Nepečený dort s čokoládovou polevou

Ingredience: asi 4 zakysané smetany, jahody, piškoty, moučkový cukr, čokoládová poleva.
Postup: Smetanu smícháme s cukrem, na dno formy navrstvíme piškoty, na ně smetanu a na ni pokrájené jahody. Opakujeme vrstvení tak, že poslední je zakysaná smetana. Dáme vše ztuhnout do lednice a polejeme čokoládovou polevou.
Asi den necháme odpočinout v lednici a můžeme podávat. Rozdělíme porce na talíř, na každý stříkneme šlehačku a dáme jahodu.
24.8.2012 Rubrika: Moučníky | Komentářů 26 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Nepečený dort s čokoládovou polevou
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.krasaka: Malakov a tiramisu jsou dost odlišné moučníky. Společné mají jen to, že jsou nepečené a z piškotů. Taky odlišujeme různé bábovky podle toho, jak se připravuje těsto - třená, piškotová, olejová atd.
Nejsem purista, pokud se týká jídla. Je mi jedno, jestli moučník je připravený tím správným způsobem, pokud mi chutná. Receptů na nepečené dobroty jsem poznala hodně, každý má svůj půvab a každému chutná něco trochu jiného. Na mě je pravé tiramisu a pravý malakov příliš tučné, mám raději tyhle lehčí formy se zakysanou smetanou.

sharon: to ovoce se tam dávalo od pradávna, ale když v zimě nebylo - tak byl dortík jen s krémem - jde tu o tzv.''snobskou prestiž'' toho, kdo raději bude tvrdit ''dnes dělám ke kávě TIRAMISU'' - nežli by řekl - dnes si dáme dort Malakov - to už zní obyčejněji a to se dnes nenosí
/když už nevládnu cizími jazyky, aspon budu používat cizí názvy
/
.jpg)
já to dělám taky tak jen nahoru uvařenej pudink my máme rádi vanilkovej ,ale může být kdo jakej má rád je to OK samo nehoru kopec šlehajdy sharon:
taky tak
.gif)
krasaka: a proč by si nemohl člověk udělat to co mu chutná ? to nemá se světovostí nic společného.....
.gif)
r1911: já znám Malakov bez ovoce , myslím že tam nepatří a je to zcela něco jiného.........evropka:

krasaka:
.jpg)
sharon: dám ti ochutnat

já jsem ještě Malakov neměla - nebyla příležitost, ale klidně zkusím

krasaka:
http://www.recepty.cz/recept/malakov-dort-stary-recept-po-prababicce-14507
krasaka:
krasaka: 10.39
Přesně tak...dort Malakov dělávala už moje maminka, dávala na piškoty pokapané kávou a rumem meruňky nebo brosve a krém. Já krémy nemám ráda, tak jsem dávala hustý vanilkový puding a teď dávám zakysankuJahody teď maj jsou už po sezoně, tak opravdu dám ty meruňky, nebo broskve, ale musí být hodně zralé.

a stejně mne nikdo nepřesvědčí, že jako první tady byl ryze český ''dort Malakov'' /http://recepty.vareni.cz/nepeceny-dort-malakov/ - i zde bylo možno improvizovat s ovocem a dělala ho již moje prababička /1860-1920/, recept se předával dále /maminka míchala máslo se šlehačkou, dlouhé piškoty namáčela v silné kávě s rumem a ovocem zdobila dort nahoře/- dnes jenom samé Tiramisu sem a Tiramisu tam /zřejmě se v Itálii usídlila větší česká komunita a naučila Italy tuto pochoutku připravovat
/ - Češi vždy chtějí být světoví a domácími recepty mnohdy pohrdají
/každému, co jeho jest
/ - možná, že by se dalo někde vyzkoumat, zda něco podobného již nedělala M.D.Rettigová
/1785-1845/

sharon: dík za tip
.gif)
magic11: doporučuju šlehat vše dohromady , budeš překvapená jaký krém z toho vznikne a přidám jen vanilkový cukr....

sharon: budu to muset vyzkoušet, všude o něm čtu samou chválu
.gif)
evropka: nááááhodou, žádná kaše, to ztuhne jako málo co....
.gif)
evropka: to si my socky nemůžem dovolit.... až budeš v důchodu bude ti i zakysanka dobrá....
.jpg)
já to odmítám dělat jen ze zakysanky..to není dezert ale ovocná kaše...míchám to s mascarpone

sharon: dělám bez likéru a v zimě dávám kompotované mandarinky, já je mám ráda - chutná mi to víc než pravé tiramisu
.gif)
magic11: tak ty já až v zimě, my máme rádi piškoty polité kafem s Amaretem a proložené vyšlehaným pomazánkovým máslem se šlehačkou i když to máslo kdekdo zavrhuje nám to tak chutná.....