakrájených mandlí. Nechte vykynout a po půlhodině těsto znovu zpracujte. Tak to opakujte ještě třikrát. Po posledním vykynutí vypracujte bochánek, položte ho na plech vyložený pečícím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Nechte ještě půl hodiny kynout a během kynutí bochánek stále potírejte rozšlehaným vejcem. Po posledním natření ho uprostřed nařízněte do tvaru kříže, posypte nasekanými mandlemi a za dalších deset minut vložte mazanec do předehřáté trouby. Pečte asi tři čtvrti hodiny.
Náš tip: Nasekané mandle, kterými budete bochánek posypávat, předtím namočte do studené vody. Nebudou se vám pak během pečení připalovat.
Jidáše
Potřebujete: 500 g polohrubé mouky, 100 g másla, 1/4 litru mléka, 50 g droždí, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, nastrouhanou citrónovou kůru, trochu soli, 50 g sekaných loupaných mandlí na posypání, 1 bílek na potření těsta
Postup: Droždí promíchejte se lžící cukru, přidejte trochu mléka a mouky. Kvásek nechte na teplém místě vzejít. Pak v míse zpracujte kvásek s ostatními přísadami a vypracujte pružné těsto. Posypte ho moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout do dvojnásobku svého objemu. Z těsta pak na pomoučeném vále rozválejte válečky a zatočte je do spirály. Potřete je rozšlehaným bílkem s trochou mléka, posypte mandlemi a v předehřáté troubě upečte dorůžova. Jidáše podávejte čerstvě upečené s medem.
6.4.2012 Rubrika: Moučníky | Komentářů 6 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Beránek, mazanec, jidáše
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Renda68: aby to pak nebyla jen kuchařská pověra - něco, jakože kvasnice nesmí přijít do ledničky
orinka: moje babička dává taky prášek do pečiva - přiměřeně a hlavně špetku muškátu do každýho kynutýho těsta. Dělám to taky tak, ale nevím, jestli to má nějaký vliv "na funkci"

Jidáše znám jen z obrázků,beránka sjem dělávala ,když byl syn menší a mazanec moc nemusim,navíc ty hromadné celonárodní blázince mi nějak už jsou proti srsti,i když jsou to Velikonoce
Užijme si je každý podle svého
Also: ať je to jak chce, v míse mi kyne těsto jen čistě kvasnicové a kyne krásně. Pokud se pamatuju, tak prášek činí těsto drobivým a sušším.
orinka: to mě taky zaujalo....
k tomu mazanci, moc nerozumím, proč tam má být i prášek do pečiva, když jsou tam kvasnice