Créme brulée

Potřebujete:
- 1 ks vanilkový lusk
- 600 ml smetany Yoplait na vaření 12 %
- 150 g cukru
- 6 ks žloutek
Postup:
Žloutky utřeme s cukrem. Vanilkový lusk rozpůlíme a spolu se smetanou přivedeme k varu. Poté necháme smetanu vychladnout, vyjmeme vanilku a smetanu vmícháme do utřených žloutků. Pozor, nesmí se tvořit pěna.
Připravenou směs nalijeme do mělkých zapékacích misek a v předehřáté troubě na 100 °C pomalu pečeme více než hodinu. Krém by neměl být tekutý, ani tuhý. Měl by mít lehce gelovou konzistenci. V případě potřeby můžeme nechat v troubě déle (záleží na výšce zapékacích misek). Rozhodně však nezvyšujeme teplotu.
Krém brulée necháme úplně vychladnout a ztuhnout. Před podáváním jej posypeme lehce cukrem, nejlépe třtinovým, a opálíme.
Karamelové krusty dosáhnete například pod hodně rozpáleným grilem v troubě.
11.6.2012 Rubrika: Moučníky | Komentářů 12 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Créme brulée
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
manka: a levandulííííí, jeď do Provence

Stáňa:

Je to výborné, kdykoliv mám příležitost, tak si to venku dávám. Tady v Čechách to skoro nikdo n eumí připravit tak jako originál, vždy tomu něco chybí nebo něco přebývá.
Creme brulee je výborný. Dělala jsem ho poprvé na vánoce jako dezert po štědrovečerní večeři a moc jsme si pochutnali. Akorát teda cukru jsem dala tak polovinu oproti zde uvedenému množství a i tak to bylo sladké až dost. A péct se má ve vodní lázni, hladina vody by měla dosahovat do stejné výšky jako krém v miskách, ale nesmí vybublat do nich.
Koupila jsem si v Lidlu v rámci nějakého toho francouzského týdne krabici s nějakým tím instantním Créme Brulée. Asi to samozřejmě nebude úplně ono, ale na vyzkoušení s míń práce to snad postačí. Zatím jsem to moc nestudovala, co se tam všechno přidává a jak se příprava liší, tak jsem zvědavá. Zatím mě tedy trochu taky odrazuje ta představa, že to možná bude moc sladké - já jsem spíš buchtová, těch bych se ujedla. Ale někdy zkusím, asi jako dezert po jídle.

kubikm:nepotřebuji creme bruléééé, chtěla bych tu Francii

Uz jsem ho delala, a docela nam to chutna, ale nepecu to nasucho. Misticky davame do pekace s vodou.
kubikm: Takze az nekdy vyrazime do te Normandie, vim co ochutnam.....

já to mám ráda ve francii...tam to není sladké, jen ta tenoučká karamelová krustička...vyndají z lednice a opálí tím hořákem...
ale je to syté, stačí fakt jen malá mistička
.gif)
nikdy jsem to v ústech neměla, vyrábět se mi to nechce ale strááášně ráda bych to ochutnala.......
Máme tady kavárnu, kterou vlastní Francouz. Tolik jsem toho o lahodnosti Créme brulée slyšela, že jsem ho musela vyzkoušet. Pro můj plebejský jazyk to není. Ani jsem to nedojedla. Zato ten čokoládový dortík, i když na talířku nevypadal nijak zvlášť hezky, to byla lahoda.
Pro mě moc sladké, tudíž neopoživatelné

S vejci šetřím,tolik žloutku bych tam nedala ani náhodou
dobré to být ale muže