Makovec

Potřebujete: 25 dkg mletého máku, 15 dkg práškového cukru, 30 dkg mouky, 1 vejce, 1 celý prášek do pečiva (nebo kypřicí prášek do perníku), mléko
Postup: Všechny suroviny smícháme v míse a zalijeme takovým množstvím mléka, aby těsto mělo konzistenci lité buchty. Dobře promícháme. Vymažeme a vysypeme hluboký pekáč nebo dortovou formu, těsto do ní vlijeme a pečeme při 180 °C, až se těsto nelepí na špejli. Po upečení můžeme promazat marmeládou, rozpuštěnou čokoládou či čokoládo-oříškovou pomazánkou.
30.7.2012 Rubrika: Moučníky | Komentářů 17 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Makovec
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.makovec máme taky rádi...ale já už koupuji hotovou mak. náplň je už i ochucená...
A nemusim se s tím mlít...
celý jsem dávala jednou a vadí mi ty zrníčka...takže radši mletý a hotový....
manka: to jo, výborný je a strašně žravý, níž ovšem píšu, že má dost třaskavé účinky, tedy alespoň má rodina to tak měla.

MAK mam moc rada ...v IT - ho nepouzivaji - skoda, tak si budu muset koupit u nasich ...az pofrcime ....

manka: na vlastni nebezpeci - as to prdeni !!!

orinka: a proč na vlastní nebezpečí? vždyť jsi psala, že je výborný ne? Jájsem měla recept od mé maminky, taky tam byl nemletý mák a vločky ovesné, ale ne a ne ho najít, byl výborný.
Mak mam rada, makovec muze byt - ja tedy radeji pomlety mak...
nejsem škrob, tady to máte, ale na vlastní riziko!!
2 hrnky polohrubé mouky, 1 a 1/2 hrnku mléka, 1 a 1/2 hrnku cukru, 1 hrnek oleje, 1 hrnek NEPOMLETÉHO máku, 1 prášek do pečiva, 3 celá vejce + příchutě (citronová kůra, mletá skořice, hrozinky, ořechy, kandované ovoce - co kdo má ve špajzu)
Peče se na plechu cca 25 minut, ale každá trouba peče jinak, tak kontrolovat špejlí.
Vychladlé potřít pikantní marmeládou a polít nejlépe citronovou polevou.

orinka: HelenaPa: jé holky, tak sem šupněte ten recept nebo třeba na Vaření nebo mně do vzkazu, prosíííííííím
orinka: poradila!!
HelenaPa: recept jsem podařila dceři, vnuk se ho přecpal a nikdo vedle něj nevydržel

orinka: Já ho nikdy nesnědla tolik, aby se to projevilo
HelenaPa: ano, ten recept mám, je hrnkový a bleskový. Chutná skvěle! Potíž je v tom, že se po tomto makovci strašně prdí

Kamarádka dělá makovec z nemletého maku. A nahoře maže povidlím a pak pocáká bílou čokoládou. Má to výborné.
.gif)
makovec mám ráda....musím koupit mák, ale tou čoko-oříškovou pomazánkou bych ho nepatlala....
YXH: suchý asi nebude, protože mák sám o sobě je mastný dost, mléko je taky tučné (když se nedá odstředěné), ale já osobně radím mouku hladkou, aby se nedrolil. Trocha oleje taky ničemu neuškodí. V receptu ale podle mě schází mletá skořice a strouhaná citronová kůra.

Ten vypada suchy, recepty co mam jsou lepsi. Tohle zkouset nebudu.
jaké mouky? Polo nebo hladká?