Perníčky

Potřebujete: 520 g hladké mouky, 330 g moučkového cukru, 4 vajíčka, 10 g jedlé sody, 3 lžíce medu, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce mleté skořice, kůra z 1 citronu, trochu hřebíčku a nového koření roztlouct, 2 perníky na strouhání (postrouhat nebo již koupit nastrouhané).
Postup: Zpracujeme těsto, necháme přes noc uležet. Vyválíme plát, vykrajujeme různé tvary, které pokládáme na vymazaný a moukou vysypaný plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme ve středně horké troubě. Perníky jsou moc chutné, ale musí se péct aspoň 3 týdny před Vánocemi, aby změkly.
23.10.2012 Rubrika: Moučníky | Komentářů 29 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,8/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Perníčky
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky..jpeg)
Slíbila jsem předpis na bábovičky:
Těsto:
30 dkg hl.mouky
15 dkg másla
3 dkg cukru
1 žloutek
lžíce rumu
Komu se nechce péct, koupí korpusy báboviček již hotové
Náplň:
sušenkové drobky
mleté oříšky
smetana nebo kondenzované mléko
rum
udělat kašičku, tu dávám na dno bábovičky
Krém:
základní předpis do kterého pak jen podle potřeby přidávám příchutě:
2 celá vejce
10 dkg cukru krupice
šlehám ve vodní lázni do zhoustnutí
po vychladnutí přidám 1 máslo a vyšlehám krém
Do báboviček dělám kávový - rozpustím v horké vodě tak 2 lžíce rozpustné kávy a pomalu zašlehávám do krému, ale množství kávy lze přizpůsobit podle chuti každého
Tímto krémem naplním bábovičky, já to dělám do roviny s okrajem bábovičky - takže je vlastně nahoře plocha
poleju čokoládou a dám půlku vlašského ořechu
A je to !
Dobrou chuť
Kozoroh18: To je dobrý. Já si říkala, jak je bezva, že zrušili prohibici, že vánoční cukroví bez rumu snad ani nejde, ale teď jak čtu, že občas ještě něco i po klasickém alkoholu z obchodu, tak fakt mám strach
manka: Tak to jsem ráda, že nejsem sama s tím těšením už v řjnu
Jarča*: Já právě někde četla, že je možné plnit jenom vaječným końakem. A aby se to nevásklo do piškotu (pokud člověk tedy dává pičkot a ne třeba kolečko lineckého), tak ho potřít máslem, aby se do něj nevsákl. Tak jestli někdo s tím nemá zkušenost...

Kozoroh18:
Nesmíš používat rum od likérky Drak

Lissie - 23.10.2012 14:10
já si kápnu trochu rumu, letos to bude mezi salmpnelou a nebo slepotou.
janulka49 -
to jsou moje

Lissie: všechno možný, taky se moc těším

PEGG: prosím klidně mi to pošli do vzkazu, děkuji moc

Lissie: klasika - máslo, žloutek, rum
janulka49: to jsou umělecká díla - přesně na tuhle piplačku nemám trpělivost.

Naše loňské perníčky.
Jarča*: No jo, tak to je servis, to je pak jiná. Ale já od ostatních leda tak vzorek na ochutnání, jinak tedy peču jak nezavřená já
. Ale úly taky zbožňuji. Čím je plníš?

Lissie: my většinou jen perníčky, pak dlouho nic a nějaký den před vánoci děláme s holkama vosí hnízda. Ostatní dostaneme od maminky
.jpg)
PEGG: Mňam, to vypadá dobře.
Holky, já jsem se na to nějak začla těšit, copak budete na Vánoce všechno péct?
PEGG: JJ, jak to píšu Kozorojh18, taky tak. Mě taky moc ta bílková poleva nechutná a hlavně se mi to i trochu ekluje. Jako v pohodě to sním a ještě si i pochutnám, ale prostě když si představím ten syrový bílek smíchaný jen s tím cukrem, popř. citrónovu šťávou, to není nic pro mě.
Kozoroh18: No já právě také ne. Ono je dobré na to vybrat nějaké vhodné formičky, které vyloženě nevybízejí k nazdobení bílkovou polevou, nějaké ty srdce, trojúhelníky, hvězdy a tak, ani nevím. Pak splepit a můžeš třeba ještě polít čokoládovou polevou a je to jak schválně. No, já mám letos koupenou takovou zajímavou věc, jmenuje se to švestky rozpečené v čokoládě či tak nějak a je to vlastně taková švestková marmeláda s trochu čokoládovou chutí, tak tím by to bylo tak super. Jo, ale to chce fakt nějaký ty měkké medové perníčky nebo aspoń mě by se k tomu ty často klasické tvrdé hodně kořeněné moc nehodily.
.jpeg)
Perníčky už moc nezdobím bílou polevou, ale čokoládou, nejsou tak sladké. A nebo slepuji dva k sobě marmeládou, my rádi rybízovou, poleju čokoládou a dám mandli. Jsou měkké a dobré.
.jpeg)
manka - 23.10.2012 13:40 - ráda, ale musím ho najít Jelikož to dělám jen jednou do roka,nepamatuju si to

Lissie - na to jsem již myslela, ale neudělala. Tak letos namažu povidlama, nebo marmoškou.Budou i dříve měkké. Nebude třeba jich tolik zdobit i když mne to baví, tak to je každý kousek orginál. Neuním tu nádheru co tu děvčata ukazují.
.gif)
budu péct za chvíli...dětem na Mikuláše...